Premierul Victor Ponta a negat joi, in cadrul unei interventii la RTV, informatiile conform carora Romania ar fi cerut derogari Fondului Monetar International, sustinand ca toate prior action-urile vor fi realizate, scrie Agerpres.

El a mai precizat ca a fost trimisa scrisoarea de intentie FMI.

"Este o boala asta, cu tot felul de surse, ca sa ne tragem singuri cate un glont in picior. (...) Eu va spun, din punct de vedere politic, ca n-am cerut nicio derogare si ca, din cate stiu eu, vom fi cu toate prior action-urile realizate", a afirmat Victor Ponta.

Potrivit premierului, Guvernul Romaniei nu cere amanarea vizitei de catre FMI. Pe de alta parte, intrebat daca se va semna un nou acord cu FMI, el a atras atentia asupra faptului ca exista o procedura care trebuie urmata si ca, in conditiile in care Romania are un deficit de sub 3%, Comisia Europeana ar putea aprecia ca acordul cu FMI nu mai este necesar.

"Sunt doua lucruri diferite. In primul rand, trebuie aprobat in boardul de la sfarsitul lunii faptul ca Romania si-a incheiat cu bine acordul precautionary, dupa care nu putem sa ne ducem la FMI, trebuie sa ne ducem intai la Comisia Europeana si Comisia Europeana sa ne dea voie, pentru ca suntem tara membra a Uniunii Europene, sa avem un acord cu FMI-ul. Este o procedura. (...) Ei, acuma s-ar putea sa aveti o surpriza, pentru ca acum Comisia Europeana spune 'ok, aveti deficit sub 3%, aveti stabilitate, de ce va mai duceti la FMI?", a spus Ponta.

Potrivit unei scrisori de intentie furnizata pe surse de agentia Mediafax, Guvernul ar fi ratat mai mult de jumatate dintre angajamentele asumate in negocierile cu FMI, dar solicita derogari din partea institutiei financiare.