Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, cercetata pentru frauda la bacalaureat, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luata marti de Tribunalul Bucuresti, anunta Mediafax. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus, marti, retinerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala Costica Varzaru, cercetata pentru trafic de influenta, si au cerut instantei arestarea sa preventiva.

Procurorii au stabilit ca, in perioada mai-iunie, in calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti, Costica Varzaru a pretins si a primit sume de bani de la elevi inscrisi la examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta pe langa membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unitatii de invatamant, astfel incat acestia "sa nu isi indeplineasca in mod corespunzator atributiile de serviciu pe parcursul desfasurarii examenului".

"Ulterior, inculpata a si efectuat demersuri in acest scop, urmarind sa fie desemnati anumiti supraveghetori permisivi, precum si o comisie care putea fi influentata in sensul realizarii unor fraude in desfasurarea examenului", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba romana a examenului de bacalureat. Dupa ce au fost audiati, acestia au fost lasati sa plece, singura retinuta fiind fosta directoare a liceului, Costica Varzaru.

Unii profesori sunt suspectati ca le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisa de la Limba si literatura romana. Asupra lor ar fi fost gasiti bani si cadouri care le-ar fi parvenit in aceeasi zi, potrivit unor surse judiciare.

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, in urma perchezitiilor, toate inregistrarile video din salile de examene, pe care urmeaza sa le analizeze in cadrul anchetei de coruptie presupus savarsita la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate inscrisuri, obiecte si laptopuri.

Elevii care au sustinut luni proba de limba romana de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat marti, pentru Mediafax, surse judiciare.

Sursele din randul anchetatorilor au aratat ca se lucreaza de aproximativ o luna la acest caz.

Sesizarea privind fapte de coruptie in cazul examenului de bacalaureat sustinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala a fost facuta acum cateva saptamani, au declarat surse judiciare, precizand ca reclamatia nu a venit de la parinti sau elevi.

Luni, la cateva ore dupa sustinerea probei la limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

ISMB a precizat ca va numi, in cel mai scurt timp, o noua comisie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care "va asigura toate conditiile pentru ca absolventii de clasa a XII-a sa poata sustine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie - iulie 2013".

Sapte candidati la bacalaureat de la Liceul Bolintineanu au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi - copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile etc. - care indica tentativa de frauda la proba de limba si literatura romana, sustinuta luni, a anuntat marti ISMB. "Dovezile au fost gasite in timpul perchezitiei corporale realizate de ofiterii de Politie, care au descins in centrul de examen si consemnate in procesele verbale transmise de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Perchezitiile au fost efectuate asupra a 41 de absolventi prezenti la examen", mai precizeaza reprezentantii ISMB.