Numarul absolventilor de liceu inscrisi la Bacalaureatul 2013 este cu 4,7% - 4,8% mai mic decat numarul elevilor care au absolvit liceul in acest an, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. "In ultimii doi ani avem un numar mai mare de inscrisi din promotiile anterioare, ceea ce este normal, in conditiile in care numarul de respinsi din promotiile anterioare a fost mai mare", a explicat ministrul. Acesta a precizat ca le-a cerut inspectorilor "sa fie atenti, sa faca toate verificarile necesare, inclusiv pe teren, sa nu permita abateri de la procedura".

Remus PricopieFoto: Agerpres

"In ceea ce priveste numarul de inscrisi, am avut anul acesta, fata de anul trecut, 4,7-4,8% mai putini inscrisi fata de cei care au absolvit liceul in anul in care se sustine examenul si, intr-adevar, in ultimii doi ani avem un numar mai mare de inscrisi din promotiile anterioare, ceea ce este normal, in conditiile in care numarul de respinsi din promotiile anterioare a fost mai mare", a declarat Remus Pricopie la o conferinta de presa, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat ca a avut in aceasta dimineata o ultima videoconferinta cu inspectorii scolari generali, cu reprezentantii sindicatelor, cu reprezentantii Consiliului National al Elevilor, in care a discutat despre organizarea bacalaureatului.

"Sper ca lucrurile sa mearga in regula, le-am cerut inspectorilor sa fie atenti, sa faca toate verificarile necesare, inclusiv pe teren, sa nu permita abateri de la procedura. Eu cred ca este important sa transmitem un mesaj, ca vorbim despre un examen important in viata elevilor si acest examen trebuie sa fie bine organizat si sa le dam posibilitatea sa arate ceea ce au invatat timp de patru ani", a sustinut Remus Pricopie, potrivit sursei citate.

"Nu vreau sa comentez despre promovabilitate - daca va fi mai mare, mai mica - eu cred ca trebuie sa lasam examenul sa se desfasoare normal si vom comenta aceste subiecte pe data de 8 iulie, cand vom analiza nu doar rezultatele examenului din 2013, dar cred ca trebuie sa ne uitam un pic si la ce s-a intamplat in urma, dar trebuie sa vedem si ceea ce anume ar trebui sa pregatim pentru 2014 si 2015", a continuat ministrul.

Astazi, 10 iunie, a inceput Bacalaureatul 2013 cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana (proba A). Proba se va desfasura in intervalul 10 - 12 iunie si va fi urmata de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B).

Anul acesta s-au inscris la examen 187.898 de elevi, dintre care 147.830 din promotia actuala, in scadere fata de ultimii ani.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2013 - sesiunea iunie-iulie

10 - 12 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

12 - 14 iunieEvaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

17 - 21 iunieEvaluarea competentelor digitale - proba D

25 - 28 iunieEvaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

1 iulieLimba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

2 iulieLimba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

3 iulieProba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

(Matematica - pentru profilul real din filiera teoretica, pentru toate profilurile din filiera tehnologica si pentru profilul militar si profilul pedagogic - specializarea invatatori-educatoare, din filiera vocationala / Istorie - pentru profilul umanist din filiera teoretica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celor de la specializarea invatatori-educatoare)

5 iulieProba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

(Fizica, Chimie, Biologie sau Informatica - pentru profilul real din filiera teoretica, pentru profilul tehnic si profilul resurse naturale si protectia mediului din filiera tehnologica si pentru profilul militar din filiera vocationala / Geografie, Filosofie, Logica si argumentare, Economie, Psihologie si, dupa caz, Sociologie - pentru profilul umanist din filiera teoretica, pentru profilul servicii din filiera tehnologica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia profilului militar)

8 iulieAfisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

8 iulieDepunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

9 - 11 iulieRezolvarea contestatiilor

12 iulie Afisarea rezultatelor finale

Marea noutate a Bacalaureatului 2013: Elevii de la Tehnologic vor avea subiecte diferite fata de celelalte filiere

Marea noutate pe care o aduce bacalaureatul de anul acesta este diferentierea subiectelor pentru elevii de la Tehnologic. Elevii de la filiera Tehnologica - cu cele mai slabe rezultate la BAC in ultimii ani - vor avea subiecte diferite de ale celorlalti elevi la Matematica, Fizica si Chimie. Si la examenul scris de Limba Romana vor avea subiecte diferite, pentru ca 2013 este primul an in care si aceasta proba a fost diferentiata: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala vor avea de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat raman, insa, la fel ca anii trecuti.

Aceasta modificare a fost facut de anul trecut, prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicata decat in urma cu aproape o saptamana, odata cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului.

Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat ca "subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate" si ca a comunicat aceasta modificare, "despre adecvarea subiectelor la programa am vorbit constant si scoala nu cred ca trebuie facuta dupa ureche". Rectorii unor mari universitati au criticat, insa, ministerul Educatiei pentru diferentierea subiectelor fara o modificare a diplomelor de BAC pe care elevii le obtin. Detalii despre acest subiect aici, aici si aici.

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 9 ani - Sesiunea iunie-iulie

  • BAC 2012: 44,3% (inainte de solutionarea contestatiilor promovabilitatea era de 43,04%)
  • BAC 2011: 45,72% (inainte de solutionarea contestatiilor promovabilitatea era de 44,07%)
  • BAC 2010: 69,30%
  • BAC 2009: 81,47%
  • BAC 2008: 78,26%
  • BAC 2007: 82,08%
  • BAC 2006: 80,48%
  • BAC 2005: 84,66%
  • BAC 2004: 84,61%

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 9 ani - sesiunea de toamna

  • BAC 2012 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 25,49%
  • BAC 2011 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 16,8%
  • BAC 2010 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 34,92%
  • BAC 2009 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 72,64%
  • BAC 2008 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 58,93%
  • BAC 2007 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 70,23%
  • BAC 2006 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 54,94%
  • BAC 2005 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 64,86%
  • BAC 2004 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 71,64%

Vezi aici harta promovabilitatii la BAC pe judete, in 2012 si 2011

Anul trecut, 67 de elevi au terminat Bacalaureatul cu nota 10 pe linie. Spre comparatie, in 2011 au reusit aceasta performanta 65 de absolventi de liceu. Lista elevilor de nota 10 aici

Citeste si: