Bacalaureatul 2013 incepe luni, cu examenul oral de Limba romana. Mii de absolventi de liceu au refuzat sa se mai inscrie la examenul de la finalul liceului, unii de teama ca nu sunt suficient de bine pregatiti, spun inspectorii scolari judeteni. Pe de alta parte, marea noutate a BAC-ului de anul acesta o reprezinta diferentierea subiectelor pentru elevii de la profilul Tehnologic, care in ultimii doi ani au avut cele mai slabe rezultate. Cei care au picat bacalaureatul de doua ori si s-au inscris din nou vor plati 230 de lei pentru a sustine examenele, iar liceele care vor avea promovabilitate zero scapa de orice sanctiune.

BacalaureatFoto: Agerpres

Calendarul examenului de Bacalaureat 2013 - sesiunea iunie-iulie

10 - 12 iunie Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

12 - 14 iunieEvaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

17 - 21 iunieEvaluarea competentelor digitale - proba D

25 - 28 iunieEvaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

1 iulieLimba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

2 iulieLimba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

3 iulieProba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

(Matematica - pentru profilul real din filiera teoretica, pentru toate profilurile din filiera tehnologica si pentru profilul militar si profilul pedagogic - specializarea invatatori-educatoare, din filiera vocationala / Istorie - pentru profilul umanist din filiera teoretica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celor de la specializarea invatatori-educatoare)

5 iulieProba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

(Fizica, Chimie, Biologie sau Informatica - pentru profilul real din filiera teoretica, pentru profilul tehnic si profilul resurse naturale si protectia mediului din filiera tehnologica si pentru profilul militar din filiera vocationala / Geografie, Filosofie, Logica si argumentare, Economie, Psihologie si, dupa caz, Sociologie - pentru profilul umanist din filiera teoretica, pentru profilul servicii din filiera tehnologica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia profilului militar)

8 iulieAfisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

8 iulieDepunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

9 - 11 iulieRezolvarea contestatiilor

12 iulie Afisarea rezultatelor finale

Mii de absolventi de liceu din acest an nu s-au mai inscris la Bacalaureat

In judetul Arad, doar aproximativ 84% dintre absolventii de liceu din acest an s-au inscris la Bacalaureat. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Arad, Mariana Tocaciu, a declarat ca "acei absolventi care nu s-au inscris pentru a sustine Bacalaureatul in acest an nu se simt pregatiti si se gandesc ca vor incerca sa promoveze examenul la toamna sau in anii urmatori", a explicat aceasta. La recenta simulare a Bacalaureatului, 94% dintre candidatii care s-au prezentat au luat la matematica note sub 5, in vreme ce la romana s-au aflat in aceasta situatie 87% din candidatii prezenti. In acelasi timp, la istorie au promovat testul 50% dintre candidatii prezenti, iar la biologie nu a promovat niciunul dintre candidati, nota cea mai mare fiind 3, potrivit Agerpres. In sesiunea din vara anului trecut, promovabilitatea la nivelul judetului Arad a fost de 40,23%, iar in sesiunea de toamna a fost de 30,57%.

In judetul Neamt, cel putin 351 de absolventi de liceu nu s-au inscris pentru examenul de bacalaureat anul acesta. Si aici, in majoritatea cazurilor motivul a fost faptul ca nu sunt pregatiti sa sustina probele. Inspectorul scolar general judetean, Viorel Stan, a declarat ca exista alti 485 de elevi care au ramas corigenti si care nu s-au putut inscrie la Bacalaureat. In total, in judet vor fi 5.164 de candidati la Bacalaureat, dintre care 836 sunt absolventi ai liceului in seriile anterioare. La simularea examenului de bacalaureat din aceasta primavara, 70,59% dintre cei prezenti nu au reusit sa obtina cel putin media 6.00, necesara obtinerii diplomei de bacalaureat. La examenul de bacalaureat din 2012, procentul celor care au promovat examenul a fost de 47,27%.

In judetul Botosani, peste 1.000 de liceeni din clasele terminale au refuzat sa participe la examenul de bacalaureat, a anuntat seful Inspectoratului Scolar Judetean Brasov, Mihaela Hunca. Din cei peste 4.000 de elevi din clasele terminale din promotia 2013, doar 2.776 s-au inscris pentru prima sesiune din acest an a bacalaureatului. "Din discutiile pe care le-am avut in judet cu elevii, cei care nu doresc sa mearga la invatamantul universitar nu vor sa se prezinte la examenul de bacalaureat. Au spus ca este un stres in plus. Nu-i putem obliga nici sa se inscrie, nici sa nu se inscrie", a afirmat Mihaela Hunca, citata de Agerpres.

In Covasna, aproape 600 de elevi din promotia acestui an nu s-au inscris la bacalaureat, iar in Hunedoara 500 de absolventi de liceu au renuntat sa mai dea Bac-ul.

Marea noutate a Bacalaureatului 2013: Elevii de la Tehnologic vor avea subiecte diferite fata de celelalte filiere

Marea noutate pe care o aduce bacalaureatul de anul acesta este diferentierea subiectelor pentru elevii de la Tehnologic. Elevii de la filiera Tehnologica - cu cele mai slabe rezultate la BAC in ultimii ani - vor avea subiecte diferite de ale celorlalti elevi la Matematica, Fizica si Chimie. Si la examenul scris de Limba Romana vor avea subiecte diferite, pentru ca 2013 este primul an in care si aceasta proba a fost diferentiata: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala vor avea de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat raman, insa, la fel ca anii trecuti.

Aceasta modificare a fost facut de anul trecut, prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicata decat in urma cu aproape o saptamana, odata cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului.

Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat ca "subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate" si ca a comunicat aceasta modificare, "despre adecvarea subiectelor la programa am vorbit constant si scoala nu cred ca trebuie facuta dupa ureche". Rectorii unor mari universitati au criticat, insa, ministerul Educatiei pentru diferentierea subiectelor fara o modificare a diplomelor de BAC pe care elevii le obtin. Detalii despre acest subiect aici, aici si aici.

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 9 ani - Sesiunea iunie-iulie

  • BAC 2012: 44,3% (inainte de solutionarea contestatiilor promovabilitatea era de 43,04%)
  • BAC 2011: 45,72% (inainte de solutionarea contestatiilor promovabilitatea era de 44,07%)
  • BAC 2010: 69,30%
  • BAC 2009: 81,47%
  • BAC 2008: 78,26%
  • BAC 2007: 82,08%
  • BAC 2006: 80,48%
  • BAC 2005: 84,66%
  • BAC 2004: 84,61%

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 9 ani - sesiunea de toamna

  • BAC 2012 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 25,49%
  • BAC 2011 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 16,8%
  • BAC 2010 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 34,92%
  • BAC 2009 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 72,64%
  • BAC 2008 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 58,93%
  • BAC 2007 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 70,23%
  • BAC 2006 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 54,94%
  • BAC 2005 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 64,86%
  • BAC 2004 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 71,64%

Vezi aici harta promovabilitatii la BAC pe judete, in 2012 si 2011

Anul trecut, 67 de elevi au terminat Bacalaureatul cu nota 10 pe linie. Spre comparatie, in 2011 au reusit aceasta performanta 65 de absolventi de liceu. Lista elevilor de nota 10 aici

Liceele cu promovabilitate zero scapa de orice sanctiune

Liceele cu o promovabilitate de sub 15% la Bacalaureat nu vor mai fi sanctionate, anul acesta. Ecaterina Andronescu a semnat la finalul anului trecut un ordin prin care a aprobat metodologia pe baza careia se stabileste reteaua unitatilor de invatamant preuniversitar. Ordinul elimina integral articolul introdus in metodologie in 2011 de Daniel Funeriu si care prevedea urmatoarele: "Unitatile de invatamant de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa". In metodologia promovata de ministrul Ecaterina Andronescu aceasta prevedere este eliminata integral. Detalii pe aceasta tema aici

Candidatii care sustin Bacalaureatul pentru a treia oara platesc 230 de lei

Absolventii de liceu care au picat de doua ori Bacalaureatul vor plati anul acesta pentru sustinerea examenelor de Bacalaureat suma de 230 de lei. In cazul elevilor care au picat de doua ori Bacalaureatul, dar care solicita recunoasterea unor probe promovate in sesiunile anterioare, "stabilirea sumei de plata pentru examenul de bacalaureat se face diferentiat, in functie de numarul probelor pe care le sustine candidatul", informeaza Ministerul Educatiei.

Amintim ca metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat prevede: "Candidatii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe". Tot metodologia statueaza ca taxele de examen se stabilesc anual, pana la data de 1 martie, de catre Ministerul Educatiei. Detalii aici

Victor Ponta: Daca esti hot, trebuie sa pleci din Bacalaureat. Supravegherea sa fie la sange cu camere de luat vederi si profesori

In urma cu doua saptamani, in timpul sedintei de guvern, prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educatiei, Remus Pricopie, sa organizeze cu atentie examenul de bacalaureat. "E foarte important, o spun inca o data, supravegherea: camere de luat vederi, profesori. Aia trebuie sa fie la sange. Deci un elev bine pregatit ia o nota mare, unul mai putin pregatit o nota mica, dar unul care fura trebuie sa dispara din examen", a declarat Victor Ponta.

"Aici nu cred ca exista niciun fel de rabat si niciun fel de diferenta de ceea ce se cere. Poti sa fii mai putin bine pregatit, dar nu poti fi hot. Daca esti hot, trebuie sa pleci din bacalaureat", a continuat premierul. Detalii aici

Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2013

In ciuda tuturor modificarilor, la Bacalaureatul de anul acesta au fost pastrate camerele video in salile de examen. Candidatii care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat in sesiunile organizate incepand cu anul 2003, pot solicita recunoasterea unora dintre probele promovate in anii mentionati.

Candidatii intra in salile de examen in intervalul 7:30 - 8:30, iar la intrare un profesor si un membru al personalului de paza ii cere fiecarui absolvent actul de identitate si verifica daca fotografiile corespund. Acestia nu au voie sa stationeze pe holuri mai mult de 5 - 7 minute, iar cei care au materiale/obiecte nepermise in sala de examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora.

Absolventii de liceu care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari, precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare vor primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele, prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Cadrele didactice care sunt numite in comisiile de bacalaureat nu pot avea sotul/sotia, o ruda sau un afin, de pana la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidatii care participa la examenul de bacalaureat in respectiva sesiune de examen. Presedintele comisiei de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale este directorul sau directorul adjunct al liceului respectiv.

Examenele scrise dureaza 3 ore, iar subiectele de la examenele orale vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10 - 15 minute. La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, elevii pot alege oricare limba moderna studiata in liceu, indiferent daca a fost studiata drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, daca a fost studiata in regim normal, intensiv, bilingv ori daca a fost disciplina obligatorie sau optionala.

Evaluarea competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala se face prin trei tipuri de probe, dupa cum urmeaza:

a) proba scrisa;

b) proba orala;

c) proba de intelegere a unui text audiat;

Absolventilor le este interzisa intrarea in sala de examen cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. "Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu", se arata in metodologie.

La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 - 15 minute. Dupa sustinerea probei, candidatul preda ciorna semnata si biletul de examen.