Premierul Victor Ponta a declarat joi ca Guvernul a primit punctul de vedere al Comisiei Europene privind proiectul de lege pentru Parteneriatul Public-Privat. Propunerea de lege urmeaza sa fie discutata in Guvern si trimisa la Parlament pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare.

Intrebat in ce stadiu este legea Parteneriatului Public-Privat, premierul Victor Ponta a declarat: "Avem punctul de vedere al Comisiei Europene, il vom aduce in dezbaterea Guvernului si il trimitem la Parlament pana la sfarsitul acestei sesiuni".

"Parlamentul, dupa cum ati vazut, cel putin in aceasta prima sesiune, a fost eficient, majoritatile au functionat si s-au adoptat legile, insa nu pot sa va spun eu exact in cate zile va trece prin cele 2 camere. De altfel, fiind o lege importanta, nici nu trebuie trecuta intr-o zi-doua, trebuie dezbatuta si trebuie indreptata daca e ceva ce noua la Guvern ne-a scapat, tocmai acesta este rolul Parlamentului, de a dezbate si de a indrepta eventuale lucruri pe care nu le-am gandit noi suficient de bine", a adaugat Ponta, dupa participarea la bilantul Consiliului Concurentei.

Proiectul de lege pentru Parteneriatului Public-Privat (PPP) a fost propus de Ministerul proiectelor de infrastructura condus de Dan Sova.

Proiectul noii legi nu prevede posibilitatea atribuirii contractelor prin licitatii, ci doar printr-o singura procedura: dialogul competitiv intre stat si investitorii privati interesati de proiect. Dialogul competitiv este o procedura contestata, care privilegiaza arbitrariul in dauna criteriilor cuantificabile. Proiectul prevede publicarea anunturilor privind procedurile de PPP in sistemul electronic de achizitii publice, insa nu prezinta aspecte exacte, cum ar fi ce tipuri de lucrari ar putea fi realizate prin PPP, mentionand ca detaliile vor fi cuprinse in normele de aplicare a noii legi ce vor fi publicate mai tarziu.

Potrivit unor surse avizate consultate de HotNews.ro, proiectul prezinta mai multe vulnerabilitati, printre care posibilitatea ca o companie cu capital de stat (romanesc sau strain) sa participe la proceduri drept "partener privat" si, pe fondul ajutoarelor de stat primite de-a lungul timpului, sa intre in cursa cu o "oferta de pret neobisnuit de scazuta" prin care sa distorsioneze competitia.

O alta posibila problema ce poate determina aparitia unor practici abuzive din partea statului in cadrul PPP-ului il reprezinta posibilitatea de modificare sau denuntare unilaterala a cotractului de catre statul roman "din motive exceptionale legate de interesul national sau local".