Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, s-a declarat vineri increzator ca in cursul saptamanii viitoare va putea face anuntul final privind deblocarea Programului Operational Sectorial Transport, relateaza Agerpres.

"Comparativ cu situatia cu care ne confruntam cu cateva luni in urma, am reusit sa reducem la jumatate numarul programelor operationale sectoriale presuspendate. Urmatorul program care va fi deblocat este programul de transport. Nu pot anunta deblocarea finala astazi (n.r. vineri) pentru ca trebuie sa solutionam cateva formalitati de ordin administrativ. Sunt foarte increzator ca in cursul saptamanii urmatoare vom putea face anuntul final", a declarat comisarul, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Victoria, alaturi de premierul Victor Ponta.

Oficialul european a felicitat Romania, dar a adaugat ca tara noastra are si datoria de a folosi aceasta oportunitate pentru a accelera utilizarea fondurilor structurale si pentru a implementa proiectele.

Intrebat cat de rapid ar trebui sa se miste Romania pentru a folosi acesti bani, astfel incat sa evite dezangajarea fondurilor alocate POS Transport, Johannes Hahn a precizat ca in acest domeniu "nu exista limita de viteza".

Ca urmare a deficientelor aparute in utilizarea fondurilor europene in perioada 2009 - 2011, Comisia Europeana a pre-suspendat patru programe operationale: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Comisia a reluat in acest an platile pe doua programe operationale: POSDRU si POR.

Victor Ponta: Am facut eforturi uriase in ultimul an pentru a imbunatati modul de utilizare a fondurilor europene

Romania a facut eforturi uriase in ultimul an pentru a imbunatati radical modul in care sunt utilizate fondurile europene alocate in perioada 2007-2013, a declarat la randul sau, in cadrul aceleiasi conferinte, premierul Victor Ponta.

"Am discutat despre intentiile autoritatilor romane referitoare la modul de organizare si de utilizare a fondurilor din programul 2014-2020. Am facut eforturi uriase in ultimul an pentru a incerca sa imbunatatim radical aceasta situatie a modului in care Romania a utilizat fondurile europene alocate in perioada 2007-2013. Am invocat impreuna faptul ca in urma cu un an, practic din cele cinci programe, patru erau presuspendate", a aratat primul ministru.

Victor Ponta a spus ca impreuna cu Johannes Hahn si patru ministri ai Cabinetului a discutat stadiul actual al programelor operationale sectoriale din exercitiul 2007-2013, pentru a constata impreuna imbunatatirile si corectiile importante realizate la sistemul de absorbtie, dar si ce trebuie facut in continuare pentru a mari gradul de absorbtie si a evita orice fel de "dezangajari".

Premierul a subliniat ca Romania a lucrat foarte mult pentru deblocarea Programului Operational Sectorial Transport si pentru a imbunatati modul de aplicare a programului de crestere a competitivitatii.

"Suntem absolut hotarati sa lucram in continuare foarte apropiat cu DG Regio pentru a evita in viitor problemele cu care ne-am confruntat in ultimii ani", a mai spus premierul Ponta, care i-a transmis multumiri comisarului european pentru modul in care a sustinut Romania in aceasta "perioada dificila".

Victor Ponta a precizat ca in programul vizitei comisarului sunt incluse si cateva momente "cu adevarat istorice", mentionand in acest sens inaugurarea proiectul tehnologic al laserului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) de la Magurele, pe care l-a numit un proiect cu adevarat extraordinar pentru Romania si UE, adaugand ca acesta nu ar fi putut fi demarat fara implicarea si sprijinul CE si al comisarului Hahn. El a facut referire si la inaugurarea podului de la Calafat Vidin, declarandu-se bucuros ca Romana finalizeaza un proiect atat de important pentru dezvoltarea regionala.

Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, va participa vineri la inaugurarea podului Calafat-Vidin, cofinantat din Fondul de coeziune al UE, si va efectua o vizita la Magurele unde va participa la lansarea proiectului Laser ELI-NP.