Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan s-a prezentat luni la sediul Parchetului General pentru a fi audiat in dosarul constituit ca urmare a sesizarii din luna aprilie a Agentiei Nationale de Integritate in vederea cercetarii pentru fals in declaratii, deoarece nu a trecut in declaratiile de avere si de interese completate in 2012 actiunile detinute la Transgaz Medias, relateaza Agerpres.

UPDATE 12:57 Theodor Stolojan a declarat luni, la iesirea de la audieri, ca a solicitat Parchetului sa fie primit pentru ca autoritatile "sa stie si punctul meu de vedere, nu doar cel al ANI", precizand ca a prezentat copii ale documentelor. "Sunt un om care intotceauan mi-am indeplinit corect atributiile", a adaugat Stolojan.

Europarlamentarul si-a manifestat convingerea ca a completat corect declaratiile de avere si de integritate: "Am avut si am credinta ca am completat asa cum trebuie declaratia de avere si cea de integritate".

"ANI, la vremea respectiva, desi sustine ca m-a informat, nu a reusit sa ia legatura cu mine. [...] Ma asteptam la un singur lucru, sa imi fi dat un telefon sau sa imi comunice ca nu am completat cum trebuie o declaratie de avere", a afirmat Stolojan.

Intrebat daca i s-a precizat ce calitate are in dosar, europarlamentarul a raspuns: "Nu e nevoie sa imi precizeze Parchetul, mi-a comunicat ANI ca a trimis dosarul la Parchet cu afirmatiile ca exista suspiciuni de fals in declaratii publice care este incrimat de Codul Penal."

Potrivit Biroului de presa al PICCJ, Theodor Stolojan a fost audiat in dosarul constituit la sesizarea ANI, care se afla in faza actelor premergatoare, si a fost insotit de Sever Voinescu in calitate de avocat.

'In urma evaluarilor efectuate, s-a constatat existenta indiciilor referitoare la savarsirea infractiunii de fals in declaratii de catre Theodor Dumitru Stolojan, intrucat nu a mentionat in declaratiile de avere si de interese, completate la data de 25 mai 2012, actiunile detinute la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Medias, a caror valoare la data completarii declaratiilor era de aproximativ 94.000 euro, incalcand astfel prevederile art. 292 din Codul penal al Romaniei', preciza ANI in 24 aprilie.

Theodor Stolojan a fost ales in functia de deputat in Parlamentul European la data de 12 iunie 2009, mentiona ANI.

Incepand cu 13 aprilie 2012, Stolojan detine calitatea de actionar in cadrul Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Medias.

ANI sustine ca, la 14 mai 2012, data de inregistrare pentru plata dividendelor, Stolojan detinea un numar de 2.356 actiuni, pentru care a incasat in anul 2012 un dividend net in valoare de 58.896,23 lei.

Potrivit declaratiei de avere din 2012, Theodor Stolojan avea impreuna cu sotia patru terenuri in comuna Razvad din judetul Dambovita, cu o suprafata cumulata de peste 10.000 mp, un apartament in Bucuresti de 218 mp, un autoturism Matiz cumparat in anul 2006, 10 conturi bancare cu peste 110.000 euro, 14.000 lei si 20.0000 USD si actiuni la BRD, SIF Banat Crisana, SIF Moldova, Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, Petrom, Contor Grup Arad, Teraplast, Strategic Consulting SRL si a imprumutat cu suma de 1,1 milioane lei SC Pav Crib Predeal SRL.