Procurorul Bogdan Staicu, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a declarat vineri ca circa 250 de elevi de la Liceul Bolintineanu urmeaza sa fie audiati in zilele urmatoare in dosarul fraudei la bacalaureat, in jur de 20 dintre acestia exprimandu-si dorinta de a fi audiati vineri la sediul Politiei Capitalei. Procurorul a precizat ca, din informatiile pe care le detine, nicio persoana nu a fost urcata in autobuz impotriva vointei sale, adaugand ca elevii, in calitate de persoane majore, pot alege sa fie insotiti la audieri de parinti sau avocati.

"Dupa cum am observat si eu in media, exista o informatie eronata, nu s-a renuntat la efectuarea de audieri. In acest moment, la Politia Capitalei se efectueaza audieri, sunt 7 procurori de la Parchetul Capitalei prezenti acolo. Si-au exprimat dorinta de a fi audiati astazi la Politie in jur de 20 de elevi, deja 10 sunt implicati in aceste audieri, iar cu ceilalti s-au intocmit procese verbale de citare si vor fi audiati in zilele urmatoare, incepand de maine, cu o pauza duminica, procesul continuand de luni astfel incat sa ii putem audia pe toti cu privire la faptele descoperite de noi", a explicat procurorul Bogdan Staicu.

In ceea ce priveste autocarele aduse la Liceul Bolintineanu nu care urmau sa fie transportati elevii, reprezentantul PICCJ a precizat ca ele au fost aduse acolo "pentru a facilita deplasarea celor care doreau sa fie audiati in cursul zilei de astazi. Nu am vrut sa ii supunem la costuri suplimentare."

Principalele declaratii ale procurorului Bogdan Staicu:

  • In cursul zilei de 1 ulie am efectuat perchezitii la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti cu privire la examenul de bacalaureat aflat in desfasurare.
  • Interesul major a fost sa nu perturbam in niciun fel proba la limba romana care se sustinea in ziua respectiva. Accesul in salile de examen s-a facut dupa incheierea tezelor de catre toti candidatii.
  • Informatiile pe care le aveam anterior desfasurarii acestei probe s-au confirmat in buna parte.
  • Au fost descoperite sume de bani nejustificate asupra unor supraveghetori, au fost gasite, de asemenea, in liceu 16 lucrari xeroxate, de fapt raspunsurile la texa de limba romana sustinuta in ziua respectiva. De asemenea, a fost gasita o lista cu anumiti elevi in legatura cu subiectele rezolvate aflate in xerocopie in incinta liceului. Este vorba de 16 elevi.
  • Drept urmare, existand indicii temeinice in legatura cu infractiuni de coruptie, era necesara audierea persoanelor implicate in examenul de bacalaureat. Dat fiind faptul ca ultima proba avea loc astazi, vineri, nu am putut proceda pentru a nu perturba in nicun fel candidatii inscrisi la examenul de bacalaureat.
  • Ulterior perchezitiei din ziua de luni a reiesit necesitatea verificarii unor alte aspecte, insa nu in salile de clasa ci in alte incaperi ale liceului.
  • Am intentionat o etapizarea a audierii elevilor, dat fiind faptul ca vorbim despre 250 de elevi pe care trebuie sa ii audiem in cauza.
  • Situatia era destul de aglomerata. Unii dintre elevi urmau sa plece in vacanta, unii dintre elevi urmau sa fie implicati in examene de admitere la facultatile care mai sustin acest gen de examen, motiv pentru care astazi ne-am deplasat din nou la Liceul Bolintineanu pentru a efectua alte modificari si pentru a stabili modalitatea de a audia acesti 250 de elevi.
  • In situatia in care elevii au dorit sa fie audiati astazi, au fost intocmite procese verbale de citare in care s-a convenit data audierii. Intentionam sa ii esalonam pe ceilalti pentru a-i putea audia integral cu privire la aspectele constatate.
  • Nu puteam tergiversa foarte mult audierile pentru ca urmeaza si examene la facultate si asa mai departe. In situatia in care am fi intins audierile pe mai multe sapamani, puteam din nou sa ii perturbam pe acesti elevi implicati in activitati ulterioare.
  • Autocarele au fost aduse acolo pentru a facilita deplasarea celor care doreau sa fie audiati in cursul zilei de astazi. Nu am vrut sa ii supunem la costuri suplimentare. Au fost aduse acele autocare acolo, existau niste evidente cu elevii care urmau sa fie audiati in urma convenirii datei de citare. Parintii se puteau interesa daca elevul urma sa fie audiat in cusul zilei de astazi, se puteau deplasa la sediul Politiei, putea sa fie de fata la aceasta audiere. De asemena, a existat un numar de telefon pus la dispozitie pentru informatii in legatura cu elevii care doreau sa fie audiati in cursul zilei de astazi.
  • Procedura legala a manadatului de aducere este in felul urmator, in cazul in care o persoana nu se prezinta la audieri, poate fi adusa cu mandat de aducere la sediul organului de urmarire peala. In situatia noastra nu s-a urmarit punerea in executare a unor mandate de aducere ci doar s-a convenit data la care ar trebui sa fie audiat fiecare elev. Li s-au explicat prevederile legii, in sensul ca, daca nu se prezinta la data convenita in procesul verbal de citare, pot fi adusi cu mandat de aducere.
  • Astazi au fost intocmite procese verbale de citare si nu s-a pus problema punerii in aplicare a unor mandate de aducere.
  • In urma discutiilor care au avut loc la Liceul Bolintineanu, numarul doritorilor probabil a fost mai mic, motiv pentru care toate audierile care se vor face astazi cu elevii se vor face la Politia Capitalei.
  • (Intrebat daca exista vreun elev care a fost fortat sa vina la audieri) Din informatiile pe care le am, toti cei prezenti la Politia Capitalei sunt elevi care au vrut sa fie audiati, dat fiind discutiile, s-a renuntat si la transportul cu autobuzul. S-au intocmit procese verbale cu ora si data convenita la Politia Capitalei si s-a deplasat fiecare cum a putut la Politia Capitalei.
  • Unii elevi pot fi insostiti de avocati, altii pot fi insotiti de parinti, este strict decizia pe care o iau, sunt majori in general.
  • (Intrebat daca dupa interventia premierului Ponta s-a schimbat planul de audiere) Nu s-a schimbat niciun plan, la momentul actual se efectueza audieri la Politia Capitalei iar toti elevii care vor sa fie audiati in cursul zilei de astazi pot sa se prezinte la Politia Capitalei.
  • Din informatiile mele nicio persoana nu a fost urcata in autobuz impotriva vointei sale.
  • Vor fi audiati ca martori toti elevii de astazi.
  • In 5-6 sali de examen s-au gasit bani nejustificati asupra supraveghetorilor motiv pentru care toti elevii din acele clase trebuie intrebati cu privire la sumele de bani gasite.

100 de elevi ai Liceului Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti urmau sa fie audiati, vineri, la sediul Politiei Capitalei, in scandalul privind suspiciuni de fraude inregistrate la examenul de bacalaureat. Cei 100 de elevi si parintii acestora vor fi dusi la audieri dupa ultima proba a bacalaureatului, anunta Mediafax.

La scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta a criticat public actiunea procurorilor de aducere la audieri a elevilor de la Liceul Bolintineanu, politia a anuntat ca procurorul de caz a renuntat la audierea tinerilor in cursul zilei de vineri, urmand a fi citati la inceputul saptamanii viitoare.