Fosta sefa a Ispectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi Liliana Romaniuc sustine ca trecerea de la subiecte dificile la subiecte usoare, la Evaluarea Nationala, poate fi un fenomen periculos si ca ar putea aparea o anumita frustrare in randul elevilor buni, care, desi obtin medii mari, nu vor putea intra la liceul dorit.

Liliana Romaniuc, fost inspector general scolar al judetului Iasi in perioada 2008-2012, in prezent consilier judetean PDL, a declarat pentru Mediafax ca scaderea standardelor in calitatea subiectelor poate fi un fenomen periculos, ea apreciind ca ar trebui sa ne punem de acord asupra dificultatii examenelor.

"Dublarea notelor de 10.00 la matematica in acest an la Iasi vine si din faptul ca au fost subiecte usoare. Exista aceasta tendinta de a se merge pe subiecte usoare. In mod clar, aceasta abordare poate crea frustrare in randul elevilor buni, care desi obtin medii mari, de peste 9.00, nu vor intra la liceul dorit. Nu este corect, am unele indoieli, nota 10.00 ar trebui sa insemne ceva", a mai spus Liliana Romaniuc.

Ea a precizat ca este necesar un echilibru in modul de alcatuire al subiectelor.

"Nu poti da nici subiecte foarte usoare, dar nici prea grele, pentru ca si acestea din urma pot fi demotivante. Ne ducem in derizoriu. Avem un an subiecte grele, apoi subiecte usoare, imi da de gandit", a precizat fosta sefa a ISJ Iasi.

Liliana Romaniuc a mai afirmat ca presiunea pe notele ridicate sunt foarte mari, inclusiv asupra profesorilor, si ca exista riscul intrarii "intr-un cerc vicios din care sa nu se mai iasa usor".

Aproape trei sferturi dintre absolventii de clasa a VIII-a din judetul Iasi au obtinut peste 5 la Evaluarea Nationala din acest an, cu 12 procente mai mult ca anul trecut.

Sefa ISJ Iasi, Camelia Gavrila, a declarat ca mediile au crescut foarte mult si ca este posibil ca la liceele de elita iesene sa se intre cu peste 9.40.

In judetul Iasi, la proba de Limba romana au fost 101 note de 10, fata de 69 in anul anterior, in timp ce la Matematica s-au obtinut 572 de note de 10, fata de 284, in 2012.

Potrivit Cameliei Gavrila, subiectele la proba de Matematica au fost mai abordabile ca in 2012, ea adaugand ca si mediile sunt mai ridicate ca anul trecut.