Raport despre activitatea celor 35 de europarlamentari

Cei mai adormiti romani din Parlamentul European

de Luminita Parvu, Dan Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 23 noiembrie 2007, 0:00 Actualitate | Esenţial


 documente
(24 Nov 2007) RTF, 289B
In primul an in UE, Romania a avut o prestatie mediocra la Bruxelles. Din 35 de europarlamentari, cel mult 8 se pot lauda cu o activitate bogata in Parlamentul European, 10 se califica la categoria mediocri, iar 17 au dormit la fel ca in parlamentul de acasa. Desi au avut o activitate slaba, unii candideaza pentru un nou mandat.

In topul lenesilor se plaseaza Silviu Busoi (PNL), Daniela Buruiana Aprodu (PRM), Vasile Dancu (PSD), Karoly Ferenc Szabo (UDMR) sau Rovana Plumb (PSD), care nu are trecut nimic la activ, iar in categoria premiantilor intra Adrian Severin (PSD), Adina Ioana Valean (PNL), Silvia Adriana Ticau (PSD), Jean Marian Marinescu (PD), Roberta Anastase (PD) si Monica Iacob Ridzi (PD).

Din europarlamentarii cu activitate slaba, unii admit ca au tras chiulul, dar cei mai multi se declara multumiti de anul prestat la Bruxelles cu explicatia ca au muncit in echipa sau ca informatiile de pe site nu reflecta realitatea.

Pe langa simplele intrebari si interventii in plen, activitatea unui europarlamentar presupune si actiuni complexe, cum ar fi elaborarea de rapoarte sau proiecte de rezolutii, acestea din urma fiind considerate importante.

Busoi: “Am sa-mi revizuiesc atitudinea''

Din aprilie 2007 si pana acum, Cristian Silviu Busoi (PNL) a pus doua intrebari si a avut patru interventii in cadrul asa numitelor “dezbateri la minut”. Busoi candideaza la un nou mandat, ocupand locul 4 pe lista PNL la europarlamentare.

“Stiu ca activitatea mea se reflecta negativ. Nu este la fel de bogata ca a celorlalti colegi. Daca ma intrebati concret cum am reprezentat interesele Romaniei, nu pot sa va raspund ca am elaborat rapoarte sau am depus amendamente. Am sa ma ganesc serios si am sa incerc in viitorul mandat sa-mi revizuiesc atitudinea”.

Cu toata activitatea slaba, Busoi se declara multumit de prestatia sa: “am dezvoltat relatii si am stabilit prioritati pentru mandatul urmator”.

Liberalul isi aminteste de doua declaratii semnate impreuna cu membrii grupului ALDE, de o interpelare pe tema angajarii functionarilor romani in structurile UE, si ca a fost “raportor fictiv in problema relatiilor UE cu Turcia”.

Dancu a tresarit la cutremure

De-a lungul existentei sale in PE, Vasile Dancu (PSD) a pus o intrebare si a avut o interventie in plen pe tema “Impactul regional al cutremurelor”. Dancu spune ca activitatea sa este insa mult mai bogata, dar ca ea nu poate fi evaluata strict cantitativ.

“La Parlamentul European nu este ca in Parlamentul Romaniei. Se lucreaza mult in echipa si nu se poate contabiliza foarte bine. Mi-am facut datoria onest si cinstit. Eu sunt multumit de ceea ce am facut”, spune Dancu.

Europarlamentarul PSD afirma ca “a discutat si dezbatut foarte mult” situatiile din Romania si Bulgaria in problemele roaming-ului si migratiei fortei de munca.

“Am semnat si o declaratie comuna cu colegii mei socialisti privind decretul Guvernului italian”. Cat despre impactul regional al cutremurelor, Dancu sustine a lucrat trei luni la raport si ca are ca scop “identificarea unei legislatii europene privind protectia cetatenilor”.

“Am elaborat in acest raport necesitatea unei alinieri cu Amerca si Asia privind cercetarea si studiul acestor dezastre precum si constituirea unor harti ale tarilor europene cu risc de cutremure, introducerea unor norme de urbanism in constructia noilor cladiri. In decembrie sa se da si votul final”, explica europarlamentarul PSD.

Buruiana: PRM n-a existat in PE

Cu o singura interventie in plen, Daniela Buruiana Aprodu (PRM) isi face autocritica fara mila, dar isi gaseste o scuza: “Nu sunt multumita de activitatea mea europarlamentara si asta pentru ca singurul vinovat este grupul din care faceam parte, eram izolati fata de ceilalti colegi”.

PRM a activat pana de curand in grupul extremist Identitate si Traditie, recent dizolvat prin retragerea oamenilor lui Vadim Tudor. “Concret, nu pot sa va spun ca am ca depus amendamente sau am lucrat la vreun raport si asta pentru ca nu am facut-o”, constata sec europarlamentarul PRM.

Dar are si pentru asta o explicatie: “Grupul din care am facut parte nu ne-a permis sa luam cuvantul in plen, nu am putut sa ne exprimam, nu am putut semna declaratii nici sa facem amendamente”, sustine Buruiana.

Ea crede ca a facut totusi ceva pentru Romania: “am informat in permanenta opinia publica despre ceea ce s-a intamplat in PE, am pastrat permanent legatura cu romanii stabiliti aici, am participat la discutii legate de problemele lor”.

Activitate de Plumb

O curiozitate pare sa fie Rovana Plumb (PSD). Site-ul sau nu mentioneaza absolut nimic la capitolul activitate parlamentara. Desi activitatea sa concreta nu mentioneaza vreun raport, rezolutie, interventie in plen sau interpelare, Rovana Plumb se declara multumita.

Din iunie 2007, de cand si-a preluat mandatul, spune ca a avut totusi ceva activitate: “Am preluat doua modele privind sistemul social de ingrijire a copiilor incepand de la varsta de 3 ani si am elaborat un program in domeniul ingrijirii sociale in colaborare cu colegii de la PES (Partidul Socialistilor Europeni).

De asemenea, am semnat declaratii in interesul Romaniei, ultima fiind cea cu Parcul Bordei. Eu sunt multumita de activitatea pe care am avut-o, ar am mult mai multe proiecte pe care vreau sa le realizez”. Rovana Plumb candideaza pentru un nou mandat in Parlamentul European.

17 mediocri

Printre cei 17 europarlamentari cu activitate foarte slaba se numara si Ioan Mircea Pascu (PSD), Gheorghe Vergil Serbu (PNL), Karoly Ferenc Szabo (UDMR), Cristian Stanescu (PRM), Eugen Mihaiescu (PRM). Exista apoi o categorie destul de mare de europarlamentarilor cu activitate mediocra, in total zece.

Au mai multe intrebari sau interventi in plen, dar cu prea putine rapoarte sau proiecte de rezolutie sau chiar deloc. Printre mediocri ii gasim pe Daciana Sarbu (PSD), Radu Tarle (PD), Maria Petre (PD)

Doar 8 premianti

Doar 8 europarlamentari pot raporta o activitate frenetica la Bruxelles: Adina Ioana Valean (PNL) se poate lauda cu 3 relzolutii, 5 rapoarte si 9 interventii in plen. Silvia Ticau (PSD) a stabilit recordul la interventii in plen, in total 47 la care se adauga 10 intrebari. Adrian Severin (PSD) intra si el la categoria premianti cu 2 propuneri de rezolutii, un raport si 15 interventii in plen.

De departe cei mai activi europarlamentari sunt cei de la PD, trei dintre ei (Marinescu, Ridzi, Anastase) avand mai multe proiecte de rezolutii, rapoarte si numeroase interventii in plen.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1595 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Ce asteptati? (Vineri, 23 noiembrie 2007, 17:23)

  un om [anonim]

  Daca nu au fost alesi direct (sau deloc), cum sa se comporte altfel. Si listasi care o sa ii trimitem acuma o sa se comporte la fel.
 • 0 (0 voturi)    
  PE....! (Vineri, 23 noiembrie 2007, 17:32)

  Peter Badesco [anonim]

  Ar trebui platiti pentru munca prestata ,...daca nu i-a ales nimeni acolo , au fost numiti ,...se fac si ei ca lucreaza ,..licheaua tot lichea ,...oriunde i-ai trimite.
 • 0 (0 voturi)    
  campanie PD (Vineri, 23 noiembrie 2007, 17:33)

  Bogdan [anonim]

  Uraaaa! Campania continua! Traiasca PD!

  Nu ni se prezinta ce intrebari au pus fruntasii PD si cum au influentat acestea hotararile PE. Pana una alta stim ca la problema cea mai spinoasa, cea a romanilor din Italia, Marinescu a conceput rezolutia Popularilor si a votat-o pe cea a Socialistilor.

  Nu este doar important sa vorbesti, ci mai ales CE ANUME VORBESTI.
  Important este si din ce grup parlamentar faci parte si cum influenteaza acesta pozitia Romaniei.

  Asa ca premiantii lui Tapalaga s'ar putea sa se inscrie la categoria "daca taceai , filosof erai".
 • 0 (0 voturi)    
  TAPALAGA (Vineri, 23 noiembrie 2007, 17:43)

  EU [anonim]

  Alt articol in stilul de o incofundabila "impartialitate" al Dlui Tapalaga. La mai mare !
 • 0 (0 voturi)    
  . (Vineri, 23 noiembrie 2007, 17:59)

  TOT EU [anonim]

  Eeee jurnalisti.......Guristi. Cand sa scrie apar problemele. Tot inainte pe cele mai inalte culmi ale proslavirii PartiD-ului si a conducatorului iubit!

  Daca va uitati un pic peste document, vedeti ca realitatea e "un pic" diferita. Dar ce mai conteaza? "Gura" sa mearga.
 • 0 (0 voturi)    
  de aceea sa VOTATI PARTIDUL VERDE (Vineri, 23 noiembrie 2007, 18:03)

  forumulcivic.ro [anonim]

  PTR. O ROMANIE CURATA, FARA JEEPURI PRIN ORAS CU CARE NE INTOXICA TOATE FUFELE politice gen DACIANA SIRBU, MANTALE, UDREA, NORICA NICOLAI SI ELENA BASESCU,
  vreau mult mai mult transport public modern, spatii verzi, piste ptr biciclete. I-mi VREAU ORASUL INAPOI din gheara mafiei imobiliare sustinute de actualii politicieni. DOAR activisti genul GREENPEACE si alte ONGuri ce s-au adunat in PARTIDUL VERDE, i-mi garanteaza asta. Restul partidelor sunt papagali...
  Pe ceilalti are cine sa-i voteze: pensionarii, trintorii, afaceristii, etc
 • 0 (0 voturi)    
  Se intampla acum o saptamana (Vineri, 23 noiembrie 2007, 18:04)

  d0m [anonim]

  Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat simbata ca PD ar trebui sa le sanctioneze pe cele trei eurodeputate, Maria Petre, Roberta Anastase si Monica Iacob Ridzi, prin retragerea de pe lista de eurocandidati, din cauza absentei de la votarea rezolutiei din PE cu privire la situatia din Italia.

  “Opinia noastra este ca ar fi corect fata de electoratul roman ca cele trei doamne, domnisoare, sa fie retrase de pe liste si sa se poata dedica shopingului si cultului dirigentelui pina la sfirsitul carierei politice”, a afirmat Antonescu.

  Liderul PNL a explicat ca motivul unei astfel de cerinte este absenta europarlamentarilor PD de la votarea rezolutiei din PE pe tema decretului italian privind expulzarile de romani, mai ales in conditiile in care PPE, grupul din care fac parte democratii, a sustinut punctul de vedere al autoritatilor de la Roma.

  Antonescu a amintit ca, in final, rezolutia la care a contribuit si europarlamentarul PNL, Adina Valean, vicepresedinte ALDE, sustine dreptul la libera circulatie a cetatenilor, la sedere, la munca, dar ofera si garantii procedurale. De cealalta parte, PPE avea un punct de vedere care “arata cu degetul” catre romani si autoritatile romane.
 • 0 (0 voturi)    
  eh, ceva tot am aflat (Vineri, 23 noiembrie 2007, 18:07)

  L [anonim]

  Articolul asta e impregnat de campanie electorala, dar ceva ceva tot am aflat de aici: unde ne putem uita ca sa vedem ce a facut exact fiecare (oare o fi vreunul cu activitate foarte slaba de la PD?)
 • 0 (0 voturi)    
  Re: Partidul Verde (Vineri, 23 noiembrie 2007, 18:14)

  afaceristul [anonim]

  Cred ca ti-ar mai trebui si manualul de Limba Romana pentru o perioada. Macar pana se curata orasul de toate cele pe care le-ai mentionat.

  Un afacerist
 • 0 (0 voturi)    
  invit pe Crin Antonescu sa viziteze palatele tziganesti facute din retele de cersetorie (Vineri, 23 noiembrie 2007, 18:21)

  forumulcivic.ro [anonim]

  Cineva trebuie sa ia la purecat aceste retele de crima organizxata, devreme ce colegii sai de partid de la interne si justitie se complac cu spaga platita de bastanii ce au organizat aceasta morisca de facut bani. fiecare sutz ori cersetor face intre 100-300 de euro/ zi ptr reteaua din care face parte. citeste:
  http://www.jurnalul.ro/articole/109629/razie-franco-romana-i n-tiganie-in-cautarea-baronilor-cersetoriei
 • 0 (0 voturi)    
  Tov. Tapalaga, fruntas al P(resei) D(emocrate) (Vineri, 23 noiembrie 2007, 18:24)

  Alin [anonim]

  Multumim din suflet lui HotNews.ro si iubitului sau conducator politic, tov. Dan Tapalaga, care ne conduce spre noi culmi ale informarii obiective! Acel "de departe", atat de mestesugit strecurat inainte de "cei mai activi europarlamentari" - de la PD, desigur! - ne umple inimile de insufletita mandrie patriotica si ne va face ca, in proportie de 99,99%, sa ne prezentam la urnele referendumului pentru a vota ca parlamentarii sa fie alesi ca primarii, asa cum ne-o cere mandrul carmaci al natiunii!
 • 0 (0 voturi)    
  PD bla bla (Vineri, 23 noiembrie 2007, 18:29)

  un om [anonim]

  Cat timp nu e vot uninominal 100% in cel putin 2 tururi, nu conteaza ce partid votati: PD, PLD, PNL, PSD, PRM, PC, UDMR, PNG, PIN, PNTCD, nu conteaza. Tot timpul o sa votati raul mai mic, si tot timpul o sa intre niste prosti in parlament. Ce litere au "oameni" din parlament dupa numele lor nu e asa de important cat cum au fost alesi. Majoritatea listacilor sunt gunoaie, fiindca sunt produsul unui sistem care promoveaza gunoaie.
 • 0 (0 voturi)    
  sondaj (Vineri, 23 noiembrie 2007, 19:22)

  ela [anonim]

  legat de sondajul hotnews in legatura cu votul de duminica. e pe bune sau ce? la pc-ul meu nu umblu decat eu si imi apare ca am votat deja??!!! nu am votat nimic fratilor!
 • 0 (0 voturi)    
  Aliniatul 8 din material (Vineri, 23 noiembrie 2007, 19:30)

  Aurel Gherghel [anonim]

  Foarte interesanta tema si felicitari pentru intentie.
  Din pacate, credibilitatea materialului (desigur a autorilor) se duce de rapa cu aliniatul 2 de la cei 8 premianti.

  Dupa atatea date si chiar declaratii, o astfel de afirmatie atrage dupa sine nu numai buna credinta si obiectivitate, cat mai ales, din pacate, "nivelul de gazetar" (sic! ).
 • 0 (0 voturi)    
  PD = PC (Vineri, 23 noiembrie 2007, 20:16)

  vassy [anonim]

  Incet, incet va trebui sa ne obisnuim cu limbajul de lemn pentru ca o sa-l avem din belsug. Pentru a lauda partidul iubit nu e nevoie de prea multe cuvinte, expresii.

  Ce ma amuza e ca Base isi joaca bine cartea. Are AS.ul (SRI) in maneca de mariner. Manipulare.... manipulare.... manipulare....

  Sa traiti bine!
 • 0 (0 voturi)    
  buruieni si pleava (Vineri, 23 noiembrie 2007, 20:56)

  monica L [anonim]

  Daciana, Roberta, Rovana. buruiana etc. etc... sint parlamentari carora nici geanta cu acte nu le-as incredinta-o... pai Rovana are IQ-ul mai mic decit circumferinta taliei, la fel ca prietena sa buna, Dana Nastase...

  O mentiune: parlamentarul Ovidiu Gant a avut o contributie deosebita privind raportul asupra statutului social al artistului, fara ca organizatiie de profil sa-i fi solicitat ceva... e un tip istet si destoinic; daca m-as duce la vot duminica, eu pentru astfel de oameni as vota... restul... un mare SICTIR
  • 0 (0 voturi)    
   Busoi asta (Marţi, 27 noiembrie 2007, 7:06)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui monica L

   O sa-si revizuiasca atitudinea, sigur ca da. Nesimtit cum il stiu, o sa-si zica Busoi in barba: deeeci, daca in primul mandat n-am facut nimic, si prostii de la partid m-au pus pe locul 5 pe lista, drept recompensa, iar prostii ailalti m-au votat, inseamna ca, de fapt, am facut bine, nu?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by