Jandarmii montani au intervenit, duminica, pentru salvarea a trei turisti polonezi care se aflau cu motocicletele pe Transalpina (DN 67 C), desi circulatia in zona este inchisa, si care au fost surprinsi de o ninsoare puternica, anunta Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Gorj, Alin Ivan, un turist de la Ranca a sunat la 112 si a anuntat ca trei turisti aflati pe motociclete inmatriculate in Polonia s-au aventurat pe sosea dincolo de zona deschisa circulatiei. Dupa cateva minute, la 112 s-a primit un alt apel, un cetatean strain spunand doar "motor blocked", fara sa precizeze unde se afla sau care este problema cu care se confrunta.

Echipajul de jandarmi montani a urcat si i-a recuperat pe cei trei polonezi, care fusesera surprinsi de o ninsoare puternica si nu mai puteau inainta. Cei trei turisti, cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani, au fost coborati in statiune fara sa le fie aduse si motocicletele, pe care le-au abandonat pe munte. Acestea ar urma sa fie recuperate pe cont propriu in perioada urmatoare, imediat ce vremea se va imbunatati, polonezii declarandu-se multumiti ca au fost salvati.

In urma cu doua saptamani, noua turisti romani, printre care si doi copii, au fost salvati de politisti si jandarmi tot dupa ce s-au aventurat pe Transalpina, pe portiunea de sosea care este inchisa circulatiei, respectiv de la Ranca la Sebes.

Traficul pe Transalpina ar fi trebuit redeschis in 15 mai, insa circulatia ramane interzisa din cauza zapezii, care in unele zone depaseste un metru.

Transalpina face legatura intre localitatea Novaci din judetul Gorj, trece prin statiunea Ranca si ajunge la Sebes, in judetul Alba. O mare parte din drum a fost modernizat in ultimii ani, dar sectorul cuprins intre Ranca si Sebes este santier, nefiind predat Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi.

Firma care s-a ocupat de lucrari este Romstrade, a omului de afaceri Nelu Iordache, arestat preventiv pentru fapte de coruptie. Muncitorii acestei firme nu au instalat semne de circulatie si nici parapete de protectie pe marginea soselei. Lucrarile ar fi trebuit finalizate pana anul trecut, termenul fiind insa amanat din lipsa de fonduri.