Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a confirmat, marti dimineata, ca un cont al institutiei pe care o conduce este in prezent blocat. "Nu conturile ministerului sunt blocate. Un singur cont - cel de la BCR - in rest, toate conturile prin care se deruleaza banii ministerului sunt la Trezoreria statului, care nu se poate bloca. Corect, asta trebuie sa spunem: un singur cont al ministerului este blocat de executorul judecatoresc pentru o sentinta pusa in executare, pentru ca din 2009 - 2010 nu s-au facut platile aferente unui contract", a explicat Nicolaescu, intr-o interventie telefonica la Digi 24, potrivit Agerpres.

El a precizat ca din acel cont se faceau plati comerciale obisnuite, curente, cum ar fi cumpararea de rechizite. "Si acel cont se alimenteaza din Trezorerie numai cand avem astfel de operatiuni de efectuat. In acest moment, din cate stiu eu, sunt cativa lei in acel cont, deci nu este un pericol, sa spunem, pentru fondurile Sanatatii", a aratat ministrul.

Explicatiile ministrului Sanatatii vin dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora conturile Ministerului ar fi fost blocate.

Ministerul Sanatatii a precizat ulterior, intr-un comunicat de presa, ca pacientii nu sunt afectati de decizia instantei judecatoresti privind blocarea contului de la BCR: "In prezent, Ministerul Sanatatii are blocat un singur cont, cel de la Banca Comerciala Romana, prin care se fac anumite plati pentru deplasarile in strainatate ale personalului MS, achitarea carburantului pentru masinile care deservesc ministerul si alte facturi minore. Ca urmare, informatia aparuta privind blocarea fondurilor Sanatatii sau ale ministerului este neconforma cu realitatea. Activitatile ministerului se realizeaza in principal prin Trezorerie, iar acest cont nu se poate bloca. Ca urmare, pacientii nu sunt afectati de aceasta decizie a instantelor judecatoresti. De asemenea, precizam ca unitatile spitalicesti au contracte de finantare cu casele de asigurari de sanatate, ca urmare nici aceste unitati nu sunt afectate", se arata in comunicat.

Sursa citata mentioneaza ca firma care a cerut in instanta recuperarea unor datorii de la Ministerul Sanatatii a avut contract cu MS pentru realizarea unor servicii de ghiduri arhitecturale si ingineresti cu finalizare. "In 2009 si 2010, dupa ce au fost primite, conducerile Ministerului Sanatatii din acei ani nu au platit, iar firma a actionat institutia in instanta, iar acum a cerut executarea silita. In prezent, reprezentantii Ministerului Sanatatii poarta negocieri cu firma pentru micsorarea sumei de plata, mai precis pentru reducerea unor penalitati", se precizeaza in comunicat.