Guvernul Ungariei a schimbat regulile cetateniei astfel incat ungurii din afara granitelor tarii, precum cei din Romania, Serbia si Ucraina, au drept de vot, masura care ii acorda premierului Viktor Orban un avantaj ce l-ar putea mentine la putere, scrie Reuters.

Aproape 500.000 de unguri din diaspora au aplicat pentru cetatenie incepand de la lansarea unei proceduri simplificate de acordare a cetateniei, in ianuarie 2011, si pana in prezent.

Parlamentul ungar a decis, in mai 2010, ca cetatenia ungara sa poata fi acordata printr-o procedura rapida persoanelor sau urmasilor celor care au avut cetatenie ungara pana in anul 1920 sau intre 1938 si 1945.

Vorbirea fluenta a limbii maghiare este o conditie, insa nu sunt necesare rezidenta pe teritoriul Ungariei sau un examen despre Constitutie.

Acestia vor putea lua parte la votul parlamentar de anul viitor. Sustinatorii Fidesz-ului lui Orban, acuzat de UE de subminarea democratiei, spun ca nu au adoptat aceasta masura in scopuri politice, ci pentru a reuni comunitatea ungurilor, motiv pentru care Orban beneficiaza, in randul maghiarilor din Romania, de o super popularitate, noteaza Reuters.

Analistii politici afirma ca votul comunitatii din afara tarii va fi crucial in cazul in care alegerile vor fi la limita.

Agentia, care semneaza materialul din Miercurea Ciuc, scrie ca nivelul sustinerii de care beneficiaza Orban si Fidesz aici este zdrobitor, amintind de conflictul pe tema steagului secuiesc si de momentul in care ministrul de externe roman a amenintat cu expulzarea ambasadorul ungar.

Potrivit statisticilor guvernului de la Budapesta, din cele peste 420.000 de cereri de cetatenie, circa 300.000 erau din partea unor cetateni romani. Mai multi etnici maghiari din Miercurea-Ciuc au declarat ca atunci cand au depus juramantul de cetatenie au primit scrisori din partea lui Orban. Unul dintre acestia a spus ca in scrisoare i se amintea sa voteze la alegeri.

Intr-o astfel de scrisoare apare mesajul: "Ne putem organiza, putem din nou sa guvernam Ungaria impreuna si putem cu totii sa avem un cuvant de spus cu privire la viitorul natiunii".

Pana la alegerile din 2014, guvernul de la Budapesta etimeaza ca circa 500.000 de unguri, echivalentul a 5% din populatia Ungariei, vor fi primti cetatenie. Cei mai multi sunt din Romania, Serbia, Ucraina si SUA.

Conform celor mai recente sondaje, Fidesz este favorit, in fata unei opozitii divizate.