Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri ca invatamintul profesional "intra in coliziune puternic cu interesele universitarilor parlamentari", care doresc "materie prima platitoare" pentru universitatile particulare care s-au multiplicat in Romania.

"Invatamintul profesional intra in coliziune puternic cu interesele universitarilor parlamentari. Atat in trecut, prin desfiintarea scolilor profesionale, cat si azi se manifesta tendinta de a desfiinta invatamantul profesional pentru ca multele universitati inventate in toate colturile tarii trebuie sa aiba materie prima platitoare", a spus seful statului, inainte de a pleca la Berlin, unde va participa la o masa rotunda organizata de Ministerul Federal al Muncii si Afacerilor Sociale din Germania pe tema "Promovarea ocuparii tinerilor in Europa".

Traian Basescu a avertizat ca a venit momentul sa intelegem ca "avem obligatia sa renuntam la mercantilismul din educatie si sa dam sanse copiilor ori, daca nu, vom avea generatii sacrificate".

In opinia sa, invatamantul profesional este un succes, in conditiile in care in anul scolar 2012 - 2013 circa 13.000 de tineri sunt inscrisi la aceasta forma de invatamint, in cooperare cu 1.500 de firme.

Presedintele a aratat ca in legea invatamintului a fost preluat modelul german in ceea ce priveste ucenicia si si-a exprimat speranta ca si parintii si copiii vor intelege ca "a avea o meserie e garantia poate nu a prosperitatii, dar a unui trai decent".

Basescu a precizat ca nimeni nu-l opreste pe un copil ca, dupa ce a absolvit invatamintul profesional, un tanar sa isi dea bacalaureatul si sa urmeze dupa aceea o facultate.