Romania devine, din ce in ce mai mult, o tinta explicita a amenintarii teroriste, a afirmat, joi, la Bookfest, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, citat de Agerpres.

"Diversi factori au facut din aceasta amenintare o amenintare in crestere. Factori referitori la circulatia persoanelor, la circuitele financiare internationale, la modul in care Romania se implica in anumite actiuni internationale o fac, din ce in ce mai mult, nu doar o tinta generica, ci o tina explicita", a spus Maior, la lansarea unor lucrari aparute sub coordonarea sa la Editura RAO.

El a mentionat ca 'la nivelul serviciului si in colaborare cu alte institutii, SRI incearca sa tina departe de granitele tarii acest fenomen'.

"Si cum alte state foarte puternice, cu servicii de informatii puternice si cu sisteme de securitate bine puse la punct nu au scapat de acest fenomen, nu trebuie sa fim niciun moment lipsiti de vigilenta", a afirmat directorul SRI.

Raspunzand unei intrebari referitoare la recentele expulzari ale unor cetateni pe motive legate de terorism, George Maior a fost de parere ca decizia a fost corecta.

"Eu cred ca e bine sa procedam asa intr-un regim preventiv, exista si o anumita latura critica asupra acestor lucruri, in sensul ca adesea am auzit 'De ce nu sunt trimisi in justitie?'. Fiti siguri ca justitia este transnationala si internationala in aceste cazuri, iar pentru teritoriul Romaniei este mai bine sa procedam asa. Vedeti bine ce s-a intamplat in Marea Britanie, in Franta, in Bulgaria recent", a subliniat seful SRI.

El a subliniat ca actiunea SRI, "chiar daca este facuta in acest registru, este buna pentru securitatea nationala".

Doi cetateni de origine araba au fost declarati recent indezirabili de Curtea de Apel Bucuresti dupa ce acestia au fost monitorizati mai bine de doi ani de ofiterii SRI, fiind acuzati ca promovau idei, atat in mediul relational cat si in spatiul virtual, care sustin intoleranta religioasa si 'necesitatea si legitimitatea eliminarii dusmanilor religiei musulmane, tinta predilecta a retoricii fiind statele occidentale, inclusiv Romania'.

Potrivit lui Sorin Sava, purtator de cuvant al SRI, cetatenii straini au fost implicati in activitati de sprijin in favoarea unor grupari de orientare jihadista care actioneaza in Orientul Mijlociu.