Mai multe reprezentante si mai multi reprezentanti ai unor organizatii guvernamentale si persoane din societatea civila, care promoveaza drepturile femeilor si drepturile femeilor rome au depus miercuri o petitie adresata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, prin care solicita sanctionarea presedintelui Romaniei Traian Basescu, ca urmare a declaratiilor sale privind natalitatea din cadrul intalnirii cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri asociat revistei "Business Woman".

  • Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a confirmat pentru HotNews.ro depunerea petitiei. Colegiul director va solutiona aceasta petitie intr-un termen rezonabil, declaratiile in cauza fiind foarte mediatizate si expuse opiniei publice, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului.

Amintim faptul ca Traian Basescu a declarat atunci, ca, in actualul ritm de scadere demografica, Romania va avea 15 milioane de locuitori in 2030, iar structura se va schimba pentru ca minoritatea roma este foarte productiva, mentionand ca natalitatea este o misiune pentru femeile din tara noastra.

"Nu as vrea sa va intreb cate dintre dumneavoastra aveti copii. Dar ma uit cat am muncit cu fetele mele, maritate-nemaritate, 'Faceti, fetelor, un copil, ca pana la urma este un act patriotic'. Ma rog, cu asta mica am reusit pana la urma, cu cea mare nu reusesc (...) Cred ca natalitatea este o misiune pe care si femeile din Romania trebuie sa si-o asume. Scuzati-ma ca o spun atat de direct", a declarat Basescu, la o intalnire cu femeile de succes organizata de revista Business Woman.

El a aratat ca in actualul ritm de scadere demografica, Romania va ajunge sa aiba numai 15 milioane de locuitori in 2030, adica "o pierdere uriasa". El a spus ca aceasta va aduce si "o schimbare consistenta a structurii populatiei pentru ca avem minoritatea roma, care este extrem de productiva".

"Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie sa mergem si in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Basescu.

Ce sustin semnatarii petitiei:

Consideram ca declaratiile acestuia de saptamana trecuta sunt discriminatorii pe criteriul de gen, etnie si statut social, aduc vatamare demnitatii si imaginii femeilor si femeilor rome din Romania, iar consecintele unor astfel de declaratii afecteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati.

Presedintele Traian Basescu discrimineaza femeile, femeile rome si femeile care apartin unei categorii defavorizate (pe criterii economice) prin preferinta exprimata pentru cresterea natalitatii in randul femeilor cu un anumit statut socio-economic si care nu fac parte din minoritatea roma.

Astfel ca, prin declaratiile sale, Presedintele Traian Basescu incalca prevederile legislative ale Art.2, alin (1) si alin (4) din OG.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare cu toate modificarile si completarile ulterioare potrivit caruia discriminarea de gen, etnica si pe baza apartenentei la o categorie defavorizata (pe criterii economice) sunt interzise in Romania. De asemenea, prin declaratiile sale, presedintele Traian Basescu incalca dreptul la demnitate personala, prevazut in OG 137/2000 art. 15 potrivit caruia ‘’Constituie contraventie, (…) orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia’’.

Atragem atentia asupra efectelor periculoase pe care le au declaratiile Presedintelui Traian Basescu, precum:

1) instigarea la ura si agravarea rasismului fata de femeile rome. Prin discursul sau, presedintele Traian Basescu imparte pe criterii etnice femeile in mame dezirabile si nedezirabile si contribuie la perpetuarea stereotipurilor rasiste cu privire la femeile rome si la devalorizarea maternitatii acestora. Cuvintele Presedintelui sunt cu atat mai grave avand in vedere ca la inceputul acestui an o organizatie extremista a cerut sterilizarea femeilor rome, iar un consilier local al PNL a sustinut public initierea unui program pentru a le steriliza

2) consolidarea stereotipurilor discriminatorii de gen. Prin declaratiile sale, presedintele Traian Basescu reduce femeile la functia reproductiva si la statutul de corpuri reproducatoare de copii pentru natiune

3) agravarea marginalizarii femeilor sarace. Afirmatiile presedintelui contribuie la supraresponsabilizarea femeilor si subresponsabilizarea statului cu privire la maternitate

Drept urmare am solicitat CNCD sanctionarea Presedintelui Traian Basescu conform art. 26, pentru incalcarea prevederilor art. 2 alin. 1 si alin 4 din OG 137/200 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Semnatare/Semnatari:

Alice Iancu, Vice-presedinta Centrul FILIA

Carmen Gheorghe, Presedinta E-Romnja (Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome)

Nicoleta Bitu, Directoare Executiva Romano ButiQ

Norbert Petrovici, Presedinte Asociatiei G.A.S - Grupul Pentru Actiune Sociala

Irina Ecaterina Sorescu, Presedinta Executiva CPE

Theodora-Eliza Vacarescu, Lect. univ. dr. Universitatea din Bucuresti

Tudorina Mihai, Vice-Presedinta Asociatia Front

Anca Gyemant, Rodica Tache si Maria Crista, Co-presedinte Asociatia h.arta

Laura Grunberg, Presedinta Societatea de Analize Feministe – AnA

Prof.univ.dr Eniko Vincze, Preşedinta Fundatia Desire

Dr. Borbala Koo, Directoare Executiva Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala

Mihaela Săsărman, Presedinta Asociatia Transcena