Persoanele vinovate trebuie pedepsite daca au comis fraude la Bacalaureat, deoarece pentru astfel de fapte nu exista scuze, a declarat premierul Victor Ponta, aflat in vizita in China. Elevii care au sustinut luni proba de Limba romana de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat marti, pentru Mediafax, surse judiciare.

"Daca au fost comise fraude, este foarte bine ca autorii sa fie pedepsiti", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Potrivit surselor citate, in cadrul perchezitiilor facute luni la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", imediat dupa sustinerea probei scrise la Limba si literatura romana, la iesirea din salile de examen elevii au fost obligati sa scoata tot ce au in buzunare.

Anchetatorii au gasit fituici la mai multi elevi, acestea fiind depuse la dosar, au mai spus sursele citate, precizand ca anchetatorii au asteptat pana la sfarsitul examenului pentru ca elevii sa nu fie afectati de interventie.

Sursele citate au mai aratat ca in prezent este administrat probatoriul, in sensul ca se descarca imaginile video si audio si se inventariaza inscrisurile si banii descoperiti la perchezitii.

Anchetatorii vor face, marti, o noua perchezitie in cazul suspiciunii de frauda la bacalaureat, iar la Politia Capitalei vor continua audierile, persoanele chemate sa dea declaratii in acest caz nefiind puse sub invinuire, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, persoanele care urmeaza sa fie audiate la Politia Capitalei au fost chemate sa dea procurororilor informatii suplimentare in ancheta in care luni au fost facute perchezitiile la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, pentru suspiciune de fraudare a examenului de bacalaureat.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, care a fost audiata de procurori la Politia Capitalei, fiind suspectata de fapte de coruptie, a fost retinuta, iar marti va fi dusa la instanta cu propunerea de arestare preventiva pentru trafic de influenta.

Potrivit unor surse judiciare, directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" ar fi recunoscut ca a luat bani de la elevi pentru a interveni la membrii comisiei de bacalaureat sa le faciliteze copierea sau sa ii ajute la rezolvarea subiectelor.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba romana a examenului de bacalureat. Dupa ce au fost audiati, acestia au fost lasati sa plece.

Unii profesori sunt suspectati ca le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisa de la Limba si literatura romana. Asupra lor ar fi fost gasiti bani si cadouri care le-ar fi parvenit in aceeasi zi, potrivit unor surse judiciare.

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.

Perchezitiile au vizat "o incercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfasurat in aceasta perioada", a precizat Parchetul Capitalei intr-un comunicat de presa.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, in urma perchezitiilor de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, toate inregistrarile video din salile de examene, pe care urmeaza sa le analizeze in cadrul anchetei de coruptie presupus savarsita la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate inscrisuri, obiecte si laptopuri.

Sursele din randul anchetatorilor au aratat ca se lucreaza de aproximativ o luna la acest caz.

Sesizarea privind fapte de coruptie in cazul examenului de bacalaureat sustinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala a fost facuta acum cateva saptamani, au declarat surse judiciare, precizand ca reclamatia nu a venit de la parinti sau elevi.

Examenele scrise de la bacalaureat au inceput luni cu proba la Limba si literatura romana, la care s-au inscris peste 160.000 de candidati.

La cateva ore dupa sustinerea probei la Limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Totodata, ISMB a dispus eliberarea din functiile de conducere a directorului si directorului adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum si a directorului Scolii Gimnaziale nr. 178, care indeplinea si rolul de vicepresedinte al comisiei din centrul de examen.

ISMB a precizat ca va numi, in cel mai scurt timp, o noua comisie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care "va asigura toate conditiile pentru ca absolventii de clasa a XII-a sa poata sustine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie - iulie 2013".

Ulterior, Ministerul Educatiei a informat ca niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a facut verificari si a asigurat ca nu a existat nicio bresa in reteaua informatica.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, dupa ce PDL a cerut reluarea probei, ca subiectele probei de Limba romana de la bacalaureat au fost transmise in conditii de securitate, nu exista niciun indiciu de frauda, iar examenul va continua asa cum a fost stabilit.

"Vreau sa precizez faptul ca nu exista niciun indiciu privind fraudarea subiectelor la proba de Limba romana scris a examenului de bacalaureat. Subiectele au fost transmise in conditii de securitate, proba de luni s-a desfasurat in conditii bune in toate centrele de examen, cu exceptia Liceului ᅡDimitrie Bolintineanuᅡ", a spus ministrul Educatiei.

Pricopie a precizat ca examenul de bacalaureat va continua conform calendarului stabilit, marti fiind programata proba la limba si literatura materna, miercuri proba obligatorie a profilului si vineri proba la alegere a profilului si specializarii.