Douazeci de membri ai Congresului american acuza Romania ca refuza sa retrocedeze un numar mare de proprietati bisericesti confiscate de comunisti de la comunitatile evreiesti si maghiare din tara, scrie Washington Times. Potrivit publicatiei, Ambasada Romaniei din SUA insista insa ca se depun toate eforturile pentru a rezolva "o situatie complexa".

Potrivit ambasadei, Guvernul de la Bucuresti face tot ce se poate intr-o "situatie complexa" pentru a restitui sau a oferi compensatii pentru cele peste 4.000 de cladiri bisericesti si alte proprietati religioase confiscate de comunisti dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Treisprezece republicani si sapte democrati, membri ai Camerei Reprezentantilor, i-au scris secretarului de Stat John Kerry la jumatatea lunii iunie pentru a-i cere sa exercite presiuni asupra Romaniei pentru ca autoritatile sa se ocupe de solicitarile liderilor evrei si crestini care revendica biserici, scoli, spitale, orfelinate si alte proprietati.

Acestia au solicitat Departamentului de Stat "sa angajeze energic guvernul roman pentru a pune capat parodiei din Justitie pe care a perpetuat-o nereusind sa restituie, pe deplin, proprietatile confiscate ilegal de la cultele religioase dupa 1945."

Congresul american a adoptat in 2005 o rezolutie prin care cere Romaniei sa rezolve revendicarile comunitatilor religioase, au aratat semnatarii scrisorii. "Au trecut aproape opt ani de la aceasta rezolutie, iar comunismul a cazut acum mai mult de doua decenii", se arata in textul documentului.

Ambasada Romaniei la Washington a publicat o declaratie a Guvernului roman pentru a justifica eforturile sale de a rezolva solicitarile religioase, arata Washington Times.

"Romania este ferm angajata in gasirea unei solutii pentru retrocedarea completa, acolo unde este posibil, a drepturilor de proprietate originale, inclusiv ale cultelor religioase", se arata in declaratie.

"Problema restituirii proprietatilor religioase minoritatii maghiare din Romania este parte a dialogului bilateral dintre Romania si Ungaria", a mai afirat Guvernul de la Bucuresti.

Printre semnatarii scrisorii se numara Ileana Ros-Lehtinen, reprezentanta a republicanilor din Florida si fosta presedinta a Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor, si Christopher H. Smith, reprezentant al republicanilor din New Jersey si copresedinte al Comisiei pentru Securitate si Cooperare in Europa din Congres.