Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) cere demisia lui Titus Corlatean din functia de ministrul de Externe acuzandu-l ca, intr-un discurs sustinut cu ocazia conferintei anuale a Aliantei Familiilor din Romania, a atacat in repetate randuri principiul constitutional al nediscriminarii, "deplangand normele europene in materie de drepturile omului", se arata intr-un comunicat transmis presei.

"Intr-o alocutiune de circa 20 de minute, impanata cu lungi citate din Biblie, dl. Corlatean a atacat in repetate randuri unul din principiile de baza ale Constitutiei - principiul de nediscriminare, deplangand normele europene in materie de drepturile omului", arata ASUR.

ASUR arata ca declaratiile ministrului contravin articolului 30 din Constitutie, care interzice "incitarea la discriminare", in conditiile in care, la preluarea portofoliului s-a angajat sa respecte Legea Fundamentala a tarii si sa apere drepturile si libertatile cetatenilor, relateaza Yahoo!News.

"Este inadmisibil ca un inalt functionar de stat, ca un ministru ce a jurat sa respecte Constitutia si sa apere libertatile fundamentale ale cetatenilor tarii sa puna sub semnul intrebarii politica de nediscriminare. Este inadmisibil ca un membru al Guvernului sa vorbeasca despre 'intrebuintarea fireasca a femeii', de parca ar discuta de niste obiecte aflate in proprietatea barbatilor. Un astfel de om trebuie sa plece!" a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR, citat in comunicatul de presa.

"Tinand cont de afirmatiile ministrului de externe, total inadecvate in raport cu functia detinuta in Guvern, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) solicita demisia dl. Corlatean si analizarea de urgenta a cazului in Comisiile pentru drepturile omului din Senat si Camera Deputatilor", se mai arata in comunicat.

HotNews.ro a relatat vineri ca la sfarsitul lui aprilie 2013, invitat sa participe la conferinta Aliantei Familiilor din Romania, ministrul de externe Titus Corlatean a tinut un discurs, apropiat ca stil de o predica, in care s-a referit la standardele europene privind minoritatile sexuale, "o discutie total gresita, care apare si in Romania, nu atat de intens ca in alte parti".

Titus Corlatean citeaza, in extenso, paragraful biblic din Scrisoarea lui Pavel catre Romani, folosit frecvent in dezbaterile pe aceasta tema ca argument anti-gay, mentionand ca este o fotografie atat de fidela a societatii de astazi, si a societatii romanesti.

Discursul lui Titus Corlatean a aparut si pe cateva site-uri printre care dambovitaevanghelica.wordpress.com, moldovacrestina.md sau stiricrestine.ro.

La solicitarea HotNews.ro, ministrul de externe al Romaniei, Titus Corlatean, a declarat ca desi nu este o persoana religioasa, nu se ascunde dupa colturi, asumandu-si o identitate crestina. "Eu nu sunt in favoarea si ma opun legiferarii in Romania a casatoriilor intre persoane de acelasi sex", a subliniat ministrul, adaugand ca "acest subiect a devenit hiper-politizat, este folosit in discursul politic si la Bruxelles si in statele membre, s-a creat o chestiune care merge dincolo de limita normelor acceptate la nivel european ca standard, dincolo de legislatiile nationale si se merge spre dorinta generalizarii prin norma juridica a casatoriilor intre persoanele de acelasi sex."

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) este o organizatie neguvernamentala infiintata in martie 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, se mai precizeaza in comunicatul transmis presei. Proiectele si campaniile ASUR sunt menite sa popularizeze cunoasterea stiintifica si sa evidentieze atributele unui stat secular.