Administratia Nationala de Meteorologie a emis duminica mai multe atentionari Cod Galben de furtuna care vizeaza mai multe judete din tara, actualizand lista zonelor sub atentionare de ploi abundente.

Meteorologii au mai emis sambata atentionari Cod Galben pentru urmatoarele zone (lista in curs de actualizare):

  • intre orele 19:30 si 20:30, in sud-vestul judetului Suceava (inclusiv localitatile Brosteni, Panaci, Vatra Dornei, Crucea), in nordul si zona de munte a judetului Neamt (inclusiv localitatile Borca, Farcasa, Poiana Teiului, Ceahlau, Baltatesti, Cracaoani), se vor semnala cantitati de precipitatii care local pot atinge si depasi 25...35 l/mp, intensificari de scurta durata ale vantului, grindina, descarcari electrice.
  • intre orele 19:00 si 20:00, in centrul si sudul judetului Ilfov, inclusiv zona municipiului Bucuresti, se vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 40..50 km/h, grindina de dimensiuni mici si medii, cantitati de apa pot depasi 10..15 l/mp, frecvente descarcari electrice
  • intre orele 18:35 si 19:35, in centrul, sudul si vestul judetului Hunedoara (indeosebi zona localitatilor: Deva, Hunedoara, Uricani, Campu lui Neag, Simeria), se vor semnala cantitati de precipitatii care vor depasi izolat 30-35 l/mp, grindina de dimensiuni mici si medii, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de vijelie.
  • intre orele 18:25 si 20:00, in centrul si vestul judetului Calarasi (inclusiv orasul Oltenita), se vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 40..50 km/h, grindina de dimensiuni mici si medii, cantitati de apa pot depasi 20..25 l/mp, frecvente descarcari electrice.
  • intre orele 18:15 si 19:30, in judetul Cluj (in zona delimitata de localitatile Aghiresu, Izvoru Crisului, Huedin, Poieni, Ciucea, Sacuieu, Margau, Calatele), se vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, grindina de dimensiuni mici si medii, averse cu cantitati de apa ce pot depasi izolat 25 l/mp, descarcari electrice.
  • intre orele 18:00 si 19:30, in nordul judetului Neamt, sud-estul judetului Suceava (inclusiv localitatile Falticeni, Suceava, Gura Humorului), partea centrala a judetului Botosani (inclusiv localitatile Botosani, Savani), se vor semnala cantitati de precipitatii care local pot atinge si depasi 25 l/mp, izolat 40 l/mp, intensificari ale vantului care, trecator pot lua aspect de vijelie, grindina de mici dimensiuni, descarcari electrice.

----------------

  • intre orele 17:35 si 18:35, in sudul judetului Prahova precum si in zona de munte, sudul si nordul judetului Arges, e vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 40..50 km/h, grindina de dimensiuni mici si medii, cantitati de apa pot depasi 20..25 l/mp, frecvente descarcari electrice.
  • intre orele 17:05 si 18:00, in jumatatea de est a judetului Buzau (inclusiv zona municipiului Buzau si a orasului Ramnicu Sarat), se vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 40..50 km/h, grindina de dimensiuni mici si medii, cantitati de apa pot depasi 20..25 l/mp, frecvente descarcari electrice.
  • intre orele 17:15 si 18:30, in judetul Cluj (in zona delimitata de localitatile: Chnteni, Sampaul, Capusu Mare, Manastireni, Marisel, Valea Ierii, Savadisla, Feleacu, inclusiv Municipiul Cluj-Naspoca), se vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, grindina de dimensiuni mici si medii, averse cu cantitati de apa ce pot depasi izolat 25 l/mp, descarcari electrice.
  • intre orele 17:10 si 18:10, in sudul si estul judetului Calarasi (inclusiv zona municipiului Calarasi si Oltenita), se vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 40..50 km/h, grindina de dimensiuni mici si medii, cantitati de apa pot depasi 20..25 l/mp, frecvente descarcari electrice.
  • intre orele 17:05 si 18:00, in sudul judetului Olt (zona localitatilor Rusanesti, Tia Mare, Izbiceni, Corabia, Visina Noua), se vor semnala averse ce pot atinge si depasi izolat 20-25 l/mp, grindina de mici dimensiuni, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului.
  • intre orele 16:45 si 18:00, in judetul Cluj (in zona delimitata de localitatile Cuzdrioara, Bobalna, Recea-Cristur, Vultureni, Apahida, Taga, Dej, Luna, Mihai-Viteaza, Petrestii de Jos, Ciurila, Moldovenesti, Calarasi), se vor semnala descarcari electrice frecvente, grindina de dimensiuni mici si medii,intensificari ale vantului, averse cu cantitati de apa ce pot depasi izolat 25 l/mp.
  • intre orele 16:35 si 18:00, mai ales sudul si estul judetului Botosani, jumatatea de nord a Neamt, estul judetului Vaslui, se vor semnala cantitati de precipitatii care local pot atinge si depasi 25...30 l/mp,intensificari ale vantului care, trecator pot lua aspect de vijelie, grindina de mici dimensiuni, descarcari electrice.
  • intre orele 16:30 si 18:00, in sudul si vestul judetului Arad (indeosebi zona localitatilor: Curtici, Siria, Arad) si centrul judetului Timis (indeosebi zona localitatilor: Buzias, Mosnita Noua, Sacosu Turcesc, Cheveresu Mare, Timisoara), se vor semnala cantitati de precipitatii care vor depasi izolat 30-35 l/mp, grindina de dimensiuni mici si medii, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului cu aspect de vijelie.

----------------

  • intre orele 16:05 si 17:00, in estul judetului Calarasi (inclusiv zona municipiului Calarasi), se vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 40..50 km/h, grindina de dimensiuni mici si medii, cantitati de apa pot depasi 20..25 l/mp, frecvente descarcari electrice.
  • intre orele 16:00 si 17:00, in sudul, vestul si nordul judetului Caras-Severin (indeosebi zona localitatilor Carbunari, Naidas, Bocsa, Maureni, Sacu, Otelu Rosu), estul, sudul si nordul judetului Timis (indeosebi zona localitatilor: Jamu Mare, Deta, Gavojdia, Darova, Lugoj, Brestovat, Recas), se vor semnala cantitati de precipitatii care vor depasi izolat 30-35 l/mp, grindina de dimensiuni mici, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului.
  • intre orele 15:50 si 17:00, in sudul judetului Dambovita, nordul judetului Giurgiu, nordul, centrul si estul judetului Teleorman, se vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 40..50 km/h, grindina de dimensiuni mici si medii, cantitati de apa ce pot depasi 20..25 l/mp, frecvente descarcari electrice.
  • intre orele 15:50 si 16:50, local in zona localitatilor Baraolt, Aita, Belin, municipiul Sfantu Gheorghe, Chichis, se vor semnala ploi cu caracter de aversa ce pot depasi 25 l/mp, grindina de dimensiuni mici si medii, intensificari ale vantului.

---------------

  • intre orele 15:10 si 16:10, in sud-vestul Dobrogei se vor semnala intensificari de vant, descarcari electrice, grindina de mici si medii dimensiuni, cantitati de apa care pot atinge si depasi 25 l/mp.
  • intre orele 15:00 si 16:30, mai ales in sud-estul judetului Botosani si nordul judetului Iasi, precum si jumatatea de est a judetului Galati, se vor semnala cantitati de precipitatii care local pot atinge si depasi 25...30 l/mp, intensificari ale vantului care, trecator pot lua aspect de vijelie, grindina de mici dimensiuni, descarcari electrice.
  • intre orele 14:35 si 16:30, local in jumatatea nordica si in centrul judetului Sibiu (inclusiv municipiul Sibiu), jumatatea de est a judetului Mures si in nord-vestul judetului Alba, se vor semnala descarcari electrice, ploi cu caracter de aversa ce pot depasi 25-30 l/mp, grindina de dimensiuni mici si medii, intensificari ale vantului.
  • intre orele 14:35 si 16:00, in cea mai mare parte a judetului Teleorman (inclusiv zona oraselor Alexandria, Videle, Rosiorii de Vede, Turnu Magurele si Zimnicea), se vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 40..50 km/h, grindina de dimensiuni mici si medii, cantitati de apa pot depasi 15..20 l/mp, frecvente descarcari electrice.

---------------

  • intre orele 14:10 si 15:10, in sud-vestul Dobrogei se vor semnala intensificari de vant, descarcari electrice, grindina de mici si medii dimensiuni si cantitati de apa care pot atinge si depasi 25 l/mp.
  • intre orele 14:15 si 15:45, in judetul Harghita (izolat in judet, zona de munte si mai ales in zona delimitata de localitatile: Vahita, Varsag, Zetea, Lupeni, Dealu, Corund, Simonesti, Atid, Avramesti, Odorhei si municipiul Miecurea Ciuc), se vor semnala descarcari electrice, ploi cu caracter de aversa ce pot depasi 25 l/mp, grindina de dimensiuni mici si medii, intensificari ale vantului.
  • intre orele 14:00 si 15:00, in sud-vestul judetului Giurgiu (zona localitatilor: Singureni, Baneasa, Oinacu, Giurgiu, Gogosari, Toporu, Ghimpati), se vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 50..60 km/h, grindina de dimensiuni mici si medii, cantitati de apa pot depasi 20..25 l/mp, frecvente descarcari electrice.
  • intre orele 13:55 si 15:00, in centrul judetului Caras-Severin, in sudul si nordul judetului Hunedoara  si estul judetului Arad, se vor semnala cantitati de precipitatii care vor depasi izolat 30-35 l/mp, grindina de dimensiuni mici, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului
  • intre orele 13:50 si 15:20, in judetul Neamt (partea centrala si zona de munte inclusiv orasul Piatra Neamt) si in vestul judetelor Bacau si Suceava ,se vor semnala cantitati de precipitatii care local pot atinge si depasi 25...30 l/mp, intensificari ale vantului care, trecator pot lua aspect de vijelie, grindina de mici dimensiuni, descarcari electrice.

Potrivit ANM, in Bucuresti si judetul Ilfov, intre orele 14:00 si 15:00 vor semnala intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 50..60 km/h, grindina de dimensiuni mici si medii, cantitati de apa pot depasi 15..20 l/mp, frecvente descarcari electrice.

Cod Galben: Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.