Cuantumul creditelor de angajament si bugetare aferent achizitionarii de avioane multirol de la statul portughez a fost calculat la 628 milioane euro, pentru perioada 2013-2017, achizitia urmand sa fie din nou discutata in urmatoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), informeaza Mediafax.

Cifra reprezentand volumul cheltuielilor estimate pentru aceasta achizitie a fost inclusa intr-un memorandum discutat in sedinta de miercuri a Guvernului.

In document se propune ca aceste fonduri sa fie asigurate prin bugetul Ministerului Apararii, cu solicitarea aprobarii prealabile a Parlamentului pentru initierea procedurii.

In luna septembrie, CSAT a aprobat proiectul de "realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana" in cadrul programului "Avion multirol al Fortelor Aeriene". Fostul ministru Corneliu Dobritoiu a spus atunci ca au fost identificate resurse in buget pentru achizitia a 12 avioane second-hand F 16, Romania incepand sa plateasca din 2013 si va beneficia de aceste avioane din 2016.

La finele anului trecut, premierul declara ca avioanele multirol F-16 care urmeaza sa fie achizitionate de Romania sunt deja in serviciu, dar vor fi pregatite sa reziste pe o durata de 20 ani, costul unor aparate noi depasind posibilitatile financiare ale tarii.

La randul sau, ministrul de atunci al Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a anuntat ca avioanele multirol F-16 vor fi achizitionate din Portugalia si ca pretul pentru cele 12 aparate la mana a doua este in jur de 600 de milioane de dolari, aceasta suma urmand sa fie achitata in cinci ani. Conform lui Dobritoiu, prima transa, de 70 de milioane de dolari, ar trebui platita in 2013.