Premierul Victor Ponta a atras atentia, in sedinta de Guvern de miercuri, ca la Institutul Cultural Roman (ICR) "lucrurile nu merg bine" si le-a cerut ministrilor Culturii si Externelor ca, impreuna cu membrii comisiei de cultura din Senat, sa faca "rapid o analiza" si sa propuna, inclusiv politic, "toate masurile ncesare", pentru ca ICR "sa redevina totusi o institutie care sa ne ajute in promovarea culturii noastre in strainatate".

"Daca e vorba de cultura, domnul ministru, o sa va rog ca, impreuna cu comisia de specialitate de la Senat si impreuna cu ministrul de Externe, sa faceti o analiza. Cred ca, din pacate, situatia de la ICR nu merge asa cum ne-am dori si vreau sa ne propuneti, si politic, si Senatului, toate masurile care sunt necesare ca ICR-ul - desi nu e in subordinea Guvernului, dar colaboreaza cu Ministerul Culturii si Ministerul de Externe - sa redevina totusi o institutie care sa ne ajute in promovarea culturii noastre in strainatate. Nu cred ca lucrurile merg bine si o sa va rog, repet, ca impreuna cu Ministerul de Externe si cu presedintele Comisiei de cultura din Senat sa faceti rapid o analiza si sa luam toate masurile care se impun", i-a transmis Victor Ponta ministrului Culturii, Daniel Barbu, la inceputul sedintei de Guvern.

Site-ul pesurse.ro a scris miercuri, citand surse din cadrul USL, ca "zilele lui Andrei Marga la conducerea ICR sunt numarate", iar demiterea va veni dupa ce Senatul ar urma sa respinga raportul de activitate al Institutului, depus deja la Biroul Permanent al Senatului.

Potrivit site-ului citat, raportul de activitate ar fi incomplet si prost conceput, astfel ca membrii Comisiei de Buget-Finante a Senatului, care ar fi trebuit sa se pronunte printr-un aviz, au refuzat sa discute actul venit de la ICR.

De asemenea, mai noteaza pesurse.ro, lui Andrei Marga i se imputa modul dictatorial in care conduce institutul, anumite aspecte financiare care ridica semne de intrebare, dar si felul in care a inteles sa interactioneze cu Ministerul Culturii si cu Senatul.

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Roman pe 11 septembrie 2012, prin vot in plenul Senatului, aminteste Mediafax.

Conducerea ICR s-a schimbat dupa ce, pe 2 august 2012, la cateva zile de la decizia Curtii Constitutionale de a declara drept constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Roman (ICR) trecea din subordinea Presedintiei in cea a Senatului, presedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, si fostii vicepresedintii Tania Radu si Mircea Mihaies si-au anuntat demisia.

Guvernul a adoptat, pe 13 iunie 2012, Ordonanta de Urgenta (OUG 27/2012) prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membri ai consiliului de conducere. Conducerea operativa a ICR este asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, asistat de doi vicepresedinti, cu rang de subsecretari de stat, numiti si revocati din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.