- Romania continua sa faca mari pasi inapoi in mai toate domeniile importante la sase luni de la instalarea Guvernului Ponta. In luna martie, HotNews.ro a inventariat un prim set de decizii care indeparteaza pe zi ce trece Romania de la standardele occidentale. Din martie si pana astazi, in aproape toate domeniile cheie monitorizate - economie, justitie, educatie, externe si in plan politic, Romania a demonstrat ca poate cobora standardele si mai jos. In ultimele luni s-au adaugat alte decizii si fapte care decupleaza Romania de UE.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Economie

- Una dintre cele mai mari privatizari - CFR Marfa - prinse in acordul cu FMI s-a realizat in mod discutabil, castigator fiind declarat controversatul om de afaceri autohton Gruia Stoica, acuzat ca a capusat in trecut tocmai CFR Marfa.

- Presiunile puse asupra managerilor independenti (vezi cazul Tarom) de a-si incheia mai repede mandatul, la scurt timp dupa numire, din cauza politicilor de reducere a costurilor. Se inchide practic fereastra deschisa pentru scurta vreme managementul privat, se renunta la ideea de performanta in companiile de stat si se revine la manageri pusi politic.

- Regiile autonome si companiile de stat nu mai sunt obligate sa deruleze proceduri de achizitii publice. Noile reguli, adoptate in Parlament la inceputul lunii iunie, elimina complet transparenta in achizitiile publice si le face incontrolabile.

Justitie

- Numirea noilor procurori sefi a avut loc in urma unei intelegeri politice asumate de presedinte si premier, renuntandu-se la criteriile de transparenta convenite cu UE.

- Modificarea Constitutiei, realizata fara dezbateri publice, consacra Parlamentul ca supra-putere in stat, rolul presedintelui se diminueaza iar la capitolul justitie se inregistreaza o serie de pasi inapoi. Parlamentul capata atributii de ancheta incalcandu-se astfel principiul separatiei puterilor in stat, procurorii sunt scosi din randul magistratilor, Curtea Constitutionala pierde dreptul de a cenzura hotararile Parlamentului etc-etc

- Se constata o diminuare a ritmului DNA, Parchet General si ANI in a deschide noi dosare mari, majoritatea cauzelor din instanta fiind rezultatul anchetelor vechi.Activitatea procurorilor si inspectorilor ani vizeaza in ultimele luni nume fara importanta din administratie sau politica locala.

- Luarea dreptului ANRMAP de a cere in justitie anularea unor contracte de achizitie

Educatie

- Diferentierea fara o dezbatere publica prealabila a subiectelor de la matematica si romana in functie de filiera si profil, fapt care-i avantajeaza in principal pe elevii de la liceele tehnologice cu promovabilitatea cea mai scazuta la Bacalaureat inregistrata in ultimii ani (un fel de ajutor social in educatie).

- Esecul organizarii evaluarii nationale in 2013, unde se asteapta note record de zece. Numarul notelor de peste 5 a fost cu 10% mai mare decat anul trecut.

- Incurajarea traseului liceu-facultate pentru oricine ia bacalaureatul prin reintroducerea posibilitatii ca universitatile sa ia in considerare, la admitere, notele obtinute de candidati in liceu. Interdictia folosirii notelor din liceu la admiterea la facultate a functionat doar anul trecut.

- Scaderea de doua ori in jumatate de an a standardelor pe care cadrele didactice universitare trebuie sa le indeplineasca pentru a avansa in grad

Relatia cu UE

- Mentinerea ministrului transportului, Relu Fenechiu, in ciuda cererilor UE, in conditiile in care o prima sentinta este asteptata in 4 iulie.

- Problema statului de drept si a coruptiei a fost evocata si in timpul intalnirii de la Berlin dintre premierul Victor Ponta si cancelarul Angela Merkel.

- Iesirea homofoba a ministrului de externe, Titus Corlatean, care a criticat politicile antidiscriminare promovate de UE intr-un discurs tinut la sfarsitul lunii aprilie la Alianta Familiilor din Romania

Politica

- Fata de observatiile din martie, in plan politic s-au mai consumat doua evenimente notabile, care fac impredictibila politica romaneasca si mentin o atmosfera tensionata in interiorul unei majoritati de 70% in Parlament.

1. Curtea Constitutionala a decis ca reducerea pragului la referendum la 30 la suta se poate aplica doar peste un an. Decizia a resetat jocul politic si a creat doua tabere in interiorul USL. Una, in frunte cu vicepremierul Liviu Dragena, sustine organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in toamna lui 2013 si cu prelungirea lui timp de trei zile in cazul in care pragul de 50% nu este atins. Cealalta tabara, in frunte cu premierul Victor Ponta, sustine organizarea referendumului peste un an, eventual suprapunerea lui peste alegerile prezidentiale.

2. In interiorul USL, tensiunile dintre PSD si PNL au continuat, insa supriza a venit din partea Partidului Conservator, care a anuntat ca alianta cu liberalii nu mai functioneaza.