Cel putin unul dintre cele sase tablouri furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam ar fi fost ars in casa mamei lui Radu Dogaru, in urma expertizei cenusii ridicate la perchezitii din locuinta acesteia fiind gasite urme de la pictura, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Tablou din seria Waterloo Bridge, Claude MonetFoto: Wikipaintings

Sursele citate au declarat ca in urma expertizei facute la laboratorul de specialitate al Muzeului National de Arta s-au gasite urme de vopsea de la o pictura care ar avea o vechime de aproximativ un secol si jumatate, precum si tinte metalice.

Potrivit acelorasi surse, nu se poate spune cu certitudine daca urmele de vopsea gasite in cenusa provin de la un tablou sau de la o rama.

UPDATE1 Avocata unuia dintre suspecti, Maria Vasi, a facut apel la prudenta, precizand ca este vorba de un raport preliminar. Ea a recunoscut "identificarea unor pelicule de vopsea" dar a sustinut care "exista identificate si alte urme care sub nicio forma nu pot duce la concluzia ca au fost arse tablourile".

"Va rog sa manifestati prudenta in modul in care transmiteti informatia", le-a ceruta ea ziaristilor, subliniind ca "mai credibila decat orice alta varianta este existenta tablourilor".

UPDATE Reprezentanti ai Biroului de presa al DIICOT au declarat, miercuri, ca cenusa si alte probe ridicate la perchezitiile facute in casa mamei lui Radu Dogaru, unul dintre cei arestati in cazul furtului de tablouri din Olanda, au fost trimise recent la experti, iar institutia nu a primit rezultatele.

Gabriela Neagu, de la Biroul de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a declarat ca institutia nu a primit pana la aceasta data rezultatele expertizei cerute recent de catre procurorii care fac urmarirea penala in dosarul privind furtul tablourilor din muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Neagu a precizat ca probele au fost trimise laboratorului de specialitate din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei de mai putin de o luna, iar expertiza nu avea cum sa fie finalizata intr-un timp atat de scurt.

Potrivit Gabrielei Neagu, informatia potrivit careia expertiza ar fi fost finalizata si rezultatul ei indica faptul ca cel putin un tablou din cele furate din Olanda ar fi fost arse in Romania este falsa.

Mediafax relata luni, citand surse judiciare, ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus expertizarea, la un laborator de specialitate al Muzeului National de Arta, a cenusii ridicate in urma perchezitiilor din casa mamei lui Radu Dogaru, pentru a afla daca femeia a ars tablourile furate din Olanda.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT care se ocupa de acest caz au trimis cenusa ridicata din soba mamei lui Radu Dogaru - unul dintre presupusi hoti ai tablourilor - la un laborator de expertiza in materie de pictura care functioneaza in cadrul Muzeului National de Arta.

Procurorii au cerut expertilor in domeniu sa analizeze compozitia chimica si structurala a cenusii si sa spuna daca, pe baza rezultatelor, se poate dovedi ca aceasta contine urme de uleiuri specifice, cerneluri sau vopseluri de pictura.

Aceleasi surse au precizat ca Olanda va transmite procurorilor DIICOT, in curand, prin comisie rogatorie, documentatia judiciar penala in cazul acestui furt de tablouri.

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Trei dintre suspecti - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, iar in 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru au fost arestati pentru modul organizat in care au actionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat strain si pentru marimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arata instanta Judecatoriei Sectorului 5, in motivarea deciziei.

Suspectii voiau sa dea foc tablourilor, din cauza situatiei generate, au spus reprezentantii DIICOT, precizand ca exista o interceptare in acest sens. In fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, care a judecat recursul celor trei, procurorul DIICOT a aratat ca Radu Dogaru a afirmat intr-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui sa le ardem".

In acest caz a fost retinut si asistentul creatorului de moda Catalin Botezatu, Petre Condrat, pentru tainuirea unui bun provenit dintr-o infractiune. Condrat a fost eliberat in 29 ianuarie din arestul Politiei Capitalei, dupa ce a dat declaratii procurorilor DIICOT.

Seful Politiei Romane, Petre Toba, a declarat ca are certitudinea ca, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost in Romania.

Surse judiciare au declarat anterior ca tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele in care se aflau si tinute o perioada in localitatea Macin din judetul Tulcea, "in pungi de un leu", iar cand au vrut sa le vanda, hotii nu au stiut ce pret sa ceara pe ele.

La 15 martie, Judecatoria Sectorului 5 a emis un mandat de arestare preventiva in lipsa, pentru 30 de zile de la momentul capturarii, pe numele celui de-al patrulea suspect vizat in ancheta.

Procurorii din Koln sustin ca suspectul, in varsta de 46 de ani, incerca sa santajeze Fundatia Triton, care detinea sase dintre tabourile furate. Fundatia imprumutase tablourile Muzeului Kunsthal pentru o expozitie.

Anchetatorii romani din acest caz au stabilit ca tablourile ar fi fost duse dupa furt in locuinta din Rotterdam a Natasei Timofei, in varsta de 19 ani, originara din Macin. Tot acolo ar fi fost decupate si scoase din rame panzele furate, au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate anchetei.

Natasa Timofei era iubita lui Radu Dogaru in perioada planuirii si comiterii infractiunii. Pentru a face legatura intre romanca si furtul de tablouri, anchetatorii olandezi au vizionat zeci de ore de inregistrari ale camerelor de supraveghere, au precizat surse apropiate anchetei.

Timofei a fost arestata in Olanda, fiind audiata in legatura cu furtul tablourilor de catre doi ofiteri ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si de un procuror de la DIICOT.

In acelasi dosar a fost arestata si mama lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce anchetatorii au gasit, in urma unor perchezitii in localitatea tulceana Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspectilor in cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, patru arme de vanatoare.

In 5 martie, procurorii DIICOT si politistii au descins si in localitatea Macin, judetul Tulcea, unde au facut perchezitii la casa tinerei arestate in Olanda si la alte locuinte, fiind cautate probe pentru gasirea tablourilor furate.

In Macin au domiciliul Alexandru Bitu si Eugen Darie, in timp ce al treilea suspect din dosarul furtului de tablouri, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de langa Macin.