Documente:
Raport despre droguri
(22.11.2007) PDF

Romania se afla sub media europeana privind consumul de droguri, dar numarul consumatorilor este in crestere, dezvaluie un raport al Centrului de Monitorizare European pentru droguri si toxicomanie (EMCDDA), dat publicitatii joi.

Potrivit raportului EMCDDA, trei milioane de europeni consuma zilnic canabis, iar 4,5 milioane de persoane de pe continent au consumat cocaina in 2005.

In ceea ce priveste Romania, raportul sustine ca se situeaza sub media europeana privind consumul de droguri, insa, cu toate acestea, in 2006, numarul infractiunilor la regimul drogurilor a fost in crestere.

Anul trecut, au fost aproape 2.700 de cazuri, in crestere fata de cele 2.300 incidente in anul 2005.

De asemenea, in cursul anului trecut, au fost inregistrate 25 de decese provocate de consumul de droguri.

Drogul principal raportat in Romania a fost heroina, urmat de alcool, tutun, canabis, metadona si alte stimulente, sustine raportul european.

Principalii consumatori sunt barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani, care reprezinta 85% dintre consumatorii declarati.

Raportul afirma, de asemenea, ca Romania, alaturi de Portugalia si Finlanda, are standarde minime de prevenire, programele utilizate apeland la sensibilizarea publicului si organizarea unor evenimente "izolate". Tratamentele oferite consumatorilor de droguri in Romania se desfasoara preponderent in regim ambulatoriu, inclusiv in cabinete de medicina generala, sustine EMCDDA.