Suntem de mult timp pe creasta unui val demografic - el nu devine mai slab cu trecerea timpului ci dimpotriva. Din 1987 numarul nou-nascutilor din Romania este in continua scadere, an dupa an. In 2012 s-au nascut de doua ori mai putini copii decat acum douazeci si cinci de ani, scrie Barbu Mateescu, pe blogul lui.

Sa plasam informatia in context:

In oricare din deceniile sase, sapte, opt sau noua ale secolului trecut s-au nascut intre 3,6 si 4,1 milioane de copii in Romania.

In anii '90 numarul nou-nascutilor a scazut la 2,5 milioane.

Deceniul trecut: 2,2 milioane.

Pe baza datelor disponibile, e greu de crezut ca in acest deceniu vor fi mai multi de 1,9 milioane.

Probabil ca iti spui: "OK, o fi interesant pentru sociologi, dar pe mine genul asta de lucruri nu ma afecteaza."

Permite-mi sa-ti sugerez ca indiferent in ce domeniu lucrezi, daca vei fi in Romania in anii urmatori vei simti si tu coborarea demografica pe tobogan. De fapt, deja o simti! Cateva exemple:

1. Daca publicul-tinta al domeniului in care lucrezi este compus din oamenii cu varsta intre 30 si 50 de ani, vin ani grei si foarte grei. Numarul lor se reduce treptat si sigur - lupta pentru banii consumatorului va fi mai intensa, pentru ca cererea este in continua scadere.

1b. Toate industriile care deservesc copiii si adolescentii se restrang si se vor restrange. De exemplu, exista acum mai putini copii romani in varsta de 6 ani decat in orice an de la al doilea razboi mondial incoace.

2. Parasirea de catre profesori a sistemului de invatamant nu este si nu va mai fi perceputa drept o criza: se va considera ca oricum sunt prea multi. Puterea sindicatelor din domeniu si importanta temei invatamantului de stat vor suferi o ajustare drastica.

2b. Nu este exclus ca, precum in cazul scandalurilor anuale privind inscrierea la gradinite, statul sa subestimeze excesiv nevoia pentru servicii de educatie.

3. Sistemul privat de invatamant superior a primit un sut puternic in partile sensibile si nu-si poate reveni. Acum cativa ani se putea inca baza pe tinerii nascuti in ultimii ani ai comunismului - aproape 400 de mii pe an. Prabusirea demografica de dupa revolutie duce la scaderea dramatica a numarului de potentiali studenti. Nu e exclus ca, in curand, sa se ia decizia ca bacalaureatul sa nu mai fie criteriu pentru intrarea la facultate - din perspectiva universitatilor private, el ar putea fi considerat un obstacol care reduce cererea si deci dauneaza profiturilor.

4. Sistemul de pensii va slabi din ce in ce mai mult. Raportul dintre contributori si beneficiari va capata o dinamica nefericita, socul major urmand sa intervina dupa 2030 (pentru o viziune mai optimista in legatura cu subiectul sistemului de pensii, uita-te aici. Am impresia ca putine din afirmatiile de acolo vor fi aplicabile in Romania urmatorilor 15 ani).

4b. Sistemul de sanatate va deveni din ce in ce mai scump si mai *necesar*. Decreteii incep sa se apropie de varsta la care asistenta medicala devine un subiect important. Imaginea-tip a deceniilor urmatoare: parinte in varsta (nascut intre 1967 si 1972) tratat de medic azer sau african, in timp ce fiul sau in varsta de 30 si ceva de ani (nascut dupa 1990) sta in coridor, cu capul intre palme, injurand CASS. "5,5%" va fi o amintire frumoasa, aproape neverosimila.

5. Scaderea importantei Romaniei ca piata de desfacere si ca factor politic in UE. Noua tari din UE au un spor negativ al populatiei - al nostru e cel mai... rau. Ca element simbolic, numarul europarlamentarilor romani va scadea si mai mult (35 in 2007, 33 in 2009, 32 anul viitor, etc).

6. Avand in vedere scaderea accentuata a numarului platitorilor de taxe, dimensiunile aparatului administrativ national si local:

- se vor diminua semnificativ

- vor ramane identice dar impozitele vor creste semnificativ, gonind investitori si cetateni in afara granitelor (si deci nerezolvand problema)

- vor ramane identice dar salariile birocratilor se vor reduce in termeni reali (inflatie consistenta).

7. Ponderea si importanta pensionarilor va creste, in special in plan politic. Daca acum ai impresia ca partidele nu sunt interesate de votul tinerilor, mai asteapta putin. Peste 10-15 ani vizitatori obiectivi care vor studia discursurile si liniile de comunicare politica vor crede ca in Romania dreptul de vot se obtine odata cu talonul de pensie.

8. Incepand cu anii 2017-2018 va deveni din ce in ce mai greu pentru un barbat tanar sa-si gaseasca o nevasta. Aceasta situatie va dura cel putin doua decenii (cine e interesat in detaliu de mecanism poate citi faimosul articol al lui Sebastian Lazaroiu de aici). Societatea va da un test interesant, pentru ca am mai avut o situatie similara la inceputul anilor '80. Atunci sistemul a rezistat, frustarile au fost canalizate la nivel individual. Din perspectiva mea vin epoci bune pentru populismul dur, justitiar, poate cu nuante de stanga, anti-capitaliste.

Comenteaza pe Sociollogica.