Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a avut, duminica, la Manama, in marja reuniunii Uniunea Europeana - Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), intrevederi separate cu omologii din Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Qatar, Bahrain si cu secretarul general al CGG, potrivit MAE, citat de Mediafax.

Corlatean a avut, la Manama, in Regatul Bahrain, o intrevedere cu Dr. Anuar Gargash, ministru de stat pentru afaceri externe al Emiratelor Arabe Unite, ministru de stat pentru afacerile Consiliului National federal al Emiratelor Arabe Unite.

"Ministrul roman a evocat relatiile bune de cooperare existente intre cele doua tari si a exprimat interesul pentru intensificarea contactelor politico-diplomatice. In acest context, a exprimat intentia de a da curs invitatiei de a vizita EAU si totodata i-a adresat ministrului emiratez invitatia de a efectua o vizita oficiala la Bucuresti. Cei doi demnitari au reiterat dorinta tarilor lor de extindere a relatiilor bilaterale, in diferite domenii, valorificand imensul potential de cooperare de care dispun, mai ales in sectoarele energiei, agriculturii, comertului, turismului si infrastructurii", precizeaza MAE.

Ministrul Corlaean s-a referit cu precadere la domeniul cooperarii economice, in contextul organizarii la Bucuresti in toamna anului 2013 a unei noi sesiuni a Comisiei Mixte de cooperare economica si tehnica.

"De asemenea, cei doi ministri au convenit sa coopereze pentru organizarea celei de a doua editii a Forumului de afaceri Romania- Consiliul de Cooperare al Golfului, care prezinta interes atat pentru Europa, cat si pentru statele din Golf. Cei doi demnitari au subliniat importanta cooperarii in domeniul cultural si stiintific si s-au angajat sa impulsioneze procedurile interne din cele doua tari pentru semnarea Acordului de cooperare in domeniul cultural si pentru finalizarea negocierilor la Programul de cooperare interministeriala in domeniul educatiei superioare si cercetarii stiintifice. Cei doi ministri au avut un schimb de opinii cu privire la evolutiile politice si de securitate din regiune si au exprimat interesul comun pentru amplificarea cooperarii la nivelul organismelor regionale si internationale", mai arata MAE.

De asemenea, Corlatean a discutast cu omologul sau din Regatul Bahrain, Seicul Khalid bin Ahmad bin Muhammad Al Khalifa, exprimand interesul pentru intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre reprezentantii celor doua tari si a propus acreditarea unui ambasador nerezident in Romania. A adresat omologului sau din Regatul Bahrain invitatia de a efectua o vizita oficiala la Bucuresti in viitorul apropiat. De asemenea, si-a manifestat disponibilitatea de a efectua o vizita oficiala in Bahrain in cadrul unui turneu in regiune.

"Cei doi ministri au salutat evolutia schimburilor comerciale din ultimii ani si au exprimat interesul reciproc pentru amplificarea si diversificarea acestora. Ambele parti au subliniat necesitatea unei mai bune informari cu privire la oportunitatile economice din cele doua tari, prin incurajarea contactelor directe si permanente dintre reprezentantii mediilor de afaceri, precum si prin constituirea unor mecanisme suple si eficiente de colaborare, inclusiv pe terte piete din Orientul Mijlociu si Africa", se arata in comunicatul MAE.

Au fost abordate o serie de alte domenii concrete de interes reciproc in care se poate extinde cooperarea bilaterala, cum ar fi: sectorul bancar, agricultura, turismul. In plus, a fost remarcata calitatea invatamantului universitar din Romania si a fost identificat un posibil proiect de colaborare intre ministerele de interne pentru perfectionarea tinerilor jandarmi din Bahrain.

Pe langa aspectele bilaterale, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la evolutiile politice si de securitate din regiune si au exprimat interesul comun pentru mentinerea unui dialog constant la nivelul organismelor regionale si internationale.

De asemenea, Corlatean a avut o intrevedere cu viceprim-ministrul si ministrul afacerilor externe al Statului Kuweit, Sheikh Sabah Al-Khalid Al Hamad Al-Sabah, cei doi evocand nivelul excelent al relatiilor bilaterale de cooperare si prietenie si trecand in revista principalele evenimente organizate pe parcursul acestui an pentru marcarea aniversarii a 50 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari (10 iunie 1963).

Ministrul roman de externe a subliniat interesul autoritatilor de la Bucuresti pentru intensificarea dialogului politic bilateral la nivel inalt, guvernamental si parlamentar si i-a reiterat omologului kuweitian invitatia de a efectua o vizita oficiala in tara noastra in viitorul apropiat.

Ministrul Titus Corlatean a aratat interesul Romaniei pentru identificarea unor noi oportunitati de cooperare economica si pentru impulsionarea schimburilor comerciale bilaterale. A subliniat necesitatea unei mai bune informari reciproce cu privire la oportunitatile economice din cele doua tari, prin incurajarea contactelor directe intre reprezentantii mediilor de afaceri, organizarea de misiuni economice si participarea la targurile internationale si manifestarile expozitionale organizate de Romania si Kuweit si realizarea unor cooperari pe terte piete.

Corlatean a exprimat acordul partii romane fata de propunerea kuweitiana de incheiere a unui nou acord privind functionarea Comisiei mixte de cooperare si a subliniat, in acelasi timp, necesitatea identificarii si a altor formule de cooperare mai suple, care sa se poata reuni printr-o procedura simplificata, pentru cazuri precise si pentru anumite sectoare de interes.

Ministrul Titus Corlatean a prezentat evolutiile recente din Romania si facilitatile oferite de mediul economic si investitional din tara noastra si a incurajat oamenii de afaceri kuweitieni sa investeasca pe piata romaneasca.

Cele doua parti au convenit necesitatea constituirii unor parteneriate sectoriale in diverse domenii, precum petrol si gaze, petrochimie, constructii, energie, IT, agricultura, turism etc.

Ministrul Corlatean a subliniat importanta cooperarii culturale si stiintifice si a propus initierea unor programe de colaborare intre institute de cercetare si universitati din Romania si Statul Kuweit. A fost reiterata invitaia adresata ministrului kuweitian de a participa la reuniunea anuala a diplomatiei romane si s-a agreat principiul unui dialog intensificat intre sefii diplomatiilor din Romania si Kuweit in cele doua capitale.

Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la evolutiile regionale si au convenit intarirea cooperarii la nivelul organismelor internationale.

Corlatean a avut o intrevedere si cu omologul saudit, Alteta Sa Regala, Saud Al Faisal, discutiile fiind un bilant al relatiilor de cooperare dintre cele doua tari, precum si o analiza a perspectivelor de amplificare a acestora in toate domeniile.

Cei doi ministri au subliniat necesitatea dezvoltarii relatiilor traditionale dintre cele doua state si interesul reciproc pentru redinamizarea dialogului bilateral, la nivel inalt, guvernamental si parlamentar. Ministrul roman a adresat omologului saudit invitatia de a efectua o vizita oficiala in Romania. Cei doi demnitari au subliniat importanta ministerelor afacerilor externe in coordonarea ansamblului relatiilor de cooperare si interesul comun pentru organizarea de consultari politice regulate intre cele doua institutii.

Ministrul Titus Corlatean a prezentat evolutiile recente din Romania si oportunitatile oferite de mediul economic, investitional si financiar intern, a exprimat interesul pentru amplificarea si diversificarea cooperarii economice si a incurajat operatorii economici din Arabia Saudita sa investeasca pe piata romaneasca.

Cele doua parti au salutat nivelul semnificativ al schimburilor comerciale bilaterale, care au atins in 2012 valoarea de 385,62 milioane de dolari, Arabia Saudita fiind primul partener comercial al tarii noastre dintre statele Consiliului de Cooperare al Golfului. Demnitarii roman si saudit au exprimat interesul pentru diversificarea in continuare a schimburilor comerciale bilaterale, inclusiv prin realizarea unor parteneriate sectoriale in diverse domenii, precum agricultura, IT-ul, infrastructura, sectorul energetic, cercetarea, turismul.

Cei doi ministri au subliniat importanta contactelor directe dintre oamenii de afaceri si au convenit reactivarea Consiliului de Afaceri romano-saudit si infiintarea unei camere de comert si industrie bilaterale. Sefii diplomatiei din cele doua state au convenit impulsionarea cooperarii in domeniile educatiei si culturii si au exprimat interesul pentru initierea unor programe de cooperare intre universitatile si centrele de cercetare romanesti si saudite. A fost mentionata deschiderea consulatelor onorifice de la Jedah si Khobar care vor juca un rol important in consolidarea relatiilor bilaterale. Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la evolutiile regionale, cu accent pe criza siriana si procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Ministrul de Externe a avut o intrevedere si cu omologul qatarez, Khalid bin Mohammad Al Attiyah, pe care l-a felicitat pentru recenta numire in functie si caruia i-a adresat invitatia de a face o vizita oficiala in tara noastra in perioada urmatoare si a subliniat interesul tarii noastre pentru relansarea dialogului politic bilateral, la nivel inalt, guvernamental si parlamentar. Cei doi demnitari au subliniat importanta ministerelor de Externe in coordonarea ansamblului relatiilor de cooperare si interesul comun pentru continuarea programului de consultari politice intre cele doua ministere.

Ministrul Titus Corlatean a facut o prezentare a evolutiilor recente din Romania, a oportunitatilor oferite de mediul economic si a incurajat oamenii de afaceri qatarezi sa investeasca pe piata romaneasca. Demnitarul qatarez a exprimat interesul operatorilor economici din tara sa pentru realizarea de investitii in Romania in agricultura, turism si mai ales in domeniul minier si al exploatarii resurselor minerale, cu propunerea de a incheia un Memorandum de intelegere intre institutiile din cele doua tari cu atributii in domeniul exploatarii miniere.

Ministrul Titus Corlatean a evocat expertiza romaneasca in domeniul explorarii si exploatarii hidrocarburilor si a exprimat interesul pentru amplificarea cooperarii in acest domeniu, inclusiv la nivel de invatamant universitar si cercetare. A evocat, de asemenea, contributiile societatilor romanesti in realizarea unor obiective economice in Qatar si a subliniat interesul acestora pentru implicarea in continuare in proiectele majore prevazute de autoritatile qatareze.

Cele doua parti au convenit necesitatea multiplicarii contactelor directe dintre reprezentantii mediilor de afaceri din cele doua tari pentru identificarea unor noi oportunitati de cooperare si de investitii, precum si importanta realizarii de parteneriate sectoriale in diverse domenii. Cei doi ministri au exprimat interesul pentru amplificarea si diversificarea schimburilor comerciale, care nu reflecta in prezent posibilitatile existente. Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la evolutiile regionale, cu accent pe criza siriana si procesul de pace din Orientul Mijlociu si au convenit intarirea cooperarii la nivelul organizatiilor internationale.

Ministrul Corlatean a avut o intrevedere si cu Secretarul General al Consiliului de Cooperare al Golfului, Abdul Latif Bin Rashid Al Zayani, cu care a evocat relatiile traditionale de cooperare si prietenie ale tarii noastre cu statele membre ale CCG si cu tarile arabe, in general, si a exprimat interesul Romaniei de amplificare si diversificare a acestora, atat la nivel bilateral, cat si in calitatea de stat membru UE.

Ministrul roman a subliniat numeroasele oportunitati de cooperare economica dintre Romania si statele membre ale CCG in diverse domenii precum: agricultura, energie, petrol si gaze, infrastructura, turism, educatie, sanatate, a prezentat facilitatile oferite de mediul economic si investitional din tara noastra si a incurajat oamenii de afaceri din regiune sa investeasca pe piata romaneasca.

Demnitarul roman a exprimat aprecierea pentru rezultatele primului Forum economic Romania ￯ CCG, desfasurat la Bucuresti, in martie 2011, precum si convingerea ca cea de-a doua editie se va bucura de un real interes din partea reprezentantilor guvernamentali si operatorilor economici din tarile implicate.

Cei doi demnitari au subliniat importanta instituirii unor consultari periodice intre cele doua parti pe domenii de interes comun si au convenit semnarea Memorandumului de intelegere intre Ministerul Afacerilor Externe roman si Secretariatul General al Consiliului de Cooperare al Golfului cu ocazia unei viitoare vizite pe care ministrul roman o va efectua la Riad. De asemenea, ministrul roman l-a invitat pe Secretarul General al Consiliului de Cooperare al Golfului in Romania la o data cat mai apropiata, invitaia fiind acceptata cu placere.

Cei doi oficiali au trecut in revista evolutiile politice si de securitate internationale si regionale si au exprimat interesul reciproc pentru mentinerea unui dialog constant pe aceste teme.