Biserica Ortodoxa Romana a transmis presedintilor Camerelor o serie de amendamente pentru revizuirea Constitutiei, propunand ca intemeierea familiei sa se faca pe casatoria liber consimtita dintre "un barbat si o femeie" si ca rolul si importanta BOR si a celorlalte culte in istoria Romaniei sa fie recunoscut, potrivit agentiei Mediafax.

BOR propune, astfel, completarea articolului 48 cu prevederi referitoare la rolul familiei pentru "prezentul si viitorul poporului roman", avand urmatorul continut: "Familia, elementul natural al existentei si dezvoltarii societatii, se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor si beneficiaza de sprijin si ocrotire din partea statului si a societatii".

Al doilea amendament propus de BOR prevede completarea articolului 29 cu o prevedere referitoare la recunoasterea rolului si importantei Bisericii Ortodoxe Romane si a celorlalte culte in istoria nationala a Romaniei si in viata societatii romanesti: "Statul roman respecta credinta poporului roman eminamente religios si recunoaste rolul important al Bisericii Ortodoxe Romane si al celorlalte biserici si culte recunoscute in istoria nationala a Romaniei si in viata societatii romanesti. Cultele religioase sunt libere si se organizeaza potrivit statutelor proprii, in conditiile legii".

BOR propune ca articolul 32, care garanteaza libertatea invatamantului religios si il garanteaza inclusiv in scolile de stat, sa fie mentinut nemodificat.

Documentul care contine amendamentele este semnat de PF Daniel si se incheie cu rugamintea adresata presedintilor celor doua Camere de a sustine adoptarea amendamentelor propuse de BOR, in vederea includerii acestor prevederi in Constitutie.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, marti, un amendament propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu, prin care sunt completate in legea fundamentala criteriile pentru care este interzisa discriminarea, inclusiv culoare, orientare sexuala sau trasatura genetica.

Membrii Comisiei au adoptat, cu 18 voturi "pentru" si doua voturi "impotriva", amendamentul depus de Chiuariu, la articolul 4, alineatul 2, astfel: "Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai. Orice discriminare bazata pe sex, culoare, origine etnica sau sociala, trasatura genetica, limba, credinta sau religie, opinii politice sau de alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, avere, nastere, dizabilitati, varsta sau orientare sexuala este interzisa".

In forma actuala a Constitutiei, acest alineat prevede: "Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala".

Deputatul independent Remus Cernea a declarat, marti, ca dupa adoptarea, la proiectul noii Constitutii, a unui amendament care interzice discriminarea bazata pe orientarea sexuala, legile actuale care contin restrictii cu privire la minoritatile sexuale ar urma sa devina caduce si neconstitutionale.