​Noua luni au trecut de cand fostul ministru Andrei Marga a preluat conducerea Institutului Cultural Roman si pana cand membrii Comisiilor de Cultura si de Externe din Senat, in fata carora nu a aparut in momentul investirii, au votat demiterea presedintelui ICR. La scurt timp dupa vot, Marga si-a dat demisia. Bilantul celor noua luni si controversele starnite in jurul trecutului si actiunilor prezente ale lui Marga au transformat ICR intr-un subiect de permanent scandal: conflicte cu proeminenti oameni de cultura, ciocniri politice, acuzatii de nepotism, confirmarea statutului lui Marga de informator al Securitatii, publicarea propriei carti la editura institutiei pe care o conduce sunt cateva dintre cele mai vizibile momente-cheie ale epocii Marga la ICR.

Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural RomanFoto: PNL
  • Ultimele 12 luni au fost intense pentru Andrei Marga. Fost ministru al Educatiei Nationale in vremea Conventiei Democratice (1997-2000), trecut apoi in tabara liberala, profesor universitar, doctor in filosofie, multa vreme rector al Universitatii Babes-Bolyai, Marga a preluat functia de ministru de Externe al Romaniei in mai 2012, desi nu avea experienta diplomatica. A rezistat trei luni in aceasta functie, timp in care s-a remarcat prin pozitia sa rusofila. A fost schimbat in august 2012. Dar dupa doar o luna, in septembrie, a fost propus la conducerea Institutului Cultural Roman, cu sustinerea PNL si acordul PSD.

Venirea lui Marga la conducerea ICR avea loc dupa un intreg scandal declansat de trecerea institutiei de sub controlul Presedintiei sub control parlamentar. Scandalul s-a suprapus cu razboiul dintre Presedintele Basescu si USL din vara anului trecut si s-a soldat, intre altele, cu plecarea lui Horia Roman Patapievici de la conducerea institutului.

Trecerea brusca a ICR sub control parlamentar a fost motivata prin nevoia de transparentizare si de depolitizare a Institutului. Cu toate acestea, Andrei Marga nici nu s-a prezentat la audieri in Comisiile de Externe si de Cultura din Senat, inainte sa fie validat de plenul Senatului in functia de Presedinte al ICR, pe data de 11 septembrie 2012.

Prin ce s-au remarcat Andrei Marga si Institutul Cultural Roman in ultimele noua luni: