O operatie care a presupus indepartarea unei tumori aparute la articulatia cotului si montarea unei proteze a fost realizata, in premiera nationala, la Spitalul Judetean din Timisoara, in prezenta unui medic din Israel, pacienta fiind o tanara de 29 de ani din Petrosani, anunta Mediafax. Medicul Gheorghe Noditi, seful Sectiei de Chirurgie Plastica si Reparatorie a Spitalului Judetean din Timisoara, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca o echipa de specialisti ai sectiei a realizat, cu sprijinul unui medic din Israel, o operatie in premiera pentru Romania.

"Este vorba despre o tumora care s-a dezvoltat la nivelul articulatiei cotului, care a pornit de la membrana ce intareste aceasta articulatie si care, la un moment dat, a blocat cotul intr-o pozitie de 90 de grade. Initial s-a crezut ca este un diagnostic benign, dar la Spitalul din Petrosani au facut o biopsie si surpriza a aparut in timpul interventiei, cand si-au dat seama ca, de fapt, este vorba de o tumora. Recomandarea era sa scoatem tumora, dar noi am fost putin sceptici, pentru ca nu puteam sa scoatem o tumora in totalitate si sa avem si siguranta. Atunci ne-am gandit ca, fiind in jurul articulatiei cotului, sa consultam pe cineva cu experienta in chirurgia oncologica ortopedica. L-am abordat pe profesorul Ervin Sucher din Israel si dansul a studiat cazul. Corespondenta a fost pe e-mail. Dupa o perioada foarte lunga pentru noi, aproximativ zece zile, ne-a trimis un mail foarte scurt ᅡcred ca se poateᅡ si in momentul acela a inceput colaborarea cu dansul (...) Operatia este o premiera pentru Romania", a explicat medicul Gheorghe Noditi.

Potrivit acestuia, operatia a constat in indepartarea tumorii, indreptarea articulatiei cotului si montarea unei proteze.

Pacienta de 29 de ani, Alina Temereanca, a afirmat, in aceeasi conferinta de presa, ca medicii i-au spus, in prima faza, ca bratul drept i-ar putea fi amputat: "Am fost diagnosticata in urma unei alte operatii, a fost o urgenta. Mana dreapta ma durea de cinci ani, nu puteam s-o indrept. Din cate am inteles eu, tipul asta de cancer pe care l-am avut ar fi ceva mai rar. Era complicat si de aceea am avut nevoie de domnul doctor Ervin Sucher. Medicii din Petrosani mi-au zis ca am hematom si de aceea m-au operat. M-au trimis apoi aici, in Timisoara. Au zis ca am nevoie de un chirurg plastician, pentru ca tumora era bagata printre muschi. Cei de la Petrosani nu mi-au spus ca ar fi cazul de amputatie, aici am aflat ca se putea ajunge la acest lucru", a povestit Alina Temereanca.

Femeia a mai spus ca pentru aceasta operatie avea nevoie de suma de 5.000 de euro, iar in Petrosani au avut loc mai multe campanii umanitare pentru adunarea banilor necesari. Astfel, un sponsor a platit proteza de care femeia avea nevoie, precum si transportul si cazarea medicului din Israel.

Operatia, deosebit de complicata, a inceput vineri dimineata si a durat 12 ore. Potrivit medicilor, starea pacientei este buna, ea avand nevoie de cateva sedinte de chimioterapie.