Ordinul ministrului Sanatatii privind achizitiile centralizate a fost publicat marti in Monitorul Oficial Nr. 304. Pe lista se regasesc medicamentele, materialele sanitare, echipamentele medicale, echipamentele de protectie, serviciile, combustibilii si lubrifiantii pentru parcul auto pentru care Ministerul Sanatatii va organiza proceduri de achizitie centralizate, la nivel national.

Printre echipamentele medicale si materialele sanitare de pe lista mentionam: computere-tomograf, aparate de ventilatie, defibrilatoare, aparate de radiologie, incubatoare pentru nou-nascuti, electrocardiografe, dar si seringi, catetere, sonde, stenturi, canule, truse pentru traheostomie, truse de intubatie, comprese sterile, manusi de examinare si manusi sterile.

Totodata, Ministerul Sanatatii va achizitiona combustibili auto, lubrifianti pentru parcul auto dar si servicii de asigurare auto tip CASCO, serviciile de intretinere, reparatii si furnizare anvelope pentru ambulante, si serviciile de intretinere e aparaturii pentru ambulante, terapie intensiva si UPU (unitati primiri-urgente).

Ultima parte a listei prevede medicamentele pe care le va achizitiona ministerul. Printre acestea se regasesc si medicamente care se achizitioneaza pentru programul de hemofilie si pentru subprogramele de tratament al bolnavilor cu tuberculoza si cel de tratament si monitorizare a persoanelor cu infectie HIV/SIDA.

Raed Arafat a anuntat inca din noiembrie 2012, cand se afla la conducerea Ministerului Sanatatii, ca achizitiile pe termen lung de materiale, aparatura, medicamente scumpe si dar si de materiale ieftine, dar in cantitate mare, vor fi facute de Ministerul Sanatatii, care va deveni unitate centrala de achizitii pentru sistemul sanitar.

"Pentru achizitiile de aparate si materiale de volum mare sau (medicamente, n.r.) specifice scumpe pe programele Ministerului Sanatatii intra hotarare de Guvern, care va stabili ca Ministerul Sanatatii este unitate de achizitie centrala pentru sistemul sanitar si care achizitioneaza pe acordul cadru, pe durata mai lunga, materialele, aparatura, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finantare din fonduri publice, atat pentru spitalele MS, cat si pentru cele descentralizate", a spus ministrul Sanatatii, Raed Arafat.

Arafat a explicat ulterior ca prin modificare procedurii de achizitie se spera diminuarea substantiala a costurilor si un control mai bun asupra consumului, precizand ca materialele ieftine la care face referire sunt cele de tipul manusilor sau al sondele nazale ale caror preturi de achizitie pot fi si de 60 de ori mai mari la anumite unitati.