Presedintele ICR, Andrei Marga, a cerut marti comisiilor de cultura si de politica externa a Senatului avizul privind retragerea directorilor Institutului Cultural Roman de la Madrid, Ioana Anghel, si Istanbul, Silvana Rachieru, pentru activitatea "nesatisfacatoare", transmite Agerpres.

Totodata, Marga a mai cerut si avizul celor doua comisii privind retragerea directorilor adjuncti ai acestor institute.

"Anual se face o evaluare a institutelor culturale romanesti din exterior, o evaluare in raport cu criterii pe care le-a stabilit chiar legea si o HG care dateaza din 2004. Este o comisie de evaluare compusa din reprezentanti ai MAE si ai ICR si aceasta comisie a dat acest rezultat: institutele de la Istanbul si Madrid au activat nesatisfacator, ceea ce inseamna ca nu au realizat obiectivele prevazute de lege. Pe cale de consecinta, ICR trebuie sa propuna eliberarea din functie a directorilor si directorilor adjuncti", a spus Marga.

Potrivit acestuia, conducerile celor doua institute au realizat "lucruri marunte" care nu creeaza ceva "durabil" si nu fac vizibil "prestigiul culturii romane".

Un alt motiv invocat de presedintele ICR este si acela ca interactiunea celor doua institute cu mediul local a fost una "modesta".

"Motivul cel mare este rezultat din compararea raportului de activitate prezentat de directorii celor doua institute, compararea acestor rapoarte cu prevederile legale. Acolo s-a facut analiza la comisia respectiva, iar daca este sa fiu mai complet atunci as spune doua lucruri: sunt multe actiuni, dar sunt marunte, care nu creeaza ceva durabil, tinta noastra a institutului, vizibilitatea si prestigiul culturii romane. Al doilea motiv este acela ca interactiunea acestor institute cu mediul cultural local din cele doua capitale este modesta. Nu s-a putut patrunde in sferele culturale mai tari, in sfera universitara, stiintifica, institutiilor culturale din cele doua locuri. Noi aplicam legea si legea spune clar: comisiile reunite trebuie sa dea avizul, noi transmitem. Pentru aceasta procedura nu se va merge in Plenul Parlamentului", a spus Marga.

Intrebat care sunt propunerile pentru directorii celor doua institute, Marga a afirmat ca pentru Madrid va fi propus ca sef al ICR traducatoarea Irina Calin, iar pentru Istanbul turcologul Tasim Gemil.

"Propunerile s-au facut pentru directori, cele pentru directorii adjuncti sunt acum in lucru pentru ca trebuie cautati turcologi pentru Istanbul, trebuie sa cautam hispanici pentru Madrid. Pentru Madrid s-a propus ca director o foarte cunoscuta traducatoare, Irina Calin, care din cate stiu a lucrat sau lucreaza la Radio, iar pentru Istanbul a fost propus cel mai important turcolog, Tasim Gemil, care a fost si ambasador si are o foarte buna conexiune cu cercurile culturale puternice din Istanbul si Ankara", a spus Marga.