Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, ii aminteste presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, intr-o postare pe Facebook, ca joi comemoram 23 de ani de cand acesta a chemat minerii din Valea Jiului, "ca sa faca din Bucuresti o Vale a plangerii". Baconschi ii reproseaza fostului presedinte al tarii ca serveste, inca din 1950, "utopia criminala a bolsevismului", ca a confiscat "revolta anticomunista a unor romani exasperati si curajosi", ca a refondat partidul-stat, ca a acoperit "jaful anilor 90" si ca a izolat "o tara privita in toata lumea cu simpatie".

Ion IliescuFoto: Agerpres

"Ion Iliescu, azi, de Inaltarea Domnului, in care nu crezi, comemoram si 23 de ani de cand ai chemat minerii din Valea Jiului, ca sa faca din Bucuresti o Vale a plangerii. Din 1950, servesti utopia criminala a bolsevismului. Ai confiscat cu grupul tau pro-sovietic revolta anticomunista a unor romani exasperati si curajosi. Cei mai numerosi morti din revolutia deturnata de tine au fost inregistrati DUPA ce l-ai lichidat pe Ceausescu. Ai refondat partidul-stat, ai acoperit jaful anilor 90, ai izolat o tara privita in toata lumea cu simpatie. Dupa mineriadele tale, cei mai destoinici tineri au emigrat. Niciodata nu ai avut vreo urma de regret pentru aceste fapte. Justitia oamenilor nu te-a atins. Urmasii tai conduc si astazi Romania, plini de bani si de voie buna", scrie Teodor Baconschi pe Facebook.

Joi, 13 iunie, se implinesc 23 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, considerata cea mai brutala si mai violenta dintre toate cele sase mineriade care au avut loc in Romania dupa 1989. Potrivit datelor oficiale, sase persoane si-au pierdut viata in urma violentelor, patru dintre ele fiind impuscate, insa asociatiile victimelor mineriadelor sustin ca numarul lor s-ar ridica la peste 100 de persoane. Dupa 23 de ani, bilantul real al evenimentelor din vara lui 1990 ramane neclar.