Candidatii pentru functia de judecator la CEDO sustin miercuri interviul la sediul Ministerului Justitiei, una dintre persoanele inscrise - Codrin Miron - retragandu-se din cursa, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare. Potrivit acelorasi surse, toti cei sase candidati ramasi in cursa - Cristina Coteanu, Bianca Gutan, Codrin Miron, Iulia Motoc, Tudor Pantiru, Florin Streteanu si Paul Vasilescu - vor sustine miercuri interviul in fata Comisiei de selectie.

Sursele citate au precizat ca interviurile vor incepe in jurul orei 13,00 si ca fiecare candidat are la dispozitie o ora.

Ministerul Justitiei a informat luni ca, in urma publicarii anuntului privind selectia candidatilor in numele Romaniei pentru functia de judecator la CEDO, au fost depuse sapte candidaturi, printre acestea aflandu-se si Iulia Motoc, de la Curtea Constitutionala.

"Conform procedurii indicate in anuntul privind selectia candidatilor in numele Romaniei pentru functia de judecator CEDO, publicat la data de 23 mai 2013, in urma depunerii dosarelor, candidatii inscrisi vor sustine un interviu in fata Comisiei, care va avea loc in perioada 12 - 14 iunie 2013, la sediul Ministerului Justitiei. Interviul, care se va derula individual, va urmari stabilirea experientei profesionale a candidatilor, a cunoasterii jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si a aptitudinii de a face fata provocarilor generate de reforma Curtii, de incarcatura rolului acesteia, de relatia sa cu instantele nationale si cu celelalte instante internationale.

Interviul va avea loc in limba romana, insa vor fi adresate minim doua intrebari si maxim cinci intrebari in cele doua limbi oficiale ale CEDO; in functie de cunoasterea activa sau pasiva a limbii in care a fost adresata intrebarea, asa cum a fost indicata cunoasterea limbii in curriculum vitae, raspunsul candidatului va fi formulat in limba indicata ca fiind cunoscuta in mod activ", arata MJ intr-un comunicat.

Comisia va selecta trei candidati, care vor fi inclusi, in ordine alfabetica, pe lista de propuneri care va fi inaintata Guvernului. Ulterior primirii avizului Comisiilor juridice si pentru drepturile omului din Senat si Camera Deputatilor, reunite in sedinta comuna, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cu cele trei propuneri. Judecatorul roman la CEDO va fi ales de Adunarea Parlamentara de pe lista de trei candidati prezentata de Romania.

Mandatul actualului reprezentant al Romaniei la CEDO expira in decembrie iar Bucurestiul are obligatia de a trimite noi propuneri pana pe 26 iulie. Comisia de selectie este formata din: ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, Anastasiu Crisu - Avocatul Poporului, Catrinel Brumar - agentul guvernamental pentru CEDO, vicepresedintele CSM Adrian Bordea, Cristina Tarcea - judecator la ICCJ, Simina Tanasescu - prodecan al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, Radu Catana - prorector al Universitatii 'Babes-Bolyai', si Madalina Manolache - director la Directia Afaceri Europene si Drepturile Omului din cadrul MJ.