Consilierul prezidential Iulian Chifu sustine ca Romania nu poate avea si adjunctul secretarului general al NATO si postul de secretar general, el aratand totodata ca zvonul privind desemnarea lui Traian Basescu in acest post risca sa pericliteze numirea lui Sorin Ducaru, transmite Mediafax.

"Si nu se mai termina. Referirile la 'un roman' ca Secretar General al NATO. Nici acum, cand Sorin Ducaru a fost desemnat pentru un mandat de 3 ani assistent Secretary General, adica adjunct. Cum si-ar putea imagina cineva ca Romania ar putea avea si asistentul SG, si Secretarul General al NATO care are 28 de state membre?", a afirmat Iulian Chifu intr-o postare pe Facebook.

Consilierul sustine si ca lansarea zvonului original ce-l viza pe Traian Basescu risca sa pericliteze obtinerea de catre Romania a postului de asistent SG din ratiuni de imagine si politica interna.

"Daca Presedintele pleca in 15 luni la NATO, nu mai inseamna nimic in politica romaneasca, deci constructia legata de Fundatia Miscarea Populara si interesul aratat de populatie, respectiv sustinerea publica ar fi inutile", adauga Iulian Chifu.

In opinia sa, este si "cea mai mare impolitete" sa-l intrebi pe cineva in functie (inca vreo 15 luni) cine ii va succeda. "Ca si cum activitatea sa nu mai conteaza, nu a contat, si e asteptat deja succesorul sau", considera Chifu, care apreciaza ca intrebarile obsesive nu vin de la media, pentru ca prea erau "servite".

"Politica damboviteana de nivel scazut, cu vagi urme de politica de partid, care risca sa ne decredibilizeze ca tara si sa ne afecteze obiective nationale", mai scrie consilierul prezidential pe Facebook.

"Stirea era ca avem assistent Secretary General al NATO roman, pe ambasadorul Sorin Ducaru! (Felicitari Sorin!) O stire eminamente pozitiva si un efort la care au contribuit autoritatile romane. Stirea ramasa in spatiul public este intrebarea daca viitorul Secretar General de peste 15 luni va fi un roman, cu insinuarea Presedintelui Basescu ca nume, demers parte a unor manevre de politica interna. Sa le mai comparam???", mai scrie Chifu.

Anders Fogh Rasmussen, actual secretar general al NATO, a fost intrebat, la declaratia de presa de vineri sustinuta dupa intalnirea de la Cotroceni cu presedintele Romaniei, daca este de parere ca succesorul sau la conducerea Aliantei poate fi un roman. Presedintele Basescu a intervenit, tinand sa spuna ca Romania nu a declansat proceduri diplomatice sau de alta natura in acest sens, mentionand ca actualul detinator al functiei mai are un an si jumatate de mandat.

De asemenea, intrebat despre numele vehiculate ca fiind posibilul candidat al Romaniei pentru aceasta pozitie, cele ale presedintele Traian Basescu si fostului ministru de Externe Mircea Geoana, Rasmussen a reiterat ca nu va comenta asupra numelor.

Presedintele Traian Basescu i-a multumit lui Rasmussen pentru desemnarea in aceasta saptamana a lui Sorin Ducaru, seful misiunii Romaniei la NATO, sa ocupe functia de adjunct al secretarului general din octombrie anul acesta, seful statului aratand ca aceasta este cea mai inalta functie detinuta de un roman la NATO.

Purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu, a declarat, joi, ca in istoria NATO au mai fost cazuri in care atat secretarul general al Aliantei, cat si adjunctul acestuia au fost de aceeasi nationalitate.

"Au fost exemple in care adjunctul secretarului general, precum si secretarul general numit in urma unei decizii politice consensuale la nivelul statelor membre au avut aceeasi nationalitate", a spus Predescu joi, intr-o conferinta de presa, intrebata daca mai este de actualitate ocuparea functiei de secretar de general al Aliantei de catre un roman dupa anuntul de miercuri privind obtinerea functiei de adjunct al secretarului general de catre ambasadorul Sorin Ducaru, seful misiunii Romaniei pe langa NATO.