Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Diuane C. Butcher, a declarat miercuri, in discursul sustinut cu ocazia receptiei dedicate Zilei Nationale a Statelor Unite ale Americii, ca in anul care a trecut principala preocupare a SUA a fost protejarea institutiilor democrate ale Romaniei si sustinerea statului de drept, amintind ca in urma cu an, Romania traversa o criza politica. Diplomatul american a subliniat ca valorile democratice reprezinta "insasi esenta parteneriatului nostru strategic".

"Stabilitatea unei democratii se masoara in stabilitatea si independenta institutiilor sale si in gradul de angajament fata de statul de drept. Anul trecut de 4 iulie, Romania traversa o criza politica pe care sunt sigur ca ne-o amintim bine cu totii. In anul care a trecut, principala noastra preocupare a fost protejarea institutiilor democrate ale acestei tari si sustinerea statului de drept. Am subliniat constant importanta valorilor democratice si vom continua sa facem acest lucru, nu pentru a tine predici sau pentru a impune ceva, ci in virtutea prieteniei si parteneriatului nostru, precum si a convingerii ferme ca impartasim deja aceste valori fundamentale.

Intr-adevar, ele sunt insasi esenta parteneriatului nostru strategic. Datorita lor, Romania este un prieten mai capabil si un aliat mai puternic al Statelor Unite ale Americii, al tarilor membre NATO si EU, si al partenerilor sai regionali care aspira sa adere la aceste organizatii fundamentale ale societatii democratice moderne.

Transparenta, stabilitatea si previzibilitatea, precum si institutiile democratice puternice, sunt esentiale pentru prosperitatea unei societati civile si a unei economii dinamice. Colaborand, vom continua sa consolidam aceste institutii, in beneficiul tarilor noastre si spre prosperitatea popoarelor noastre", a declarat Duane C. Butcher.

Duane C. Butcher a aratat ca Romania si Statele Unite ale Americii au relatii excelente pentru ca impartasesc valori, obiective si aspiratii comune.

Diplomatul american a precizat ca SUA au contat pe Romania in cadrul NATO, precum si in Kosovo, Irak si Afganistan. "In aceasta regiune, contam pe Romania ca ea sa conduca si sa isi ajute tarile vecine in parcursul lor spre NATO si integrare deplina in comunitatea euro-atlantica. Totodata, Romania va gazdui o parte esentiala a sistemului american de aparare antiracheta menit sa-i protejeze mai bine pe aliatii nostri din cadrul NATO", a declarat Butcher, cu ocazia receptiei organizate la resedinta ambasadorului SUA la Bucuresti.

In acest context, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, si-a exprimat aprecierea fata de fortele armate ale ambelor tari si a transmis felicitari sublocotentului Mihaela Larisa Tudor, prima romanca absolventa a Academiei Militare West Point.

Referindu-se la legaturile economice dintre Romania si SUA, Butcher a precizat ca multe companii americane au investit in Romania, creand mii de locuri de munca pentru persoane cu inalta calificare, aratandu-se convins ca multe altele vor investi pe masura ce mediul de afaceri din Romania continua sa se imbunatateasca.

"Companiile energetice americane pot contribui la independenta energetica a Romaniei", a adaugat diplomatul.

Butcher a reamintit ca saptamana viitoare, la Washington DC, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana vor incepe negocierile pentru Parteneriatul transatlantic pentru comert si investitii care urmareste extinderea relatiaei comerciale si investitionala SUA-UE, inlaturand bariere si permitand o mai mare integrare economica intre SUA si tarile membre UE.

"Ne angajam sa colaboram pentru a sustine cresterea si dezvoltarea economica pentru ca stim ca prosperitatea unui segment cat mai larg al societatii va ajuta Romania sa devina un partener mai bun", a incheiat diplomatul.

Premierul Victor Ponta si-a inceput discursul laudand China, de unde tocmai ai revenit dupa o vizita oficiala: "Tocmai m-am intors dintr-o vizita intr-o tara extraordinara, un bun prieten al Romanei", a spus primul ministru, adaugand insa ca a tinut sa ajunga in Bucuresti pentru a-si exprima "sentimentele fata de o alta tara extraordinara, Statele Unite".

Seful executivului a notata ca, in comparatie cu festivitatile de anul trecut (marcate de criza politica prin care a trecut Romania dupa incercarea USL de a-l demite pe presedintele Basescu), atmosfera este "mai relaxata si este si mai racoare, anul trecut era mult mai cald".

"Ma simt foarte fericit sa vad ca acum Romania este o tara stabila si se poate dovedi un partener de incredere al SUA", a continuat Victor Ponta, reafirmand determinarea autoritatilor romane de a "implementa sistemul anti-racheta".

In acest context, el s-a pronuntat pentru semnarea unui acord de liber-schimb UE-SUA.