Serotipurile de Salmonella depistate de laboratorul DSVSA Prahova in pasta de mici cu carne de pasare nu sunt patogene si nu prezinta risc pentru sanatatea publica, a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastireanu.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a finalizat alerta declansata in 30 mai privind suspiciunea contaminarii produsului "mici cu carne de pasare Delicia" cu Salmonella spp, analizele realizate de Institutul de Igiena si Sanatate Publica aratand ca serotipurile depistate nu sunt patogene si nu prezinta risc pentru sanatatea publica, informeaza Mediafax.

"Cantitatea de produs retinuta oficial de catre inspectorii sanitar-veterinari pana la sosirea buletinului de confirmare emis de Laboratorul National de Referinta va fi returnata la producator, unde va fi supusa unui tratament termic, sub supraveghere sanitar-veterinara, care sa garanteze distrugerea Salmonellei", a declarat presedintele ANSVSA.

Manastireanu a spus ca pasta de mici poate fi folosita la produse preparate termic la temperaturi de peste 60 de grade.

Presedintele ANSVSA a precizat ca obiectul alertei l-a constituit o cantitate de 840 de kilograme de mici din carne de pui, intr-o prima etapa fiind retinute 205 kilograme aflate pe stoc in Prahova.

"In timpul desfasurarii alertei s-a constatat ca 635 de kilograme din produsul respectiv au fost distribuite in 24 de judete. Din aceasta cantitate, inspectorii au identificat si retinut 526 de kilograme, din depozitele si unitatile de comercializare din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Buzau, Bihor, Bucuresti, Calarasi, Cluj, Constanta, Harghita, Dolj, Hunedoara, Maramures, Galati, Neamt, Suceava, Iasi, Prahova, Salaj, Satu Mare si Timis", a precizat seful ANSVSA.

El a mai spus ca verificarile efectuate la unitatea de procesare din judetul Neamt au aratat ca materia prima nu provenea din Romania, ci din Germania. Operatorul economic a informat furnizorul, iar restul de materie prima existenta in stoc a fost dirijat spre procesare termica, conform procedurii aplicabile in cazul depistarii tulpinilor nepatogene de Salmonella spp in alimente.

In 10 iunie, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasa, anunta ca, in urma unui control facut la Ploiesti, in depozitul central al unui supermarket, a fost recoltata o proba dintr-o caserola de mici in greutate de un kilogram, care a fost analizata din punct de vedere microbiologic, depistandu-se salmonella.

Ulterior acestui control, doua sute de caserole cu mici au fost retrase de catre DSVSA Prahova din depozitul Kaufland din Ploiesti, de unde mai fusesera distribuite 640 de caserole cu mici in magazine din 24 de judete.

Reprezentantii lantului de hipermarket-uri Kaufland au precizat atunci, pentru Mediafax, ca este vorba de un singur produs, cu carne de pasare, care se vinde foarte putin in comparatie cu alte produse de carne de mici