"Am spus de nenumarate ori in colegiul director ca exista riscul ca CNCD sa se politizeze. Nu s-a inteles si am datoria sa fac publica aceasta situatie", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos. Acesta a sustinut ca exista petitii comparabile din perspectiva continutului depuse la CNCD, singurul aspect diferit fiind "calitatea partii reclamate". "Exista intr-adevar plangeri in care doar partea reclamata difera, iar solutia este diferita de la un caz la altul", a continuat Asztalos.

Csaba AsztalosFoto: Agerpres

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat pentru Adevarul ca exista riscul ca CNCD sa se politizeze. Contactat de HotNews.ro, acesta a afirmat ca "membrii colegiului director al CNCD nu sunt reprezentanti ai unor partide politice, ei sunt numiti de parlament la propunerea unor partide sau a societatii civile".

"Intr-adevar este o decizie politica, dar ei reprezinta interesele tuturor cetatenilor, trebuie sa fie garanti ai respectarii principiului nediscriminarii si nu reprezinta interesele niciunui partid politic", a declarat Asztalos.

Intrebat care sunt deciziile luate de CNCD la care se refera, presedintele Consiliului a sustinut ca "sunt petitii care pot fi comparabile din perspectiva continutului lor, iar noi in interpretarea noastra trebuie sa respectam legea si anumite standarde, mai ales cele date de CEDO. Singurul aspect care difera la aceste petitii este calitatea partii reclamate. Exista intr-adevar plangeri in care doar partea reclamata difera, dar solutia este diferita".

"Noi acum 2 ani, la o petitie care se referea la o declaratie a presedintelui Basescu care spunea 'ce poate sa faca diplomatia cand Guvernul constata ca tiganii cersesc agresiv, au inceput sa fure prin autobuze" (Detalii aici) - am constatat fapta de discriminare si am aplicat un avertisment. Din punctul meu de vedere, daca membrii colegiului CNCD respectau aceleasi criterii ca atunci si in alte declaratii ale unor alti oameni din functii publice trebuia sa gasim discriminare", a declarat pentru HotNews.ro Csaba Asztalos.

"Eu si in cazul Basescu am facut opinie separata, asa cum am spus si in cazul Hasotti (detalii aici), Ponta (detalii aici) si Raduly (detalii aici), dar din pacate colegii mei, unii dintre ei aflati in majoritate, isi schimba pozitiile in functie de persoana celui care face declaratia. Este doar un exemplu. Ca atare acest lucru ma ingrijoreaza", a continuat oficialul.

Acesta a precizat: "Am spus de nenumarate ori in colegiul director ca exista riscul ca CNCD sa se politizeze. Nu s-a inteles si am datoria sa fac publica aceasta situatie". "Eu in afara acestei posibilitati de a pune in dezbatere publica aceasta situatie nu am alte instrumente, decat posibilitatea revocarii unui membru, de exemplu, cu votul a doua treimi dintre membrii colegiului. Ceea ce nu are cum sa se intample", a explicat Asztalos.

In ceea ce priveste autosesizarea in cazul deputatului PNL Alexandru Baisanu, care a declarat: "Nu ii pot incuraja pe cei care confunda funduletul cu fericirea" (detalii aici), Csaba Asztalos a declarat ca "s-a incercat luarea unei decizii, dar la prima incercare a esuat". "Se va relua discutia, dar majoritatea a votat impotriva unei constatari a faptului de discriminare. Puneti cazurile in oglinda cu cazul Basescu de acum 2 ani", a incheiat presedintele CNCD.