UPDATE Traian Basescu trimite spre reexaminare legea pentru aprobarea Memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 2 iulie 2013, 13:59 Actualitate | Esenţial


Presedintele Traian Basescu nu a promulgat legea privind Memorandumul de intelegere dintre statul roman si The Rompetrol Group N.V., retrimitand-o spre reexaminare Parlamentului, argumentand ca o decizie care era de competenta guvernului a fost luata de Parlament.

Guvernul a aprobat, prin proiect de lege, pe 8 mai, Memorandumul de Intelegere dintre statul roman si The Rompetrol Group N.V. (TRG), semnat la Bucuresti la 15 februarie, potrivit caruia TRG va cumpara de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) 26,6969% din actiunile emise de RRC in schimbul a 200 milioane de dolari.

Memorandumul de intelegere intre Grupul Rompetrol si statul roman prevede si constituirea unui Fond de investitii kazah-roman in valoare de un miliard de dolari cu scopul realizarii de investitii energetice in Romania.

Potrivit documentului citat, The Rompetrol Group (80%) si Statul Roman (20%) vor constitui un Fond avand ca obiect realizarea de investitii in proiecte energetice in Romania, durata investitionala fiind de pana la sapte ani.

Presedintele Basescu argumenteaza, in motivarea cererii de reexaminare, ca "stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzactii intre Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V., printr-o hotarare adoptata de Guvern, potrivit competentei sale de administrare a proprietatii statului".

Iata mai jos motivul cererii de reexaminare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale:

 • Legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman, in calitate de proprietar al actiunilor detinute in cadrul S.C. "Rompetrol Rafinare" - S.A. si The Rompetrol Group N.V. Astfel, cele doua parti semnatare isi asuma un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A., detinut in prezent de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in schimbul a 200 de milioane dolari SUA.
 • Ca o premisa a implementarii tranzactiei mai-sus amintite, OPSPI va face demersuri utile si necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti si masurile administrative initiate impotriva S.C. "Rompetrol Rafinare" - S.A. sa inceteze.
 • De asemenea, cele doua parti stabilesc constituirea unui fond de investitii kazah-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic.
 • Asadar, legea supusa reexaminarii are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda.
 • Aceasta solutie legislativa nu reglementeaza o relatie sociala generala, ci o prealabila intelegere, adica un acord de vointa intre The Rompetrol Group N.V. si Guvern.
 • In situatia de fata, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzactii intre Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V., printr-o hotarare adoptata de Guvern, potrivit competentei sale de administrare a proprietatii statului.
 • Totusi, Guvernul a ales calea unei initiative legislative, pe care a depus-o in Parlament. In urma adoptarii de catre Parlament a proiectului de lege amintit, puterea legislativa a incalcat dispozitiile Articolului 1 alineatul (4) din Constitutia Romaniei, deoarece si-a arogat competenta de legiferare, cu incalcarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat.
 • In acest sens s-a pronuntat si Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 600/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1060/26.11.2005 si prin Decizia nr. 970/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 796/22.11.2007.
 • Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013, in sensul respingerii acestei legi.

Curtea Constitutionala a decis, la sfarsitul lunii iunie, ca este constitutionala legea privind Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si Grupul Rompetrol in raport de motivele invocate, potrivit agentiei Agerpres.

La sfarsitul lunii mai, democrat-liberalii au atacat la CCR legea care aproba acest memorandum.

PDL considera un motiv de neconstitutionalitate prevederile unei clauze din memorandum care spune ca "toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti care sunt legate, direct sau indirect de litigiu (inclusiv litigiul), sa fie stinse in mod irevocabil, fara judecarea pe fond si imediat ulterior stingerii acestor litigii". De asemenea, democrat-liberalii au reclamat sechestrul instituit de Autoritatea Nationala pentru Administrarea Fiscala asupra activelor RRC si titlul de executare silita din data de 17 noiembrie 2010, cerand sa fie revocate si ridicate.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, pe 21 mai, proiectul de lege privind Memorandumul de intelegere
intre statul roman si Rompetrol. Grupurile parlamentare ale deputatilor PDL si PP-DD au anuntat atunci ca au votat impotriva proiectului de lege, acuzand faptul ca prevederile memorandumului vor produce prejudicii statului roman. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2643 vizualizari

 • -8 (18 voturi)    
  Nu inteleg (Marţi, 2 iulie 2013, 14:21)

  Misu Ionescu [utilizator]

  Daca s-a pronuntat CCR ca este constitutionala, cum poate Basescu sa spuna ca nu este constitutionala si ca nu era de competenta Parlamentului? Din punctul meu de vedere, Basescu e mai interesat de rafuielile politice decat de interesul Romaniei, in conditiile in care se gasise, in sfarsit, o solutie mai mult decat convenabila pentru statul roman.
 • -10 (16 voturi)    
  Eu asteptam ca d-l Basescu... (Marţi, 2 iulie 2013, 14:32)

  finutza [utilizator]

  ... sa iasa inca de ieri cu acel program pentru agricultura, motiv pentru care nu s-a dus la Zagreb, ba mai mult, n-a fost nici la nunta Robertei Anastase. Asa a argumentat, ca are mult de lucru in acele zile, ca luni trebuie sa faca publica activitatea pe aceasta tema, sa prezinte, sa faca - sa dreaga... si cand colo, cu-cu!

  Iar in privinta intoarcerii in Parlament a acestei legi, se simte neluat in seama, fiindca atragerea kazahstanezilor in afacerile din Romania i se datoreaza foarte mult, el a fost in vizita pe-acolo si s-a laudat, la acea vreme cu acest fapt. Deci, meritul este al executivului (prin Presedinte), si nu al legislativului, care aproba acum nu-stiu-ce memorandum. Adica, vechea lupta Basescu - Parlament. Sau... nimic nou!
  • 0 (0 voturi)    
   1 iulie 2013, 16:51 (Marţi, 2 iulie 2013, 22:30)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Preşedintele României, Traian Băsescu a deschis, în urmă cu câteva minute, reuniunea Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii, care analizează „Cadrul naţional strategic rural“ pentru perioada 214-2030. Şeful statului a invitat partidele să semneze un pact pentru agricultură şi astfel să „acopere prin voinţă politică“ această strategie.
   Documentul, intitulat „Cadrul naţional strategic pentru dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar şi a spaţiului rural în perioada 2014-2020-2030“, este rezultatul unei munci asidue, de peste trei ani, a autorilor. „Este cel mai bun document strategic pentru agricultură, industria alimentară şi spaţiul rural elaborat în ultimii 23 de ani“, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

   Citeste mai mult: adev.ro/mp9fua
   • -1 (1 vot)    
    16:51, hmmm... (Miercuri, 3 iulie 2013, 14:08)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui ty

    E ca la aglomeratiile din centrele de votare, cu 10 minute inainte de inchidere. "Hai ca trece termenul...!". Adica... e obisnuit cu astfel de situatii.
    Imi si inchipui cum a lucrat el pana pe la ora 16.30, cred ca gafaia cand... a deschis lucrarile!
 • -4 (12 voturi)    
  ?! Base... (Marţi, 2 iulie 2013, 14:51)

  EmiPascu [utilizator]

  Aparent Basescu nu doreste binele romanilor. Face din treaba asta o chestie politica si nu se gandeste la viitorul cetatenilor romani...afacerea asta o sa aduca investitii majore pt statul roman, important nu e atat fondul de investitii cat investitiile kazahilor, de inca 1 miliard!
 • -8 (14 voturi)    
  nu mai dati (Marţi, 2 iulie 2013, 14:54)

  sabo [utilizator]

  minus ..ca aceste comentarii sunt foarte adevarate! e ca lumina zilei!
  • +8 (12 voturi)    
   Mai ales ca sunt sub 50! (Marţi, 2 iulie 2013, 15:11)

   PERIFERIGERI [utilizator] i-a raspuns lui sabo

   adevarate sunt ca lumina zilei, sau, clare ca lumina zilei. mai citit o data textul declaratiei, apoi treceti la lecturarea principiului separarii puterilor in stat, si in final exprimati o parere. altfel iar il acuzam pe presedinte de toate relele din tara asta si sfarsim intr-o dictatura parlamentara. daca unora le place sa fie condusi de plagiatori, chelneri sau soferi obraznici si inculti, cinste lor. dictatura smecherilor de cartier - cam asta se desfasoara acum pe malurile dambovitei!
 • +9 (13 voturi)    
  Ce-i avalansa asta de comentatori? (Marţi, 2 iulie 2013, 15:03)

  denvarel [utilizator]

  Mie mi se pare foarte justificat ce a facut Basescu.
  Este o hotarare de competenta guvernului si trebuie sa si-o asume. Nu sa o treaca prin parlament ca sa scape de responsabilitate. Pentru ca odata votata in parlament nimeni nu mai este personal responsabil de Hotarare, exact ca in cazul Petrom.
  Nu este nevoie de o decizie a parlamentului! Guvernul sa-si asume hotararea de a renunta la datoriile Rompetrol in favoarea unui fond mutual, si mai stiu eu ce promit cazahii. Daca iese un dosar penal din asta e bine sa avem responsabilii cu nume si prenume nu ascunsi in spatele unei asa zise legi votate in parlament.
  • -7 (11 voturi)    
   ... (Marţi, 2 iulie 2013, 15:13)

   Misu Ionescu [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

   Si daca kazahii stopeaza toate investitiile? Ca oricum Petromidia e pe pierdere, iar aia baga sute de milioane sa o rentabilizeze? O sa mai fii atat de bucuros ca poate iese un dosar penal? Si nu, nu sutn angajat rompetrol
   • +8 (10 voturi)    
    Atunci pierd 4 miliarde (Marţi, 2 iulie 2013, 15:18)

    denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Misu Ionescu

    Daca vor se retraga vor pierde banii pe care i-au platit lui Patriciu. E simplu: E o afacere, daca nu merge o inchizi ca sa limitezi pierderile.

    Ideea este ca guvernul POATE si trebuie sa rezolve problema cu prerogativele si instrumentele pe care le ARE la indemana. Nu trebuie sa se ascunda in spatele parlamentului.
    • -6 (10 voturi)    
     pe bune (Marţi, 2 iulie 2013, 15:38)

     razvanTud [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

     N-ar fi un scenariu prea frumos sa renunte la investitii... si asta doar pentru ca Base e nemultumit de "forma" acestui acord...intelegere sau lege, pt noi conteaza mai putin. Dar chiar n-ar fi ok ca apucaturile lui Basescu sa-i goneasca pe principalii investitori strategici ai Romaniei..
     • +5 (9 voturi)    
      Nu conteaza pentru "noi"????? (Marţi, 2 iulie 2013, 16:48)

      denvarel [utilizator] i-a raspuns lui razvanTud

      Contractul de vanzare Petrom n-a "contat" pentru "noi'?
      Au dat pe de-a bogea resursele tarii, n-a raspuns nimeni pentru magarie pentru ca A FOST TRECUTA PRIN PARLAMENT!
      Nu mai e responsabilitatea nimanui, este "VOINTA POPORULUI" exprimata prin reprezentantii lui!
      Cum sa nu conteze? Ba tocmai, conteaza enorm pentru "noi"!
      Nu e vorba ca "Base" este nemultumit! Este vorba ca Guvernul Ponta nu vrea sa semneze cu manuta lui contractul desi are si puterea si prerogativele sa o faca! Oare de ce?
      • -4 (8 voturi)    
       serios acum (Marţi, 2 iulie 2013, 17:42)

       ancagrigore [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

       Treaba asta e o problema de forma, nu de fond. In final, cu totii stim ca acest acord este favorabil pt statul roman. Hai sa incetam cu ipocrizia si chestiunile politice, esential este ca avem o deschidere spre sectorul energetic prin intermediul kazahilor. Si totusi, taxele care se duc catre statul roman nu sunt chiar de trecut cu vederea...hai sa fim seriosi...
       • +3 (5 voturi)    
        Ba e de fond. (Marţi, 2 iulie 2013, 17:49)

        denvarel [utilizator] i-a raspuns lui ancagrigore

        Guvernul Ponta o putea incheia de mult. Dar n-a facut-o! A trimis-o in parlament desi ne era nevoie.
        Nu Basescu o amana! Ponta a amanat-o de la inceput supunand-o unei dezbateri inutile la prima vedere.

        Daca e asa buna solutia de ce nu si-a asumat-o? Putea sa o faca oricand!!!
        Nu am comentat asupra oportunitatii sau calitatii acordului! Am comentat asupra modului in care Guvernul a ales sa o aprobe: prin Parlament.
        Fiind fript odata (ca orice alt cetatean al acestei tari incluzandu-te pe tine), cu Petromul, ma gandesc la ce-i mai rau daca vad o situatie care pare similara!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by