Mai multe organizatii au depus o petitie adresata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pentru sanctionarea lui Traian Basescu, in urma declaratiilor despre natalitate

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 26 iunie 2013, 14:18 Actualitate | Esenţial


Mai multe reprezentante si mai multi reprezentanti ai unor organizatii guvernamentale si persoane din societatea civila, care promoveaza drepturile femeilor si drepturile femeilor rome au depus miercuri o petitie adresata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, prin care solicita sanctionarea presedintelui Romaniei Traian Basescu, ca urmare a declaratiilor  sale privind natalitatea din cadrul intalnirii cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri asociat revistei "Business Woman".
 • Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a confirmat pentru HotNews.ro depunerea petitiei. Colegiul director va solutiona aceasta petitie intr-un termen rezonabil, declaratiile in cauza fiind foarte mediatizate si expuse opiniei publice, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului.

Amintim faptul ca Traian Basescu a declarat atunci, ca, in actualul ritm de scadere demografica, Romania va avea 15 milioane de locuitori in 2030, iar structura se va schimba pentru ca minoritatea roma este foarte productiva, mentionand ca natalitatea este o misiune pentru femeile din tara noastra.

"Nu as vrea sa va intreb cate dintre dumneavoastra aveti copii. Dar ma uit cat am muncit cu fetele mele, maritate-nemaritate, 'Faceti, fetelor, un copil, ca pana la urma este un act patriotic'. Ma rog, cu asta mica am reusit pana la urma, cu cea mare nu reusesc (...) Cred ca natalitatea este o misiune pe care si femeile din Romania trebuie sa si-o asume. Scuzati-ma ca o spun atat de direct", a declarat Basescu, la o intalnire cu femeile de succes organizata de revista Business Woman.

El a aratat ca in actualul ritm de scadere demografica, Romania va ajunge sa aiba numai 15 milioane de locuitori in 2030, adica "o pierdere uriasa". El a spus ca aceasta va aduce si "o schimbare consistenta a structurii populatiei pentru ca avem minoritatea roma, care este extrem de productiva".

"Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie sa mergem si in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Basescu.

Ce sustin semnatarii petitiei:
 

Consideram ca declaratiile acestuia de saptamana trecuta sunt discriminatorii pe criteriul de gen, etnie si statut social, aduc vatamare demnitatii si imaginii femeilor si femeilor rome din Romania, iar consecintele unor astfel de declaratii afecteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati.

Presedintele Traian Basescu discrimineaza femeile, femeile rome si femeile care apartin unei categorii defavorizate (pe criterii economice) prin preferinta exprimata pentru cresterea natalitatii in randul femeilor cu un anumit statut socio-economic si care nu fac parte din minoritatea roma.
 
Astfel ca, prin declaratiile sale, Presedintele Traian Basescu incalca prevederile legislative ale Art.2, alin (1) si alin (4) din OG.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare cu toate modificarile si completarile ulterioare potrivit caruia discriminarea de gen, etnica si pe baza apartenentei la o categorie defavorizata (pe criterii economice) sunt interzise in Romania. De asemenea, prin declaratiile sale, presedintele Traian Basescu incalca dreptul la demnitate personala, prevazut in OG 137/2000 art. 15 potrivit caruia ‘’Constituie contraventie, (…) orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia’’.

Atragem atentia asupra efectelor periculoase pe care le au declaratiile Presedintelui Traian Basescu, precum:

1) instigarea la ura si agravarea rasismului fata de femeile rome. Prin discursul sau, presedintele Traian Basescu imparte pe criterii etnice femeile in mame dezirabile si nedezirabile si contribuie la perpetuarea stereotipurilor rasiste cu privire la femeile rome si la devalorizarea maternitatii acestora. Cuvintele Presedintelui sunt cu atat mai grave avand in vedere ca la inceputul acestui an o organizatie extremista a cerut sterilizarea femeilor rome, iar un consilier local al PNL a sustinut public initierea unui program pentru a le steriliza
2) consolidarea stereotipurilor discriminatorii de gen. Prin declaratiile sale, presedintele Traian Basescu reduce femeile la functia reproductiva si la statutul de corpuri reproducatoare de copii pentru natiune
3)  agravarea marginalizarii femeilor sarace. Afirmatiile presedintelui contribuie la supraresponsabilizarea femeilor si subresponsabilizarea statului cu privire la maternitate
Drept urmare am solicitat CNCD sanctionarea Presedintelui Traian Basescu conform art. 26, pentru incalcarea prevederilor art. 2 alin. 1 si alin 4 din OG 137/200 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Semnatare/Semnatari:
 
Alice Iancu, Vice-presedinta Centrul FILIA
Carmen Gheorghe, Presedinta E-Romnja (Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome)
Nicoleta Bitu, Directoare Executiva Romano ButiQ                                                           
Norbert Petrovici, Presedinte Asociatiei G.A.S - Grupul Pentru Actiune Sociala
Irina Ecaterina Sorescu, Presedinta Executiva CPE
Theodora-Eliza Vacarescu, Lect. univ. dr. Universitatea din Bucuresti
Tudorina Mihai, Vice-Presedinta  Asociatia Front
Anca Gyemant, Rodica Tache si Maria Crista, Co-presedinte Asociatia h.arta
Laura Grunberg, Presedinta Societatea de Analize Feministe – AnA
Prof.univ.dr Eniko Vincze, Preşedinta Fundatia Desire
Dr. Borbala Koo, Directoare Executiva Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala   
Mihaela Săsărman, Presedinta Asociatia Transcena


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1975 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  !!! (Miercuri, 26 iunie 2013, 14:28)

  CMD [utilizator]

  Saracii de ei,inca nu au aflat ca la guvernare este tonta!!!
 • +13 (19 voturi)    
  ONG (Miercuri, 26 iunie 2013, 14:33)

  deer [utilizator]

  Bine ca va preocupa ce zice Basescu despre natalitate. Altceva decat Basescu n-aveti in cap.
  Dar magariile pe care ni le-a pregatit Antonescu in Constitutie nu va intereseaza? N-am vazut niciun ONG sa protesteze fata de diminuarea independentei justitiei din Constitutia USL Sau fata de faptul ca nu vor mai putea fi anchetati ministri sau parlamentari.
  Sau fata de faptul ca mame care se afla acum in concediu pentru ingrijire copil se trezesc peste noapte somere (cazul Hidroelectrica).
  • -2 (4 voturi)    
   Pai ce te impiedica sa faci tu... (Miercuri, 26 iunie 2013, 16:54)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui deer

   ...un astfel de ONG?
 • +13 (19 voturi)    
  ce vremuri ..... (Miercuri, 26 iunie 2013, 14:35)

  cbogdan [utilizator]

  Traim vremuri ciudate, in care daca spui adevarul se trezesc niste neaveniti sa te reclame ca "discriminezi". Aici este vorba de statistica, o stiinta care spune ce se va intampla demografic in Romania daca se pastreza tendinta actuala. Iar Presedintele spune ce spune STATISTICA. Daca are cineva ceva de reclamat sa reclame acesta STIINTA (daca poate ......). Adevaruri cunoscute de toata lumea dar care nu trebuie rostite. Sugerez semnatarilor petitiei sa-si ingroape capul in nisip (pentru "politically correctness).
 • +9 (15 voturi)    
  Propunere (Miercuri, 26 iunie 2013, 14:35)

  Sani [utilizator]

  Pai sa-l dea jos fara referendum si sa-l puna pe Antonescu....aaaaa....pardon, Voiculescu.


  Intrebare: Dar organizatiile respective s-au autosesizat la ineptiile lui Becali? Sau avem aici duble masuri din motive "patriotice"?
 • +8 (16 voturi)    
  Ca de obicei, exagerare fara discernamant. (Miercuri, 26 iunie 2013, 14:38)

  bogdan1477 [utilizator]

  Nu spun ca declaratiile lui Basescu nu-s gresite ca forma. Putea sa spuna simplu ca femeile care se dedica 100% carierei ar putea sa rupa nitel timp si pentru a "turna" vro 2-3 plozi.
  1. "Consideram ca declaratiile acestuia de saptamana trecuta sunt discriminatorii pe criteriul degen, etnie si statut social" - corect
  2. "aduc vatamare demnitatii si imaginii femeilor si femeilor rome din Romania" - pai femeia roma era data aici ca exemplu pozitiv, adica cum de aia poate desi n-are bani si cealalta nu poate desi are bani. Aici ati dat pur si simplu cu bita-n balta.
  3. "iar consecintele unor astfel de declaratii afecteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati." - la concluzia asta cum ati ajuns. Adica femeile tre sa nu mai faca copii ca sa aiba aceleasi sanse cu barbatii? Pai atunci, ca sa fie egalitatea de sanse la fel, poate ar trebui sa-si faca o operatie de sex, ca sa poata merge la toaleta la pisoar, ca doar si ele au dreptul la buda publica fara risc de infectie urinara sau alte din astea. Aici sunteti pur si simplu penibili.
  4. "instigarea la ura si agravarea rasismului fata de femeile rome" - iar cu bita-n balta.

  si tot asha pina jos.

  Eu nu pricep de ce nu reusiti sa aveti simtul masurii cind faceti acuzatii. Intr-adevar, Basescu a gresit, da' nici pe departe n-a instigat la ura rasiala si n-a afectat egalitatea de sanse. Exagerind in halul asta nu faceti decit sa va discreditati.
 • +11 (17 voturi)    
  vreau (Miercuri, 26 iunie 2013, 14:38)

  CristiRu [utilizator]

  Sa semnez impotriva celor care au semnat aceasta petitie.....si motivele sunt multe.
 • +11 (17 voturi)    
  Subiectul predicatului (Miercuri, 26 iunie 2013, 14:42)

  mircea_cjn [utilizator]

  Ete na, organizatiile lu' peşte !
 • +11 (15 voturi)    
  dulce ipocrizie! (Miercuri, 26 iunie 2013, 14:44)

  GAVRILACHE [utilizator]

  Presedintele are "calitatea" de a se baga unde nu-i fiebe oala dar, aproape de fiecare data cand o face, spune lucrurilor pe nume, indiferent daca ne convine sau nu! Daca nu femeile sunt cele care trebuie sa ne daruiasca copii, atunci cine? Veti mai observa ca femeile cu o stare materiala buna se codesc mai mult, cand e vorba de facut copii, comparativ cu cele mai sarace. Foarte multe cupluri considera ca prioritatea o reprezinta facutul banilor, apoi distractia si abia mai tarziu, daca o mai da Domnul, un copil (ca deja 2-3 sunt excesiv de multi!). Romii sunt saraci dar constienti ca numai in numar mare de copii le va permite sa-si mentina sau sa-si mareasca poporul. Si, majoritatea, isi iubesc copiii. Romanii au, insa, o vorba : cine are copii sa-i traiasca, cine nu sa nu-si doreasca! Si, pana la urma, chiar nu ne dam seama, fiecare, ca romanii sunt tot mai putini si romii tot mai multi? M-ar mira, fiindca se vede cu ochiul liber! Vai, ce dulce e ipocrizia! Mai ales cand iti permite sa te bagi in seama dupa ce n-ai facut nimic, niciodata!
 • +10 (12 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 26 iunie 2013, 15:08)

  srpc [utilizator]

  semnatarele (de ambe sexe) ale petitiei au macar idee ce inseamna demnitate si imagine? probabil isi inchipuie ca demnitatea si buna imagine sunt drepturi legale, nu castiguri personale, care se obtin prin educatie, comportament civilizat si respectarea normelor de convietuire in societate!
  • -1 (1 vot)    
   Daca ai sti legile, ai vedea... (Miercuri, 26 iunie 2013, 16:56)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   ...ca exista legi care cuprind aceste atribute, deci da, sunt drepturi legale!
 • +8 (10 voturi)    
  E clar (Miercuri, 26 iunie 2013, 15:19)

  Bogdan_1 [utilizator]

  Petitionarele se simt discriminate ca Basescu nu a indemnat barbatii sa ramana gravizi. Au dreptate si Presedintele trebuie sanctionat exemplar. Noroc ca avem femei atat de destepte. Unele chiar "cadre universitare" ! Cinste lor ! Ar fi culmea sa le mai pretindem si gandire logica.
 • +7 (9 voturi)    
  Discriminare?! (Miercuri, 26 iunie 2013, 15:21)

  Adrian.. [utilizator]

  Daca ne luam dupa acesti ilustrii reprezentanti atunci afirmatia urmatoare: "Femeia naste copii" este total discriminatoare...pentru ca nu promoveaza egalitatea intre femeie si barbat.

  Vedeti voi, tocmai prin interventii de genul asta isi pierd respectivele reprezentante credibilitatea.

  Pacat ca nu se sesizeaza nimeni fata de discriminarea inteligentei in fata promovarii prostiei.
 • +11 (17 voturi)    
  Etnie (Miercuri, 26 iunie 2013, 15:23)

  ipsilon [utilizator]

  Dom'le, eu m-am cam saturat de atata egalitate si sarit de cur in sus cand e vorba de tigani! Tigani, da, n-o sa le spun rromi sau altfel never-ever! Nu ma deranjeaza atat de tare ca nu nu-si dau copiii la scoala, ca put, ca traiesc cum traiesc, ma deranjeaza ca-mi creeaza mie si tuturor celorlalti romani un sentiment de rusine si de frica de a mai iesi in lume cu stigmatul pe care ei l-au adus aupra tarii asteia, si anume ca suntem toti hoti si cersetori!
  Daca si-ar vedea de treaba lor, in cortul/palatul lor, nu m-ar interesa absolut deloc.
  Asa ca situatia asta cu demografia, si pericolul de a ne transforma intr-o tara, nu de tigani, ci de "hoti si cersetori", ma inspaimanta si pe mine ca si pe Basescu si pe toti ceilalti care vrem, totusi, sa ramanem o tara de romani.
 • +9 (9 voturi)    
  decat (Miercuri, 26 iunie 2013, 15:39)

  coax [utilizator]

  sa protestati impotriva declaratiilor lui Traian Basescu , care orice ar fi raman la stadiul de vorbe, ati protesta impotriva dictaturii parlamentare ce se "coace "in laboratoarele comisiei pentru revizuirea constiutiei, ca maine poimaine va treziti cu legea emisa de parlament care sa oblige la minimum 2 copii !!! Parca suna cunoscut !
 • +4 (4 voturi)    
  pai... (Miercuri, 26 iunie 2013, 16:13)

  gab0iu [utilizator]

  De la wikipedia vorbire:" Discriminarea este acțiunea prin care unele persoane sunt tratate diferit sau lipsite de anumite drepturi în mod nejustificat, pe baza unor considerente neîntemeiate."
  Cred ca si daca spunea ca unele familii aleg sa aiba 5-6 copii si altele se gandesc daca sa aiba copii sau nu tot iesea cu petitie pentru dicriminare intre familiile cu copii si cele fara...tara arde si baba...se simte discriminata!
  Le-as intreba ceva pe d-na Prof.univ.dr Eniko Vincze si d-na Dr. Borbala Koo dar mi-e teama cama acuza si pe mine de discriminare si n-am timp de fite de-astea....
  Daca popa in biserica te intreaba " ai copii?" si tu raspunzi "nu", el o sa zica "pacat!", deci dai fuga la un ONG si-i faci petitie pentru ca in mintea lui face o discriminare?
  Daca Vasile munceste mai bine decat Gheorghe si-i spui asta lu' Gheorghe, Gheorghe trebuie sa simta discriminat?
 • +2 (4 voturi)    
  Presedintele (Miercuri, 26 iunie 2013, 16:15)

  AlisCuPar [utilizator]

  Basescu se referea la faptul ca femeia rroma (tiganca borata, cum bine zicea mai anii trecuti), la cat de saraca este, poate tine 5-6 copii (puradei, ca asa se numesc copiii de tigan), iar o romanca, presupusa un pic mai instarita, nu poate. Unde-i discriminarea ong-istii lu' peste?! In saracia femeii rrome, in faptul ca are o droaie de puradei, sau doar in capetele voastre unde neuronul stingher lancezeste?
  • -1 (1 vot)    
   pai ... (Miercuri, 26 iunie 2013, 18:30)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui AlisCuPar

   discriminarea o fac insasi mamele rrome aceeptandu-si statutul si... o simt puradeii pe pielea lor....intre a tine si a creste, intre a tine si a educa, intre at ine si a vrea mai mult pentru copilul tau, e diferenta mare....
 • -1 (3 voturi)    
  eu vad asa... (Miercuri, 26 iunie 2013, 16:16)

  be_real [utilizator]

  daca voi credeti ca Basescu a scapat pasarica din greseala, va inselati amarnic.
  Basescu isi pregateste ceva in spate (ce anume, nu stiu), motiv pentru care pe langa aparitiile media ceva mai dese din ultima vreme, mai are nevoie si de subiecte care sa provoace polemici. Polemica in spatiul public inseamna publicitate pentru dansul.
  E lup batran dl. Presedinte. Imi vine greu sa cred ca mai zice ceva fara sa stie ce impact are in spatiul public si, mai important, ce beneficii de imagine obtine in acest fel.
  Cele bune!
 • +1 (3 voturi)    
  scenariul "dar daca" (Miercuri, 26 iunie 2013, 16:16)

  goguleana lugojana [utilizator]

  http://www.imdb.com/title/tt0387808/
 • +4 (8 voturi)    
  Ce face societatea civila cand n-are ce face! (Miercuri, 26 iunie 2013, 16:23)

  ecolocart [utilizator]

  Rog distinsele doamne semnatare ale petitiei sa citeasca ce spunea dnul Neagu Djuvara in ziarul Adevarul (8 oct. 2010): „Suntem in Europa si avem deja 10% populatie tiganeasca. Intra foarte multi chinezi si turci, iar noi nu mai facem copii. Doza de sange romanesc va fi din ce in ce mai mica. Sa stiti ca, din acest punct de vedere, suntem ca si occidentalii. Incetul cu incetul vom fi minoritari in tara noastra."
  Si daca tot vor sa fie utile societatii, nu mai bine si-ar spune parerea in legatura cu Constitutia pe care ne-o pregateste USL? Ce parere au despre faptul ca parlamentarii vor sa fie deasupra legii, sa nu raspunda in fata nimanui? Asta nu li se pare a fi discriminare?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by