Circa douazeci de femei au venit, joi dimineata, in fata Palatului Cotroceni, pentru a protesta fata de declaratiile presedintele Traian Basescu privind natalitatea.

Participantele sunt reprezentante ale unor organizatii neguvernamentale. Acestea s-au adunat dupa ora 10:30 pe trotuarul din fata intrarii la Palatul Cotroceni, unde, timp de doua-trei minute, au afisat pancarte cu mesaje printre care "Saracie, rasism, misoginism. Toate 'misiunileᅡ presedintelui", "'Patriotismul' comunist a omorat mii de femei", "Femei albe, femei rome, femei sarace. Solidaritate", "Copilul ei, dreptul ei", "Cartonas rosu. Copiii - alegere, nu datorie. Femeile rome, cetatene", "Presedinte european, uterul meu nu e competenta ta", "Presedinte jucator, pentru tara si popor, naste tu cu drag si spor", informeaza Mediafax.

Protestul s-a incheiat dupa ce jandarmii le-au spus participantelor ca manifestatia lor nu este autorizata si ca trebuie sa plece.

Potrivit organizatorilor, acestea le-au spus ca nu le trebuie autorizatie si au invocat articolul 3 din Legea 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, potrivit caruia "nu trebuie declarate, in prealabil, adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale ori care se desfasoara in incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat".

O parte dintre ele au fost legitimate de jandarmi, dupa care au decis sa mearga la Registratura Presedintiei, pentru a-si depune pancartele.

Protestul de joi a fost anuntat, miercuri seara, de Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen Filia, E-Romnja, Grupul pentru Actiune Sociala, Asociatia Front, Clubul Academic de Studii Europene, Romano ButiQ, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala si Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Aceste ONG-uri considera "disciminatorii, rasiste, sexiste si nationaliste" unele declaratii facute de seful statului, marti, la o intalnire cu femeile de succes organizata de revista Business Woman.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca, in actualul ritm de scadere demografica, Romania va avea 15 milioane de locuitori in 2030, iar structura se va schimba pentru ca minoritatea roma este foarte productiva, mentionand ca natalitatea este o misiune pentru femeile din tara noastra.

"Nu as vrea sa va intreb cate dintre dumneavoastra aveti copii. Dar ma uit cat am muncit cu fetele mele, maritate-nemaritate, ᅡFaceti, fetelor, un copil, ca pana la urma este un act patrioticᅡ. Ma rog, cu asta mica am reusit pana la urma, cu cea mare nu reusesc (...) Cred ca natalitatea este o misiune pe care si femeile din Romania trebuie sa si-o asume. Scuzati-ma ca o spun atat de direct", a declarat Basescu, la o intalnire cu femeile de succes organizata de revista Business Woman.

El a aratat ca in actualul ritm de scadere demografica, Romania va ajunge sa aiba numai 15 milioane de locuitori in 2030, adica "o pierdere uriasa". El a spus ca aceasta va aduce si "o schimbare consistenta a structurii populatiei pentru ca avem minoritatea roma, care este extrem de productiva".

"Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie sa mergem si in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Basescu.

Mesajul de protest al organizatiilor, potrivit comunicatului transmis HotNews.ro de Centrul Filia:

Declaratiile presedintelui Traian Basescu constituie un atac la adresa demnitatii cetatenelor si cetatenilor Romaniei, cuprind o serie de discriminari la adresa mai multor categorii de persoane si reflecta o grava abatere de la responsabilitatea de reprezentant politic pe care functia sa o cere. Prin cuvintele sale Traian Basescu indica al cui presedinte considera ca este si al cui nu este, lucru inacceptabil intr-o democratie.

Declaratiei presedintelui “Cred ca natalitatea este o misiune pe care si femeile din Romania trebuie sa si-o asume” noi ii raspundem urmatoarele. In primul rand, cuvintele sale denota o ignoranta sexista privind trecutul acestei tari, in care mii de femei au murit pentru ca logica nationalista si politicile demografice ale statului roman comunist au fost mai importante decat drepturile lor reproductive, sanatatea, libertatea si demnitatea lor. In al doilea rand, declaratia presedintelui este discriminatorie la adresa femeilor a caror umanitate este redusa la corpuri producatoare de cetateni pentru natiune. In al treilea rand, Traian Basescu opereaza intr-o logica patriarhala in care considera ca el, ca presedinte si barbat, poate indica femeilor sa nasca si de ce sa nasca un copil, tradand o profunda incapacitate de a respecta autonomia personala a fiecarei femei. Nu in ultimul rand, presedintele Traian Basescu perpetueaza si incurajeaza stereotipuri de gen, conform carora femeile trebuie sa devina mame si sunt definite prin aderenta sau lipsa de aderenta la maternitate, afirmand ca “maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii“.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu sunt discriminatorii fata de persoanele de etnie roma.

Cuvintele presedintelui "Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate?” denota in mod clar o impartire rasista si nationalista inacceptabila a femeilor in mame dezirabile si mame nedezirabile, pe criterii etnice. De asemenea, presedintele Traian Basescu contribuie la perpetuarea stereotipurilor rasiste cu privire la femeile rome si la devalorizarea maternitatii acestora. In fapt, presedintele Romaniei indeamna cetatenele Romaniei sa nasca copii albi, etnici romani, intr-o logica discriminatorie si nationalista evidenta in urmatorul fragment, in care presedintele prognozeaza "o schimbare consistenta a structurii populatiei pentru ca avem minoritatea roma, care este extrem de productiva". Cuvintele presedintelui sunt cu atat mai grave avand in vedere ca la inceputul acestui an o organizatie extremista a cerut sterilizarea femeilor rome, iar un consilier local al PNL a sustinut public initierea unui program pentru a le steriliza. Astfel ca declaratiile sale contribuie la agravarea rasismului fata de femeile rome si denota lipsa de responsabilitate fata de toate cetatenele acestui stat.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu sunt discriminatorii fata de femeile sarace.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu au fost facute la o intalnire a femeilor de afaceri, unde a discutat si prezenta femeilor in pozitii de conducere politica sau economica. Prin declaratiile sale clasiste, presedintele Romaniei a considerat dezirabile nasterile unor copii de catre femei albe si care au un statut social si economic crescut. Restul femeilor sunt discriminate si marginalizate in aceasta logica. Presedintele ignora realitatea economica a Romaniei, in care maternitatea este deseori insotita de saracie, mortalitate materna si mortalitate infantila crescute, femeile nu au acces la servicii decente de sanatate, de ingrijire a copiilor, de protectie sociala. Presedintele Traian Basescu ignora aceste femei sarace, prezente sau viitoare mame, si neaga responsabilitatea statului fata de ele pentru ca in lumea presedintelui, mamele dezirabile si patriotice sunt cele care au bani, culoarea pielii potrivita si un statut social crescut.

Organizatii semnatare:

Centrul FILIA (Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA)

E-Romnja

GAS (Grupul pentru Actiune Sociala)

Asociatia FRONT

CASE (Clubul Academic de Studii Europene)

Romano ButiQ

Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala

Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate