In primul an in UE, Romania a avut o prestatie mediocra la Bruxelles. Din 35 de europarlamentari, cel mult 8 se pot lauda cu o activitate bogata in Parlamentul European, 10 se califica la categoria mediocri, iar 17 au dormit la fel ca in parlamentul de acasa. Desi au avut o activitate slaba, unii candideaza pentru un nou mandat.

In topul lenesilor se plaseaza Silviu Busoi (PNL), Daniela Buruiana Aprodu (PRM), Vasile Dancu (PSD), Karoly Ferenc Szabo (UDMR) sau Rovana Plumb (PSD), care nu are trecut nimic la activ, iar in categoria premiantilor intra Adrian Severin (PSD), Adina Ioana Valean (PNL), Silvia Adriana Ticau (PSD), Jean Marian Marinescu (PD), Roberta Anastase (PD) si Monica Iacob Ridzi (PD).

Din europarlamentarii cu activitate slaba, unii admit ca au tras chiulul, dar cei mai multi se declara multumiti de anul prestat la Bruxelles cu explicatia ca au muncit in echipa sau ca informatiile de pe site nu reflecta realitatea.

Pe langa simplele intrebari si interventii in plen, activitatea unui europarlamentar presupune si actiuni complexe, cum ar fi elaborarea de rapoarte sau proiecte de rezolutii, acestea din urma fiind considerate importante.

Busoi: “Am sa-mi revizuiesc atitudinea''

Din aprilie 2007 si pana acum, Cristian Silviu Busoi (PNL) a pus doua intrebari si a avut patru interventii in cadrul asa numitelor “dezbateri la minut”. Busoi candideaza la un nou mandat, ocupand locul 4 pe lista PNL la europarlamentare.

“Stiu ca activitatea mea se reflecta negativ. Nu este la fel de bogata ca a celorlalti colegi. Daca ma intrebati concret cum am reprezentat interesele Romaniei, nu pot sa va raspund ca am elaborat rapoarte sau am depus amendamente. Am sa ma ganesc serios si am sa incerc in viitorul mandat sa-mi revizuiesc atitudinea”.

Cu toata activitatea slaba, Busoi se declara multumit de prestatia sa: “am dezvoltat relatii si am stabilit prioritati pentru mandatul urmator”.

Liberalul isi aminteste de doua declaratii semnate impreuna cu membrii grupului ALDE, de o interpelare pe tema angajarii functionarilor romani in structurile UE, si ca a fost “raportor fictiv in problema relatiilor UE cu Turcia”.

Dancu a tresarit la cutremure

De-a lungul existentei sale in PE, Vasile Dancu (PSD) a pus o intrebare si a avut o interventie in plen pe tema “Impactul regional al cutremurelor”. Dancu spune ca activitatea sa este insa mult mai bogata, dar ca ea nu poate fi evaluata strict cantitativ.

“La Parlamentul European nu este ca in Parlamentul Romaniei. Se lucreaza mult in echipa si nu se poate contabiliza foarte bine. Mi-am facut datoria onest si cinstit. Eu sunt multumit de ceea ce am facut”, spune Dancu.

Europarlamentarul PSD afirma ca “a discutat si dezbatut foarte mult” situatiile din Romania si Bulgaria in problemele roaming-ului si migratiei fortei de munca.

“Am semnat si o declaratie comuna cu colegii mei socialisti privind decretul Guvernului italian”. Cat despre impactul regional al cutremurelor, Dancu sustine a lucrat trei luni la raport si ca are ca scop “identificarea unei legislatii europene privind protectia cetatenilor”.

“Am elaborat in acest raport necesitatea unei alinieri cu Amerca si Asia privind cercetarea si studiul acestor dezastre precum si constituirea unor harti ale tarilor europene cu risc de cutremure, introducerea unor norme de urbanism in constructia noilor cladiri. In decembrie sa se da si votul final”, explica europarlamentarul PSD.

Buruiana: PRM n-a existat in PE

Cu o singura interventie in plen, Daniela Buruiana Aprodu (PRM) isi face autocritica fara mila, dar isi gaseste o scuza: “Nu sunt multumita de activitatea mea europarlamentara si asta pentru ca singurul vinovat este grupul din care faceam parte, eram izolati fata de ceilalti colegi”.

PRM a activat pana de curand in grupul extremist Identitate si Traditie, recent dizolvat prin retragerea oamenilor lui Vadim Tudor. “Concret, nu pot sa va spun ca am ca depus amendamente sau am lucrat la vreun raport si asta pentru ca nu am facut-o”, constata sec europarlamentarul PRM.

Dar are si pentru asta o explicatie: “Grupul din care am facut parte nu ne-a permis sa luam cuvantul in plen, nu am putut sa ne exprimam, nu am putut semna declaratii nici sa facem amendamente”, sustine Buruiana.

Ea crede ca a facut totusi ceva pentru Romania: “am informat in permanenta opinia publica despre ceea ce s-a intamplat in PE, am pastrat permanent legatura cu romanii stabiliti aici, am participat la discutii legate de problemele lor”.

Activitate de Plumb

O curiozitate pare sa fie Rovana Plumb (PSD). Site-ul sau nu mentioneaza absolut nimic la capitolul activitate parlamentara. Desi activitatea sa concreta nu mentioneaza vreun raport, rezolutie, interventie in plen sau interpelare, Rovana Plumb se declara multumita.

Din iunie 2007, de cand si-a preluat mandatul, spune ca a avut totusi ceva activitate: “Am preluat doua modele privind sistemul social de ingrijire a copiilor incepand de la varsta de 3 ani si am elaborat un program in domeniul ingrijirii sociale in colaborare cu colegii de la PES (Partidul Socialistilor Europeni).

De asemenea, am semnat declaratii in interesul Romaniei, ultima fiind cea cu Parcul Bordei. Eu sunt multumita de activitatea pe care am avut-o, ar am mult mai multe proiecte pe care vreau sa le realizez”. Rovana Plumb candideaza pentru un nou mandat in Parlamentul European.

17 mediocri

Printre cei 17 europarlamentari cu activitate foarte slaba se numara si Ioan Mircea Pascu (PSD), Gheorghe Vergil Serbu (PNL), Karoly Ferenc Szabo (UDMR), Cristian Stanescu (PRM), Eugen Mihaiescu (PRM). Exista apoi o categorie destul de mare de europarlamentarilor cu activitate mediocra, in total zece.

Au mai multe intrebari sau interventi in plen, dar cu prea putine rapoarte sau proiecte de rezolutie sau chiar deloc. Printre mediocri ii gasim pe Daciana Sarbu (PSD), Radu Tarle (PD), Maria Petre (PD)

Doar 8 premianti

Doar 8 europarlamentari pot raporta o activitate frenetica la Bruxelles: Adina Ioana Valean (PNL) se poate lauda cu 3 relzolutii, 5 rapoarte si 9 interventii in plen. Silvia Ticau (PSD) a stabilit recordul la interventii in plen, in total 47 la care se adauga 10 intrebari. Adrian Severin (PSD) intra si el la categoria premianti cu 2 propuneri de rezolutii, un raport si 15 interventii in plen.

De departe cei mai activi europarlamentari sunt cei de la PD, trei dintre ei (Marinescu, Ridzi, Anastase) avand mai multe proiecte de rezolutii, rapoarte si numeroase interventii in plen.