Guvernul a adoptat miercuri Ordonanta de Urgenta prin care se plafoneaza salariile conducerii companiilor de stat, care vor putea fi de cel mult sase ori mai mari fata de venitul mediu brut dintr-o ramura, a anuntat miercuri ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, citat de Agerpres. Masura a fost insa acompaniata de o eroare de comunicare, in conditiile in care biroul de presa a prezentat o lista cu asa-zisele salarii enorme ale directorilor companiilor de stat, care de fapt erau propuneri sau fonduri de salarii pentru intreaga conducere executiva.

Victor PontaFoto: HotNews / DP

Dupa ce ministrul delegat a anuntat aprobarea masurii, in sedinta de guvern, biroul de presa al Executivului a prezentat, intr-un comunicat publicat in cursul serii, indemnizatiile pe care acesti manageri le-ar incasa lunar.

Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro ca acest tabel contine o serie de date eronate, in sensul in care in unele cazuri nu este vorba de salariul directorului, ci de fapt fondul de salarii pentru conducerea executiva, membrii CA si reprezentantii in AGA.

In plus, mai multe dintre sumele prezentate in tabel sunt propuneri de bugetare si nu valorile aprobate definitiv.

Spre exemplu, la Imprimeria Romana, cei 8.500 euro prezentati in comunicatul Guvernului ca fiind indemnizatia lunara a managerului se impart intre conducerea executiva, membrii Consiliului de Administratie si reprezentantii in AGA, iar la Loterie salariul directorului general este la nivelul unui secretar de stat, circa 4.000 de lei. Tot la Loterie salariile membrilor CA sunt 20% din salariul directorului.

UPDATE 1:In jurul orei 20.30, premierul Victor Ponta intervine telefonic la postul de televiziune Romania TV si sustine ca nu stie "ce a ajuns la presa" referitor la indemnizatiile directorilor din companii de stat, date transmise chiar de Guvern, si afirma ca in sedinta Cabinetului a fost discutat un tabel care includea de fapt sume propuse pentru bugetul pe acest an in firme de stat.

"Nu stiu exact ce a ajuns la dumneavoastra, azi ministrului Bugetului a prezentat propunerile pentru bugetele pe 2013, iar aceasta era o analiza din sumele propuse pentru a fi prevazute in bugetul pe 2013. Eu recunosc ca am cerut o situatie - poate nu suta la suta exacta sau poate erau doar propuneri - pentru sa fusesem informat ca la Nuclearelectrica astazi trebuia sa aiba loc o sedinta a consiliului de administratie unde se propusesera niste salarii de 14.000 euro si mi s-a parut absolut incorect", a spus Ponta la RTV, citat de Mediafax.

Masura fusese anuntata in cursul diminetii de premierul Victor Ponta: "Daca guvernul o va adopta, prin aceasta reglementare, aplicata in Polonia si acceptata la nivel european, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale conducerii executive la de sase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectiva", a spus primul ministru Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern.

El a precizat ca aceasta ordonanta de urgenta este inspirata dintr-un model aplicat in Polonia si care a fost agreat de executivul european.

Victor Ponta a aratat ca exista salarii la stat de 8.000 - 11.000 de euro, iar "cei mai amarati au 6.000 euro".

Premierul a adaugat ca "orice ce se plateste in plus se plateste in functie de indeplinirea indicatorilor de performanta".