Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat sambata seara, invitat la Digi 24, ca "matricea familiei" este casatoria dintre un barbat si o femeie, insa poate fi de acord cu legiferarea parteneriatelor civile intre persoane de acelasi sex, precizand ca nu sustine adoptiile de catre astfel de cupluri, transmite Mediafax.

Antonescu a sustinut ca, in prima instanta, la nivelul comisiei de revizuire a Constitutiei, a fost adoptat amendamentul prin care este interzisa discriminarea inclusiv pe orientare sexuala, apreciind ca este o decizie "fireasca".

"Asa s-a nascut cealalta propunere de modificare (in cazul definirii familiei - n.red.). In acest context, o serie de colegi au ridicat problema urmatoare: da, suntem de acord ca si orientarea sexuala sa fie trecuta printre criteriile fundamentale pe baza carora sa nu poata fi discriminat cineva in acesta tara, dar nu suntem de acord ca o asemenea prevedere sa fie interpretata in sensul unei solicitari ca ulterior Codul civil, prevederea despre familie, sa ajunga la casatoriile intre persoane de acelasi sexe si dupa aceea la adoptii pentru aceste cupluri", a declarat Antonescu.

El a precizat ca adoptarea articolului privind definirea familiei drept casatoria dintre un barbat si o femeie a fost legata de amendamentul asupra caruia s-a cazut de acord in ceea ce priveste discriminarea.

"Am fost si sunt de acord cu o asemenea varianta pentru cu socotesc intr-adevar ca nu e deloc preocuparea statului si nu trebuie sa stabileasca statul deloc ce orientare si comportament din acest punct de vedere intim, pana la urma, trebuie sa aiba oricare dintre cetateni, dar trebuie sa fie preocuparea statului sa reglementeze, sa protejeze si sa garanteze niste drepturi ale familiei (...) Daca vorbim despre matricea ei, despre baza, despre modelul ei, acela este, daca am ajuns sa discutam si sa trebuiasca sa precizam lucrul acesta, cea bazata pe casatoria intre un barbat si o femeie, din motive de natura biologica pana la motive de natura culturala si istorica", a afirmat Antonescu.

Liderul PNL a precizat ca nu sustine casatorii intre intre persoane de acelasi sex.

"Pot exista, nota bene, cupluri care isi desfasoara viata, care convietuiesc, care impart tot ce au de impartit, de la sentimente pana la bunuri patrimoniale, dar nu in forma familiei, fie ca vorbim de casatoria civila, fie ca vorbim de casatoria religioasa", a mai sustinut presedintele PNL.

Antonescu a mentionat ca parteneriatul civil ar putea fi o solutie, dar acest lucru ar putea fi operate in Codul civil.

Liderul PNL a precizat ca amendamentul a fost propus si sustinut inclusiv de toti parlamentarii PSD din comisia de revizuire a Constitutiei, insa este posibil ca PSD sa ceara reluarea votului asupra amendamentului.

Antonescu a sustinut ca va vota in continuare pentru acest amendament, dar cel mai probabil textul nu va mai intruni votul a doua treimi dintre membrii comisiei si se va ramane la actuala prevedere constitutionala.

Presedintele PNL a precizat ca in situatia in care se va cere legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex va exista o reactie puternica din partea societatii romanesti.

"Atrag insa atentia ca la pasul urmator, deci in momentul in care se va cere legalizarea casatoriei, daca acum Constitutia nu ingradeste acest lucru, legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex, adoptia unor copii de catre aceste cupluri, va exista o reactie puternica, masiva, nu doar din partea BOR - care are obligatia de a face chestiunea asta - dar cred din partea unei bune parti a societatii. Pentru ca una e sa respecti alegerea cuiva in intimitate, si alta este sa-i accepti pretentia de a-ti anula un model de societate si un model de natura cultural si istoric pana la urma tinand de identitatea acestei natiuni", a mai argumentat Antonescu.