Marius Iacob, Ion Vasilache, Camelia Sutiman si Simona Bradiceanu, propusi pentru functii de conducere din DNA si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au primit, marti, avize pozitive din partea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Marius Iacob, propus de ministrul Justitiei pentru functia de procuror-sef adjunct al DNA, generalul maior Ion Vasilache, propus procuror-sef al Sectiei Parchetelor Militare, Camelia Sutiman, propusa pentru functia de procuror-sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), si Simona Bradiceanu, propusa pentru functia de procuror-sef al Sectiei de resurse umane si documentare din PICCJ, si-au prezentat, marti, proiectele de management in fata membrilor Sectiei pentru procurori a CSM, apoi au raspuns intrebarilor adresate de acestia, relateaza Mediafax.

La finalul interviurilor, membrii Sectiei pentru procurori au dat avize pozitive pentru toti cei patru candidati.

Potrivit unui comunicat al CSM, Sectia pentru procurori a dat avize pozitive cu unanimitate de voturi pentru Marius Iacob, Camelia Sutiman si Ion Vasilache. Procurorul Simona Bradiceanu a primit aviz pozitiv cu majoritate de voturi.

Miercuri vor fi intervievati la CSM Claudiu Constantin Dumitrescu, propus pentru functia de procuror-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din DNA, Iuliana Nedelcu, propusa procuror-sef al Sectiei Judiciare din PICCJ, si Antonia Eleonora Constantin, propusa procuror-sef adjunct al aceleiasi sectii.

Avizele CSM, care sunt consultative, vor fi trimise pentru toti cei sapte candidati, cu motivari, miercuri, Ministerului Justitiei. Propunerile pentru ocuparea functiilor de conducere din DNA si Parchetul instantei supreme, insotite de aceste avize, vor fi inaintate presedintelui Traian Basescu, acesta avand ultimul cuvant privind numirile.

Potrivit dispozitiilor articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Marius Iacob a fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 pana in 1997, iar ulterior procuror criminalist si prim-procuror adjunct la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. In perioada 2005 - 2006, Iacob a fost director al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, cerand eliberarea din aceasta functie din motive personale.

Incepand din 20 octombrie 2006, Marius Iacob a ocupat prin delegare functia de procuror sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ, iar din martie 2007 a fost numit in aceasta functie, la propunerea fostului ministru al Justitiei Monica Macovei. Iacob a mai obtinut inca un mandat in aceasta functie, din martie 2010, la propunerea fostului ministru al Justitiei Catalin Predoiu.

Iacob a fost delegat in functia de prim-adjunct al procurorului general incepand din 27 iunie 2012, delegarea expirandu-i in octombrie 2012, iar din 10 iunie este delegat in functia de procuror-sef adjunct al DNA.

Ion Vasilache si-a inceput cariera in magistratura in 1989, la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, in calitate de procuror criminalist. Din anul 1992 pana in 2006 a fost procuror militar la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

In octombrie 2007, Ion Vasilache a fost delegat in functia de procuror-sef al Sectiei Parchetelor Militare, in locul generalului Dan Voinea, iar din iunie 2008 a fost numit in aceasta functie. Vasilache a anchetat mai multe dosare privind evenimentele din decembrie 1989.

Camelia Sutiman, propusa in functia de procuror sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ, a fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4, apoi la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si cel al Curtii de Apel Bucuresti. Aceasta a fost detasata doi ani la Ministerul Justitiei, fiind si procuror in cadrul DNA. Camelia Sutiman este in prezent inspector in cadrul Inspectiei Judiciare din cadrul CSM.

Simona Bradiceanu este propusa de ministrul Justitiei in functia de procuror sef al Sectiei de resurse umane si documentare. Pe aceasta functie magistratul a fost delegat din 15 februarie pana pe 15 august 2013.