Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, inspector principal Alexandru Nicuale, este vizat de o ancheta in cadrul IGPR, pe perioada careia nu isi va mai exercita atributiile, fiind desemnata o alta persoana sa asigure interfata cu mass-media, au declarat surse din Politie pentru Mediafax.

Pana la finalizarea anchetei interne care il vizeaza pe Niculae, dispusa de ministrul de Interne Radu Stroe in urma scandalului privind audierea elevilor de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", a fost desemnata sa asigure interfata cu mass media agentul Emilia Mihai, au precizat sursele citate.

Politistii au mers, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi sa fie dusi la audieri, dupa sustinerea ultimei probe a bacalaureatului. In fata intrarii in curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de parinti care isi asteptau copiii. Unii dintre parinti, nemultumiti ca politistii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul si a-i duce la audieri, i-au huiduit si au reclamat ca acestia fac un abuz. Totodata, la intrarea autocarului in curtea liceului au existat si altercatii intre parinti si politisti.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae, declara ca politistii au mers la liceu pentru a pune in executare peste o suta de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au sustinut examenul de bacalaureat la aceasta scoala. Acesta a spus ca politistii vor pune in executare aproximativ o suta de mandate de aducere emise de instanta, precizand ca elevii vor fi dusi cu autocare la audieri, insa nu au calitatea de invinuiti si nu sunt retinuti, iar parintii isi pot insotii copiii.

Procurorul sef de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti Bogdan Staicu a declarat, ulterior, ca, procurorii si politistii au mers la liceu pentru a stabili modalitatea in care vom fi audiati cei 250 de elevi.

El a mai spus ca pentru audiere au fost emise citatii si nu s-a pus problema punerii in aplicare a unor mandate de aducere. Procurorul a precizat ca procedural acest lucru nu este posibil, mandatul de aducere fiind emis doar in cazul in care o persoana citata nu se prezinta.

Bogdan Staicu a precizat apoi, vineri seara, ca au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au sustinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", ce ar fi fost puse in executare daca acestia nu se prezentau la audieri in urma citarii.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, declara, tot vineri, ca au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", dar nu au fost puse in aplicare, el apreciind totodata ca "Politia a lucrat foarte corect".

Stroe a mai declarat, vineri seara, ca a dispus o ancheta la Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) in privinta unui parinte bruscat de politisti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" si a purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae.

"Eu am dispus deja la IGPR sa se faca o ancheta pe cele doua situatii. (...) A fost o busculada, una singura a fost cu un parinte si nu e in regula ca s-a intamplat pentru ca omul ala nu era venit chiar de pe camp, era dupa copilul lui. Vom vedea cine e vinovat, cine a actionat prea dur, cine n-a actionat in momentul oportun. Cu purtatorul de cuvant, la fel. El e tanar, a avut o balba cu privire la tribunal. E limpede ca a fost o greseala. Eu spun ca toti putem gresi la un moment dat mai mult sau mai putin. Chestiunea este ca noi, pe terenul nostru, al MAI si al Politiei vom incerca sa lamurim foarte scurt lucrurile", a spus Radu Stroe, la Realitatea TV.

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la limba romana de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor, s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Elevii au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat marti, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba romana a examenului de bacalureat.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, demisa luni din functie, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.

Sapte candidati la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda, "copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile", la proba de limba si literatura romana, a anuntat marti Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.