La scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta a criticat public actiunea procurorilor de aducere la audieri a elevilor de la Liceul Bolintineanu, politia a anuntat ca procurorul de caz a renuntat la audierea tinerilor in cursul zilei de vineri, urmand a fi citati la inceputul saptamanii viitoare.

100 de elevi ai Liceului Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti urmau sa fie audiati, vineri, la sediul Politiei Capitalei, in scandalul privind suspiciuni de fraude inregistrate la examenul de bacalaureat. Cei 100 de elevi si parintii acestora trebuiau dusi la audieri dupa ultima proba a bacalaureatului.

Procurorul de caz a renuntat la intentia de a-i audia vineri pe elevi la o jumatate de ora dupa ce premierul Victor Ponta se declarase public nemultumit de modul in care se deruleaza ancheta, afirmand, in fata presei: "Ce e asta, luam copii cu autobuze, suntem iarasi pe vremea lui Morar, pe vremea comunistilor"?

Intrebat ce va face in acest caz, Ponta a raspuns: "Ce sa fac, nu am eu treaba de administrare a justitiei. O sa vorbesc cu ministrul Justitie sa discute cu procurorul general, pe calea ierarhica, dar repet nu traim in vremurile lui Daniel Morar si ale comunistilor sa luam oameni de pe strada, si cu atat mai putin copii".

13.40 Tiberiu Nitu: Din punct de vedere al Codului de procedura penala colegii nostri au actionat procedural

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat vineri ca in cazul elevilor dusi pentru audieri la Parchet s-a actionat procedural.

"Nu pot spune cati invinuiti sunt, pentru cati s-au emis mandate de aducere, pentru cati au fost trimise citatii. Libertatea de a aprecia asupra modului in care se desfasoara o ancheta penala o are procurorul de caz. Din punct de vedere de procedura penala am fost informat ca procurorul a actionat procedural", a spus Nitu la sediul Uniunii Juristilor din Romania, citat de Agerpres.

In legatura cu afirmatiile premierului Victor Ponta care a spus ca nu exista mandate de aducere pentru respectivii elevi Tiberiu Nitu a spus ca nu face aprecieri asupra declaratiilor acestuia.

"El este seful Guvernului. In Guvern se afla Ministerul de Interne. Politia Judiciara se afla la fata locului (n.r. la liceul Bolintineanu). Exista posibilitatea ca pe aceasta filiera Politia sa fi informat pe linie ierarhica despre ce se intampla la fata locului", a mai spus procurorul general.

Ora 13.10 "Procurorul de caz a luat decizia de a renunta la transportul copiilor si de a fi audiati acum. Vor fi chemati la inceptuul saptamanii viitoare, marti si miercuri", a spus purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae, la putin timp dupa ce primul ministru isi exprimase public nemultumirea pentru modul in care se deruleaza ancheta la Liceul Bolintineanu si ducerea elevilor cu autocarele la audieri.

"S-a declarat procedura de citare legala la inceputul saptamanii viitoare. In urmatoarele minute copiii vor fi lasati sa plece acasa", a adaugat acesta.

Alexandru Niculae nu a dorit sa comenteze motivele pentru care procurorul de caz a luat aceasta decizie.

Acesta a tinut sa "rectifice" si informatia potrivit carora mandatele de aducere au fost emise de instanta de judecata, precizand ca a fost vorba de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

13.00 Tribunalul Bucuresti: Politia Capitalei a amestecat putin lucrurile, nu a fost emis niciun mandat

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a intervenit telefonic la B1 TV pentru a preciza ca aceasta institutie "nu a emis niciun fel de mandate de aducere in aceasta pricina".

"Se vehiculeaza o informatie eronata, se face o confuzie intre Tribunalul Bucuresti si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti", a precizat aceasta, dupa ce purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae, afirmase ca exista "mandate emise de catre instanta de judecata".

"Cei de la Politia Capitalei au amestecat putin lucrurile", a comentat Laura Andrei.

12:30 Politia Capitalei: Copiii nu au calitate de invinuiti, nu sunt retinuti

Purtator de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae, a precizat, intr-o conferinta de presa organizata in curtea liceului, ca politistii au venit pentru a pune in aplicare aproximativ o suta de mandate de aducere pe numele mai multor elevi, care urmeaza a fi audiati la sediul DGA din Soseaua Oltenitiei sau la sediul Politiei din Calea Victoriei.

El a sustinut ca sunte puse in aplicare "mandate emise de catre instanta de judecata"

Acesta a precizat ca politistii au discutat cu fiecare copil in parte, si i-a fost prezentat mandatul de aducere, iar cei care au avut probleme de sanatate au fost lasati sa plece acasa.

Tinerii vor fi transportati cu mai multe autocare pentru a fi audiati.

"Copiii nu sunt retinuti, nu sunt arestati. Copiii sunt adusi, discutam cu ei pentru a afla anumite aspecte de natura sa ne ajute sa rezolvam cat mai repede acest caz. Dorim ca acesti copii sa poata sa plece in vacanta, sa se bucure de vacanta", a spus acesta.

Copiii vor fi audiati de procurorii bucuresteni si pot fi asistati de parinte, tutore sau reprezentantul legal, in momentul in care sunt audiati, a precizat acest purtator de cuvant.

UPDATE (ora 12:20): Mai multi parinti s-au strans in curtea liceului, nemultumiti ca fiii lor vor fi audiati de politie. Spiritele au inceput sa se incinga si un barbat care a imbrancit un politist a fost imobilizat si bagat in masina Politiei.

UPDATE (ora 12:18): Victor Ponta despre scandalul fraudarii examenului de bacalaureat la Liceul Dimitrie Bolintineanu: "Trebuie luate masuri foarte dure, profesorii trebuie sa raspunda penal. Acum procurorii iau cu autobuzele elevi, suntem o societate care incepe sa arate ca inainte de '89. N-as vrea sa ajungem la scenele comuniste de anul trecut, cu procurori care ii alergau pe oamenii care au votat la referendum".

Declaratiile premierului au venit dupa ce televiziunile de stiri au relatat ca absolventii de la Bolintineanu au fost luati cu autocarele de politisti, imediat dupa sustinerea ultimei probe a examenului de bacalaureat, vineri dimineata.

  • Fosta directoare a liceului, acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului

Absolventii de la Bolintineanu urmeaza sa dea declaratii la Politie in legatura cu acuzatiile privind mita care s-ar fi platit la acest liceu de catre elevi pentru a promova examenul.

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, fiind acuzata de trafic de influenta in scopul fraudarii examenului de bacalaureat.

Potrivit referatului intocmit de procurori in cazul fostei directoare, banii stransi de diriginti de la elevii Liceului "Bolintineanu" ajungeau la Costica Varzaru, care urma sa ii dea supraveghetorilor direct sau disimulat in pachete de tigari, ziare sau reviste asezate pe catedre in timpul examenului.

Potrivit procurorilor, in semestrul al doilea al anului scolar 2012-2013, Costica Varzaru a pretins si primit bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie, promitand ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, in cuantum de 500 de euro de elev, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si "cheltuieli" pentru examenul de bacalaureat, au fost stranse prin intermediul dirigintilor claselor terminale.