Documente:
numar buletine vot
(23.11.2007) PDF
sectii votare in strainatate
(23.11.2007) PDF

Numarul buletinelor de vot eliberate pentru sectiile de votare de pe langa ambasade sau din cadrul consulatelor Romaniei din marile orase din strainatate sunt insuficiente.In Italia, la cele noua sectii amenajate pot vota maximum 27100 romani din cei aproximativ 550000, iar in Spania, 43450 din aproximativ 1 milion, potrivit listelor sectiilor de votare si numerelor de buletine vot afisate pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit informatiilor de pe www.mae.ro, numarul sectiilor si al buletinelor de vot au fost determinate pe baza experientei alegerilor din 2004 si a referendumului din 19 mai 2007. MAE a infiintat 181 de sectii de votare in strainatate si au eliberat peste 600.000 de buletine de vot pentru alegerile si referendumul din 25 noiembrie.

Sectiile pentru referendumul uninominal sunt aceleasi cu cele organizate pentru alegerile privind Parlamentul European, diferenta fiind ca numarul sectiei pentru referendum este urmat de indicativul R.V.U.

Romanii din strainatate pot vota pentru europarlamentare si pentru referendum in sectiile amenajate de MAE in ambasadele, consulatele si sectiile consulare ale Romaniei. (vezi lista sectiilor de votare)

Astfel, in Italia se poate vota in noua sectii in Roma (2), Bari, Florenta, Milano, Genova, Torino, Padova si Treviso, iar in Spania in alte noua - Madrid (2), Alcala de Henares, Alcazar de San Juan, Barcelona, Valencia, Castellon, Zaragoza si Sevilla.

In Statele Unite ale Americii au fost amenajate 23 sectii de votare, unde pot vota maximum 23000 de romani.

Numarul minim de buletine de vot pentru fiecare ambasada este de 110 pentru fieare tip de vot (Parlamentul european si referendum).

(Nota redactiei: Multumim cititoarei noastre Mihaela pentru ca ne-a semnalat numarul mic al sectiilor de votare din Italia!)