Tribunalul Bihor a condamnat-o marti pe Maria Schutz in dosarul serelor din Codlea si Oradea la o pedeapsa de 12 ani de inchisoare in regim de detentie si interzicerea drepturilor electorale si civile pe o durata de patru ani dupa executarea pedepsei principale, fiind obligata la plata unor despagubiri civile de aproape 20 de milioane de lei, anunta Agerpres.

Potrivit extrasului din minuta pronuntata marti, in aceeasi cauza au mai primit sentinte:

  • Corneliu Popa, fost director general al Agentiei Domeniilor Statului, condamnat la 10 ani de inchisoare in regim de detentie si tot pe o durata de patru ani interzicerea drepturilor respective
  • Mihai Ciobanu, fost director al Directiei Urmarire Contracte din cadrul Agentiei Domeniilor Statului, o pedeapsa tot de 10 de ani inchisoare in regim de detentie si interzicerea drepturilor pentru patru ani
  • Ion Dascalu, asociat la S.C. Sere Codlea S.A., 2 ani de inchisoare in regim de detentie.

Decizia Tribunalului Bihor nu este definitiva, iar inculpatii pot face apel in 10 zile de la pronuntare.

Inculpatii Corneliu Popa, Mihai Ciobanu si Maria Schutz in solidar, aceasta din urma in solidar cu Societatea Agricola Worldser Tuglui, sunt obligati la plata sumei de peste 3,1 milioane de dolari, din care 2 milioane de dolari reprezinta valoarea investitiilor nerealizate de Societatea Agricola Worldser Tuglui si peste 795.000 de dolari reprezinta valoarea penalitatilor aferente, in favoarea partii civile Agentia Domeniilor Statului cu titlu de despagubiri civile.

Tot cei trei in solidar, dar Maria Schutz in solidar Asociatia Agricola Agro 2001 Tuglui, sunt obligati la plata sumei de peste 6 milioane de lei si peste 1,3 milioane de euro (rate, dobanzi si penalitati) in favoarea partii civile Agentia Domeniilor Statului cu titlu de despagubiri civile.

Maria Schutz mai este obligata la plata unor despagubiri civile catre SC Electrocentrale SA Oradea, ANAF - Directia Generala a Finantelor Publice Brasov, Directia pentru Agricultura Judeteana Brasov.

Tribunalul Bihor a dispus restabilirea situatiei anterioare datei de 29 septembrie 2000 pentru SC Sere Codlea SA Brasov si datei de 10 octombrie 2002 pentru SC Orser SA Oradea, sens in care a dispus anularea tuturor contractelor de vanzare-cumparare prin care au fost instrainate toate activele celor doua societati comerciale.

Tribunalul Bihor mentine masura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, dar si a actiunilor detinute la mai multe societati de investitii, apartinand inculpatei Maria Schutz, pana la concurenta sumei de peste 19,9 milioane de lei. De asemenea, instanta mentine masura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, conturi, actiuni apartinand inculpatului Popa Corneliu, pana la concurenta sumei de peste 18,6 milioane de lei.

Maria Schutz, alaturi de alti inculpati, a fost trimisa in judecata in 2007 pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si bancruta frauduloasa in forma continuata, pentru ca nu si-a respectat angajamentele luate la achizitia Serelor Codlea si Orser din Oradea. In acest caz s-a creat un prejudiciu Agentiei Domeniilor Statului de peste 5 milioane de euro. Maria Schutz nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investitiile asumate prin contracte si a raportat mai multe date si investitii fictive.

Potrivit unor stenograme publicate de Hotnews.ro, Mircea Geoana ar fi intermediat in 2006 o intalnire intre Maria Schutz, pe atunci cercetata penal si vicepresedinte PSD Dolj, si senatorul PSD Catalin Voicu. Mircea Geoana a negat atunci informatiile.

Ce spune Catalin Voicu, potrivit stenogramelor din 2009:

"Baga-mi-as p.... in Geoana si cu toti americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Suprema, ca multi au dosare. Si cu toate golancile, cu seful organizatiei PSD de la Dolj. Suta aia cu serele, cu tot...Pai, sefa doamna Cristea de la Dambovita, la fel si nu-ti mai dau nume, ca nu-i frumos. Multi! Dom'ne, i-am rezolvat pe toti, dom'ne, ca unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puscarie, altii le-a dat 10 ani, unul dintre avocati zice: "Dom'ne, nu-i e rusine, dom'ne?" "Dom'ne, zic, asta a fost!" (...) Voicu Catalin: ...asta, sa ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, s-atunci .....se duce la negociere, vreau Internele. Daca nu ma duc la Interne, da....Mazare Alexandru: Eu am vorbit cu Radu..."

Maria Schutz a candidat pentru un post de senator de Dolj la alegerile parlamentare din 2012 din partea PP-DD.