Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii: Declaratiile lui Traian Basescu referitoare la natalitate nu sunt discriminatorii

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 3 iulie 2013, 16:00 Actualitate | Esenţial


Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis astazi, 3 iulie, ca declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la natalitate ("Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci - sase copii, iar romanca nu poate?") nu sunt discriminatorii si se incadreaza in limitele libertatii de exprimare. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi, anunta CNCD printr-un comunicat remis HotNews.ro. Colegiul director avertizeaza, insa, ca "declaratia cuprinde stereotipuri negative fata de rolul femeii in societate si natalitate, respectiv evolutia natalitatii la romi si dezaproba continutul declaratiei supuse analizei".

Comunicatul integral al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii:

"Astazi, 3 iulie 2013, CNCD a dezbatut si solutionat dosarul 514/2013 cu privire la posibilele declaratii discriminatorii a domnului Traian Basescu din cadrul intalnirii cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri din 18 iunie 2013 ('Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci - sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie sa mergem in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie').  

In urma deliberarilor, Colegiul director, cu unanimitate de voturi, a decis ca faptele sesizate  nu intrunesc elementele constitutive ale art.2, alin. 1 coroborat cu art.2, alin.4 si art. 15 din O.G.nr. 137/2000, modidficata si republicata. Declaratiile in cauza se incadreaza in limitele libertatii de exprimare prevazute de art. 2, alin. 8 din acelasi act normativ.

Colegiul director retine ca declaratia cuprinde stereotipuri negative fata de rolul femeii in societate si natalitate, respectiv evolutia natalitatii la romi si dezaproba continutul declaratiei supuse analizei.
 
Colegiul director a constatat ca, in speta, nu exista niciun element de incitare impotriva unor cetateni pe baza criteriului de gen sau de etnie. De asemenea, nu suntem in prezenta unui 'pericol evident si prezent' (clear and present danger), existand posibilitatea de reactie publica la adresa declaratiilor partii reclamate, iar dezbaterea publica generata a fost in masura sa contracareze pozitiile publice ale reclamatului.

Declaratia partii reclamate a generat o dezbatere publica, o serie de reactii de condamanare si delimitare publica fata de afirmatiile in cauza. Or, tocmai astfel de dezbateri publice contribuie la progresul unei societati, la demontarea stereotipurilor negative fata de un grup de persoane, desigur cu conditia de a nu exista elemente de incitare la ura si violenta.

Declaratia a fost diseminata prin mass-media (televiziuni, presa scrisa, internet) si a starnit dezbateri controversate, a pus pe agenda publica subiectul natalitatii si a conditiei femeilor in societate.

Colegiul director reitereaza faptul ca, libertatea de exprimare constituie valoarea fundamentala a unei societati democratice si plurale. Din aceasta perspectiva, libertatea de exprimare are un rol substantial in randul drepturilor fundamentale cuprinse in Constitutie si constituie trunchiul comun pentru exercitarea drepturilor fundamentale din sfera comunicarii. In aceasta sfera se includ: dreptul la libertatea presei, dreptul la libera exprimare a creatiilor artistice sau cele din zona literaturii, libertatea de predare a stiintei si libertatea creatiei.

De asemenea, de acest trunchi comun se leaga si libertatea constiintei, a religiei si libertatea de intrunire. Acest grup de drepturi asigura participarea avizata a cetateanului la procesele sociale si politice. Exprimarea libera a opiniilor si credintelor, chiar si a celor nepopulare sau atipice, reprezinta conditia fundamentala a existentei unei societati vii si capabila de dezvoltare.

CNCD va comunica partilor, in termen legal, hotararea motivata si care este supusa caii de atac in instanta".

Mai multe organizatii au depus la CNCD o petitie pentru sanctionarea lui Traian Basescu, in urma declaratiilor despre natalitate

Decizia Colegiului director al CNCD vine dupa ce Consiliul a fost sesizat, in urma cu o saptamana, de mai multe ONG-uri cu privire la declaratiile presedintelui Traian Basescu privind natalitatea. "Consideram ca declaratiile acestuia de saptamana trecuta sunt discriminatorii pe criteriul de gen, etnie si statut social, aduc vatamare demnitatii si imaginii femeilor si femeilor rome din Romania, iar consecintele unor astfel de declaratii afecteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati", se arata in petitia depusa la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Citeste aici ce sustin semnatarii petitiei

Basescu: Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate?

Amintim ca Traian Basescu a declarat pe 18 iunie, in cadrul unei intalniri cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri asociat revistei "Business Woman", ca, in actualul ritm de scadere demografica, Romania va avea 15 milioane de locuitori in 2030, iar structura se va schimba pentru ca minoritatea roma este foarte productiva, mentionand ca natalitatea este o misiune pentru femeile din tara noastra.

"Nu as vrea sa va intreb cate dintre dumneavoastra aveti copii. Dar ma uit cat am muncit cu fetele mele, maritate-nemaritate, 'Faceti, fetelor, un copil, ca pana la urma este un act patriotic'. Ma rog, cu asta mica am reusit pana la urma, cu cea mare nu reusesc (...) Cred ca natalitatea este o misiune pe care si femeile din Romania trebuie sa si-o asume. Scuzati-ma ca o spun atat de direct", a declarat Basescu, la o intalnire cu femeile de succes organizata de revista Business Woman.

El a aratat ca in actualul ritm de scadere demografica, Romania va ajunge sa aiba numai 15 milioane de locuitori in 2030, adica "o pierdere uriasa". El a spus ca aceasta va aduce si "o schimbare consistenta a structurii populatiei pentru ca avem minoritatea roma, care este extrem de productiva".

"Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie sa mergem si in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Basescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3619 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  Sa nu mai aud comentarii din partea rrommilor! (Miercuri, 3 iulie 2013, 16:15)

  pedepsitorul [utilizator]

  Consider ca atat timp cat in tara asta exista reprezentari politice si administrative pe criteriu etnic, este moral sa faci clasificari etnice si pe alte subiecte, cum este natalitatea !

  Indemnul de natalitte al Presediteleui nu fost impotriva cuiva, ci in comparatie cu !

  Adriana, te rog a fii cerebrala, si sa inteleg ca pana va ajunge prosperitatea promisa de USL, nu va mai fi nevoie...pt ca noua majoritate poate trai fricita si in cort, si fara scoala!

  Oicum un semnal de alarma pentru neamul romanesc trebuia tras, pacat ca e inteles gresit chiar de romanii autentici!

  Nu e nimic mai frumos decat o famile mare,si sincer, de foame nu a murit nimeni in Romania, nici macar tiganii !
  • +2 (10 voturi)    
   Basescu are dreptate MEREU (Miercuri, 3 iulie 2013, 17:18)

   Cristiann80 [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   Numai in mintea unor redusi mintal declaratia d-lui Basescu a parut a fi discriminare!
   Am spus de atunci ca a fost o declaratie corecta in care arata la modul admirativ, ca femeile rome au curaj sa faca 5-6 copii desi sunt sarace, iar o femeie romanca, chiar daca are o situatie materiala buna, prefera sa isi cumpere un catel de rasa si sa-l etaleze ca pe o mandrie proprie!
   Dar, mai merita amintit ca dl Presedinte a mai tras un semnal de alarma, natalitatea romanilor scade, in schimb natalitatea tigganilor creste ingrijorator de tare! Oare ne convine aceasta situatie? Eu zic NU si atunci, ce facem?
   • +3 (7 voturi)    
    referitor la tigani si inmultirea lor......... (Miercuri, 3 iulie 2013, 17:48)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

    sa nu se mai acorde ajutoare sociale tiganilor-evident celor care nu sunt incadrati social-pt. ca ei, conform instictului lor natural-nomad, isi vor cauta alte spatii mai prielnice unui trai social.
 • +6 (12 voturi)    
  discriminarea e vazuta si acolo unde nu exista (Miercuri, 3 iulie 2013, 16:25)

  gigi1 [utilizator]

  E absurd sa fii acuzat de discriminare doar pentru ca pui rom sau tigan intr-o fraza, cam la asta s-a ajuns, nu poti sa spui nimic negativ oricat de adevarat care sa contina unul din cuvintele interzise ca imediat esti acuzat de discriminare.

  Din pacate resursele fundatilor si autoritatilor sunt canalizate prea mult pe taxarea asa zisei discriminari in loc sa se concentreze pe integrarea si ajutorul minoritatilor.
  • +4 (8 voturi)    
   Da, se merge spre absurd (Miercuri, 3 iulie 2013, 16:49)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Daca m-as exprima undeva ca tiganii sunt cea mai cinstita minoritate din Romania, as fi, probabil, acuzat de ceva, chiar daca ii laud, pentru ca toata lumea stie ca nu e asa si crede ca implicit fac bascalie de ei, deci ii discriminez....

   Eugen Ionesco, ce mai....
 • +1 (13 voturi)    
  Nota (Miercuri, 3 iulie 2013, 16:48)

  Sani [utilizator]

  Este prima data cand primele comentarii sunt "basiste".

  Sa fie o noua tendinta?

  Cei 70% au reusit sa se uite intr-o oglinda si sa roseasca?
  Apropo de bac, ....versus cel mai "cinstit" guvern de la Traian (Sic) si Decebal incoace.
  • +1 (7 voturi)    
   iar e basescu de vina (Miercuri, 3 iulie 2013, 17:07)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   E de admirat totusi ca amintesti de "basism" intr-un articol in care chiar se vorbeste de Basescu, in rest total pe langa specific postacilor care trebuie sa isi faca norma.
  • +4 (8 voturi)    
   apropo de "basisti" :) (Miercuri, 3 iulie 2013, 17:13)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   cand pe la latrine suntem facut basisti nu este tot discriminare? :)
  • -3 (5 voturi)    
   Sunt (Miercuri, 3 iulie 2013, 19:24)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   basist,chiar paduche basist,dupa cum zicea ,aseara,maestrul Ciuvica,si nu inteleg de ce s-au oparit alti basisti la comentariul tau.
   Poporul asta are o mare problema...
 • +4 (4 voturi)    
  stereotipuri? (Miercuri, 3 iulie 2013, 17:16)

  absro [utilizator]

  Ia sa dea consiliul si o decizie cum ca barbatii ar trebui sa mai faca si ei copii. macar cate un copil din 4...
 • +5 (7 voturi)    
  pârț (Miercuri, 3 iulie 2013, 17:20)

  methylique [utilizator]

  Nu poți să mai tragi un pârț că sar onegeurile de cur în sus...
 • +2 (4 voturi)    
  Discriminare? (Miercuri, 3 iulie 2013, 18:11)

  OVali [utilizator]

  Nu cred ca asta a vrut presedintele sa se inteleaga.
  Dar pot aduce cateva argumente de ce poate femeia rroma sa faca atatia copii...
  1. nu stie mai nimic despre contraceptie (la 10 ani cand s-a casatorit mama sa nu a precizat nimic...)
  2. Copiii sunt o sursa de venit (de la stat sub forma de alocatii, aduc venit de la cersit...) ca alte venituri nu sunt in casa...
  3. Nu se intrerupe munca cu toate consecintele posibile de aici...
  4. Nu trebui sa caute bone, sunt tot timpul acasa...
  5. Nu trebuie tinuti la scoala..
  6. Nu deranjeaza ca sunt 10 intr-o camera... oricum la 10 ani se casatoresc si pot pleca la casa lor..
  Iar despre patriotism... nu prea cred ca acesta este motivul!! Nici la ele, nici la Eba.
 • +3 (5 voturi)    
  Tigani si drepturile lor- romanii nu au drepturi?! (Miercuri, 3 iulie 2013, 20:27)

  algi [utilizator]

  Mai lasa-ti-ma cu discriminarea tiganilor ca mi s-a luat.
  Cand m-oi simti in siguranta mergand printre tigani atunci o sa aiba respectul si non-discriminarea mea, a noastra a romanilor.
  Cred ca s-a ajuns prea departe cu drepturile astea ale omului si se invoca mai mereu, abuzativ intr-un fel.
  Si eu ca ROMAN imi cer dreptul:
  *de a nu fi jignit de ceilalti,
  *de a putea purta un dialog civilizat cu ceilalti,
  *de a putea merge printre ceilalti fara sa-mi tin mana in buzunar,
  *de a nu ma teme ca pot fi taiat pentru 5 presupusi lei din buzunar,
  *de a-i vedea muncind legal pe ceilalti la fel cum muncesc si eu - si cred ca daca o sa-mi vad acest drept respectat o sa si uit de celelalte amintite mai sus !
  iar prin ceilalti ma refer la tigani, caci ei sunt lepra societatii romane.
  Toate autoritatile sunt constiente de ilegalitatile facute de tigani in tara si in afara mai ales, insa inchid ochii cu totii. Rolul lor este de a asigura respectarea legilor statului - halal !
  S-au intamplat atatea cazuri de crime, tentative de crime, multe si filmate si mediatizate din partea membrilor acestei etnii, insa "organul legii" doarme sau se face ca ploua in loc sa ii fileze si sa destructureze grupurile de crima organizata din cauza carora se intampla toate acestea si care dau exemplu celorlalti membrii de etnie ca se poate ca ei, mai bine "sa fure ca munceste romanul prost" (vorba spusa de un tigan).
  Asa ca, mai lasa-ti-ma cu discriminarea asta si cu drepturile voastre !
  Sunt roman in tara mea si doresc ca si copii mei sa spuna acelasi lucru, nu sa spuna ca sunt romani in tara tiganilor !
 • +2 (4 voturi)    
  Tiganii si drepturilor lor- romanii au drepturi?! (Miercuri, 3 iulie 2013, 20:31)

  algi [utilizator]

  Mai lasati-ma cu discriminarea tiganilor ca mi s-a luat.
  Cand m-oi simti in siguranta mergand printre tigani atunci o sa aiba respectul si non-discriminarea mea, a noastra a romanilor cred ca pot spune cu sufletul deschis.
  Cred ca s-a ajuns prea departe cu drepturile astea ale omului si se invoca mai mereu, abuzativ intr-un fel.
  Si eu ca ROMAN imi cer dreptul:
  *de a nu fi jignit de ceilalti,
  *de a putea purta un dialog civilizat cu ceilalti,
  *de a putea merge printre ceilalti fara sa-mi tin mana in buzunar,
  *de a nu ma teme ca pot fi taiat pentru 5 presupusi lei din buzunar,
  *de a-i vedea muncind legal pe ceilalti la fel cum muncesc si eu - si cred ca daca o sa-mi vad acest drept respectat o sa si uit de celelalte amintite mai sus !
  iar prin ceilalti ma refer la tigani, caci ei sunt lepra societatii romane.
  Toate autoritatile sunt constiente de ilegalitatile facute de tigani in tara si in afara mai ales, insa inchid ochii cu totii. Rolul lor este de a asigura respectarea legilor statului - halal !
  S-au intamplat atatea cazuri de crime, tentative de crime, multe si filmate si mediatizate din partea membrilor acestei etnii, insa "organul legii" doarme sau se face ca ploua in loc sa ii fileze si sa destructureze grupurile de crima organizata din cauza carora se intampla toate acestea si care dau exemplu celorlalti membrii de etnie ca se poate ca ei, mai bine "sa fure ca munceste romanul prost" (vorba spusa de un tigan).
  Asa ca, mai lasati-ma cu discriminarea asta si cu drepturile voastre !
  Sunt roman in tara mea si doresc ca si copii mei sa spuna acelasi lucru, nu sa spuna ca sunt romani in tara tiganilor !


  --comentariu inceput de la acest articol:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15118214-consiliul-national-pentru-combaterea-discriminarii-declaratiile-lui-traian-basescu-referitoare-natalitate-nu-sunt-discriminatorii.htm
 • +2 (2 voturi)    
  Wow (Joi, 4 iulie 2013, 2:04)

  KostasP [utilizator]

  Avem si un consiliu national pt combaterea discriminarii...care analizeaza si intoarce pe toate fetele declaratiile presedintelui tarii...si apoi mai da si un verdict. Hai ca m-ati dat pe spate.
  Romania a evoluat, nu mai sintem doar prostanaci, am devenit si ipocriti.
 • +1 (1 vot)    
  Gogu propune (Joi, 4 iulie 2013, 11:19)

  gruianul [utilizator]

  Domnu' Presedinte, rugati-o pe EBA sa mai creasca natalitatea, sa fie ea mama eroina, ca aia mare a jucat bambilici cu Bodo :)
  Vorba Presedintelui, ce atatea afaceri pe capul inchipuitelor astea de la Clubului Femeilor de Afaceri, ha? Ia mai treceti fa la cratita! :) Rusinica, rusinica


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by