Modul in care Andrei Marga a ales sa raspunda la acuzatiile privind activitatea Institutului Cultural Roman "ar putea reflecta lipsa de siceritate si o incorecta abordare (...) a responsabilitatii fiecarei parti de promovare a culturii" Romaniei, afirma Ministerul roman de Externe, intr-un raspuns transmis HotNews.ro, in care se arata ca afirmatia lui Marga potrivit careia guvernul federal al Germaniei si-ar fi dat acordul pentru infiintarea unei fliliale ICR "Nurnberg - Munchen" "nu corespunde realitatii".

"Este incorecta incercarea Presedintelui ICR de a transfera responsabilitatea exclusiv asupra MAE pentru eventualele disfunctionalitati in activitatea ICRurilor din strainatate. (...) Tratarea in aceasta maniera a problemelor ar putea reflecta lipsa de sinceritate si o incorecta abordare din punct de vedere politic a responsabilitatii fiecarei parti fata de activitatea de promovare a culturii romanesti si a imaginii Romaniei in strainatate", se arata in comunicatul MAE.

Raspunsul MAE vine dupa ce Andrei Marga a apreciat ca nu se poate reprosa nimic Institutului Cultural Roman, dupa ce premierul Victor Ponta a facut recent remarci critice referitoare la activitatea institutiei, si a aratat cu degetul spre Ministerul Afacerilor Externe, condus de social-democratul Titus Corlatean, care, in opinia sa, actioneaza cu o "enorma incetineala" in emiterea aprobarilor, "disfunctionalitati care (...) in mod sigur creeaza handicapuri" Romaniei.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca, in ciuda faptului ca in ultima perioada au existat mai multe comentarii facute de catre presedintele ICR, a "manifestat retinere in a se exprima public pentru a nu influenta analiza si deciziile Comisiilor competente din Senatul Romaniei", care au propus luni revocarea din functie a conducerii operative a institutului.

MAE face o serie de precizari legate de viitoarele institute de la "Nurnberg -Munchen" si Kiev, despre a caror deschidere Andrei Marga sugerase ca ar fi amanata din cauza ministerului de Externe.

Despre un nou ICR in Germania

  • Infiintarea unui nou institut cultural in sudul Germaniei nu a fost prevazuta initial, prin HG 492/2004.
  • Avand in vedere existenta mai multor optiuni  pentru sediu, Munchen si Nurnberg, este in curs de desfasurare o analiza in acest sens.
  • Optiunea exprimata de ICR a vizat crearea 'unui  Institut Cultural Roman de sine statator la Nurmberg-Munchen' lasand la latitudinea MAE decizia finala intrucat finantarea infrastructurii revine, conform legii, institutiei noastre.
  • Luand in considerare cele de mai sus, MAE a consultat misiunile diplomatice de la Berlin si Munchen cu privire la cea mai buna solutie si intreprins o evaluare a costurilor pe care le-ar implica cele doua optiuni.
  • Trebuie specificat faptul ca, inainte de a demara procedura de initiere a unei Hotarari de Guvern pentru infiintarea unui nou institut cultural in Germania, este necesara obtinerea acordului MAE german.
  • Exista o reactie pozitiva a landului Bavaria. Afirmatia ca si guvernul federal si-ar fi exprimat acordul  nu corespunde realitatii.
  • La momentul de fata sunt studiate ambele optiuni, fiind necesara finalizarea analizarii posibilitatilor bugetare de suportare a costurilor (sediu si personal).
  • Rolul decisiv in aceasta privinta ii revine Ministerului Finantelor Publice.
  • Despre aceste demersuri si stadiul lor ICR Bucuresti a fost tinut in permanenta la curent.

Despre ICR Kiev

  • ICR Kiev, spre diferenta de viitorul institut cultural din sudul Germaniei, are baza legala interna de infiintare
  • Inca din 2007, partea romana a instiintat partea ucraineana despre deschiderea ICR Kiev si a filialei de la Cernauti in aceleasi conditii in care a fost deschis si Centrul de Informare al Ucrainei la Bucuresti, respectiv ca sectii culturale ale Ambasadei Romaniei la Kiev si ale Consulatului General al Romaniei la Cernauti.
  • In prezent continua demersurile pentru inchirierea unui sediu al ICR Kiev in conditiile agreate de MAE si ICR.

"Conlucrarea, si nu atitudinea de adversitate si invinovatire a partenerului este solutia pe care continuam sa o promovam", concluzioneaza MAE.