Procesul revizuirii Constitutiei va fi analizat in detaliu la nivelul Comisiei Europene, a informat secretarul general al Comisiei, Catherine Day, in cadrul intalnirii avute marti, la Bruxelles, cu ministrul roman al Justitiei, Robert Cazanciuc. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Ministerul Justitiei mentioneaza de asemenea ca oficialul european a apreciat activitatea institutiilor cu rol major in combaterea coruptiei, dar ca asteapta "o accelerare a ritmului in care instantele pronunta hotarari in cauzele de coruptie".

Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a avut marti, la Bruxelles, o discutie bilaterala cu Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului citat, "discutiile s-au axat pe prioritatile mandatului ministrului justitiei. Oficialul roman a realizat o trecere in revista a proiectelor deja lansate sau care vor fi lansate in viitorul apropiat, in vederea dezvoltarii sistemului judiciar. Au fost prezentate si progresele inregistrate in ultima perioada, in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare".

"Oficialul european a tinut sa sublinieze importanta respectarii de catre autoritatile romane a termenelor deja asumate pentru intrarea in vigoare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. De asemenea, a precizat ca procesul revizuirii Constitutiei va fi analizat in detaliu la nivelul Comisiei Europene. A fost apreciata activitatea institutiilor cu rol major in combaterea coruptiei, dar este asteptata o accelerare a ritmului in care instantele pronunta hotarari in cauzele de coruptie", arata sursa citata.

De cealalta parte, ministrul justitiei a tinut sa sublinieze ca termenul de intrare in vigoare a codurilor penale va fi 1 februarie 2014.

De asemenea, el "a dat asigurari ca observatiile si opiniile ministerului pe care il conduce si ale sistemului judiciar cu privire la aspectele relevante ale Constitutiei vor fi transmise in timp util catre Parlament, pentru a fi incluse in proiectul de lege", potrivit comunicatului.

Viitorul raport de progrese va fi prezentat de catre Comisia Europeana la sfarsitul acestui an, aminteste MInisterul Justitiei.